BitTorrent

BitTorrent is enorm populair. Een groot deel van het internetverkeer wordt opgeslokt door BitTorrentgebruikers! Niet vreemd, want het is het meest efficiënte P2P-downloadsysteem. Met de juiste instellingen is BitTorrent de snelste manier om via P2P muziek en films te downloaden.

BitTorrent is niet bedoeld voor downloaden MP3-tjes van een paar Mb. Als je losse MP3's zoekt kun je beter, Pirate of Ares gebruiken. Wil je hele albums of films downloaden dan is een BitTorrentprogramma het proberen waard.

BitTorrent heeft als enig mogelijk nadeel dat het altijd tweerichtingsverkeer is. Zodra je een bestand downloadt ben je dit ook meteen aan het uploaden. Dat is niet altijd legaal.

Het BitTorrent systeem

BitTorrent werkt anders dan programma's als Ares.  Er is geen sprake van een groot aaneengesloten netwerk van miljoenen gebruikers. Elk bestand dat wordt aangeboden heeft een eigen netwerkje waaraan alleen aanbieders en downloaders van dat specifieke bestand deelnemen.

Om in zo'n netwerk opgenomen te worden moet je eerst een torrentbestandje downloaden. Dat bestandje open met je BitTorrentprogramma. Vervolgens wordt je verbonden met de zogenaamde "tracker".

 

 

Tracker, seeds en leechers

De tracker is het centrale punt in zo'n netwerk. De tracker houdt bij welke gebruikers het bestand hebben (seeds) en zorgt er voor de de aanbieders en aanvragers (leechers) met elkaar verbonden worden. Zoeken naar aanbieders is dus niet nodig. De tracker weet al wie de aanbieders zijn. Het downloaden begint meestal direct. Als je een bestand downloadt deel je direct de deeltjes die je al binnen hebt.

Controle over de bestanden die je aanbiedt

Het grote voordeel van BitTorrent is dat je perfect in de gaten kunt houden welke bestanden je aanbiedt. Je regelt dit altijd per bestand en niet per map, zoals in de meeste andere P2P-programma's. Je loopt dus niet het risico dat je ongemerkt privégegevens aanbiedt.

Als je downloaden met BitTorrent eens wilt uitproberen adviseren we je uTorrent of FrostWire eens te proberen. Grote voordeel van FrostWire is dat je de torrents kunt zoeken binnen het programma, dat is voor beginners wel zo makkelijk. Je hoeft dan geen (vaak wat dubieuze) torrentsites te bezoeken.

Downloaden met BitTorrent

Misschien heb je al eens met een downloadprogramma gewerkt? Je bent dan gewend in dat programma een zoekopdracht uit te voeren. Dat werkt in de BitTorrentwereld meestal anders. Je zoekt op een zogenaamde Torrentwebsite en downloadt daar een torrentbestandje. Dat torrentbestandje gaat de download starten.

Het zijn steeds drie stappen:

  1. Zoeken op een torrentsite
  2. Torrentbestandje downloaden
  3. Torrentbestandje openen met je torrentprogramma (bijvoorbeeld uTorrent)

Waar zoek je?

 

 

Eén van de bekendste torrentsites is The Pirate Bay

Je zoekt naar een CD of film die je wilt downloaden. Op The Pirate Bay download je een zogenaamd torrentbestandje, dat open je met bijvoorbeeld uTorrent en de download gaat lopen. Zo simpel is het.

Meer torrentwebsites vind je op deze pagina.