De nieuwe features in Spotify


Posted 27 feb 2012 — by
Category Spotify

Spotify is begonnen met het uitrollen van de nieuwe versie. In de komende week zal je Spotifyprogramma vanzelf worden geupdate naar de nieuwe versie. Kun je niet wachten, download dan de previewversie voor Windows of Mac

Wat is er veranderd:

Afspelen zonder pauzes (Gapless playback)

Het was altijd al een doorn in het oog (of moet ik zeggen oor?) van de liefhebbers van live albums, mixalbums of klassieke muziek. Een korte stilte tussen de tracks terwijl de muziek eigenlijk zonder onderbreking zou moeten doorlopen. In de nieuwe versie is dit opgelost. Spotify plakt deze tracks nu naadloos aan elkaar. “Afspelen zonder pauzes” is nu standaard. Je kunt het desgewenst in de instellingen uitschakelen.

Nummers in elkaar over laten lopen (crossfading)

Als je goed hebt opgelet zie je in het plaatje hierboven ook deze nieuwe functie. Vink het aan en bepaal het aantal het secondes voor de overflow. Handig als je een playlist draait op bijvoorbeeld een feestje. Er zijn (nog) geen mogelijkheden om te beatmixen of zo, dus de echte DJ’s hoeven niet te vrezen voor hun (bij)verdiensten.

Deze functie werkt alleen bij playlists. Speel je een album af, dan lopen de nummers niet in elkaar over. Je hoeft het dus niet steeds aan en uit te zetten.

Downloadknoppen verbergen

Heb je een Premium account dan kun je downloadknopjes (Spotify noemt dat Ophalen) die bij elke track staan laten verbergen.

Vorige sessie wordt bewaard

Als je uitlogt blijven de gegevens van je vorige sessie bewaard. Spotify start dan waar je gebleven bent. Je afspeellijst staat er weer, je historie en stopte je midden in een nummer, dan kun je doorgaan waar je was gebleven.

Aanbevolen albums gepersonaliseerd

Het overzicht van recent verschenen albums in de sectie Nieuw is nu afgestemd op je persoonlijke luistergedrag.

Als albumlijst weergeven

Het wat altijd al mogelijk een afspeellijst te voorzien van de plaatjes van de diverse albums met de toetsencombinatie Ctrl+G. Het is nu ook mogelijk via het menu Beeld -> Als albumlijst weergeven.

Nieuwe e-mailnotificaties

Je krijgt van Spotify een mailtje als je een nieuwe abonnee hebt op één van je playlists en als één van je Facebookvrienden een account opent bij Spotify. Je kunt dat overigens op de website van Spotify in je profiel uitschakelen.

Offline modus

De offline modus is nu ook in te schakelen op de desktopversie van Spotify. Handig als je onderweg met je laptop naar Spotify luistert zonder dataverbruik via je mobiele internetverbinding.

De offline optie is vooral handig als je tegelijkertijd met meerdere mensen van één Premiumaccount wilt luisteren. Eén offline en de andere online en geen probleem. (Niet verder vertellen natuurlijk).

Je kunt het inschakelen via Bestand -> Offline modus

Extra meldingen in lijst met personen

In de lijst met personen in de rechterkolom, kon je al zien waar je vrienden naar luisteren en welke tracks ze aan playlists toevoegen. Nu zie je ook wanneer ze een song toevoegen aan hun favorieten.

Een aantal ingrijpende verbeteringen als je het mij vraagt. Mocht ik wat gemist hebben, laat van je horen.