Dag FTD, hallo Spotnet


Posted 12 feb 2011 — by
Category Muziek

Afgelopen week sprak de Rechtbank Haarlem het doodvonnis uit over FTD, het ontmoetingspunt van alle Nederlandse gebruikers van nieuwsgroepen. Volgens de rechter handelt FTD onrechtmatig door gelegenheid te bieden voor het makkelijker vinden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.  Einde FTD dus en weer een overwinning voor de Stichting Brein. FTD is nog wel in de lucht in afwachting van een mogelijk hoger beroep, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat men dit zal aantekenen. Zeker niet omdat er inmiddels een alternatief is opgedoken.

Spotnet
Spotnet is een programma van Nederlandse makelij dat duidelijk is geïnspireerd door FTD, maar het pakt de zaken wat anders aan. Er is namelijk geen bijbehorende website, geen centrale server en er is geen account nodig om het kunnen gebruiken. Dat maakt Spotnet waarschijnlijk ongrijpbaar, zo beweert de maker die veiligheidshalve opereert onder de naam Drazix.

Maar Spotnet heeft nog een paar andere troeven, het is anders dan FTD namelijk ook meteen een newsreader, zeg maar een downloadprogramma voor nieuwsgroepen.  Dat is zo mooi gedaan dat downloaden van nieuwsgroepen opeens net zo eenvoudig is geworden als downloaden van een  MP3-tje van een website. Uitzoeken, klikken en downloaden maar.

spotnet

Maar waar vind je Spotnet als er geen website is? Kijk bijvoorbeeld eens op www.twitter.com/spotned en anders is het programma hier waarschijnlijk nog te downloaden.

Brein boekt een mooie overwinning maar de opdrachtgevers van deze stichting zijn uiteindelijk een stap achteruit. Downloaden via nieuwsgroepen is nu voor iedereen te doen. Kijk en oordeel zelf:

Wat Brein doet is symptoombestrijding, dat is nooit de optimale aanpak.  Het wordt tijd dat de entertainmentindustrie de oorzaak gaat aanpakken. Zo moeilijk hoeft dat toch niet te zijn? Nieuwsservers zijn niet gratis, gebruikers betalen massaal voor abonnementen. De geldstroom is er dus. De entertainmentindustrie hoeft deze stroom alleen nog even in hun richting om te buigen.