Gratis op internet? Dan is het niet legaal


Posted 15 jan 2009 — by
Category Muziek, P2P

Interessant artikel op VK.nl. Laat ik de highlights even opsommen:

 • In Nederland zijn 350.000 gebruikers van nieuwsgroepen;
 • downloaden van muziek en films mag van de overheid, geeft Brein toe;
 • Brein gaat de Usenet providers aanpakken;
 • gebruikers hebben vooralsnog niets te vrezen.

Genoeg stof voor een pittige discussie. Laat ik alvast een paar voorzetjes geven.

Gratis op internet? Dan is het niet legaal
Een lachertje, zo simpel is het niet. Als iemand zijn muziek of films tegen betaling downloadt bij één van de Russische diensten, is dat dan zonder meer legaal? Ik denk niet dat de muziek- en filmindustrie deze visie deelt. Downloaden van nieuwsgroepen is trouwens ook niet gratis. Je hebt eigenlijk altijd een betaald account bij een nieuwsgroepenprovider nodig, wil je een beetje relaxt kunnen downloaden. En wat te zeggen van het groeiend aantal artiesten dat hun werk gratis via internet aanbiedt?

Downloaden van muziek en films mag
Tim Kuik, directeur van Brein geeft het zelf toe: ‘Helaas heeft de overheid een onderscheid gemaakt en mag downloaden van films en muziek wel. Maar het mag geen commercieel oogmerk hebben. En dat is het meteen als iemand ‘aankoopvervangend downloadt’ – dat is als je bijvoorbeeld een dvd, die je van plan was te kopen, niet aanschaft, omdat je hem al hebt opgehaald. De makke is’, zegt Kuik, ‘dat dit natuurlijk niet te bewijzen is.’

‘Aankoopvervangend downloaden’, daarmee raakt Kuik het allergrootste misverstand op dit gebied. Downloaden is zelden aankoopvervangend. Ik download meestal films die ik nooit zou kopen. Zonder Usenet zou ik ze misschien zelfs nooit hebben gekeken. Sterker nog, ik heb diverse films gedownload die ik niet gekeken heb en wellicht nooit zal afspelen. Sta ik daarin alleen? Ik heb niet de indruk. Waarom download je via Usenet? Het is vooral het gemak. Als ik denk, ik wil straks even een filmpje kijken, start ik FTD, zoek wat uit en SABnzbd zorgt er voor dat hij na een half uurtje op mijn aan de TV gekoppelde mediaplayer staat. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik daarmee flink geld bespaar. Ik betaal immers voor dit gemak maandelijks aan mijn Usenetprovider. Nog geen enkele andere dienst in Nederland kan mij tegen betaling een vergelijkbare luxe bieden.

Opvallend trouwens dat Brein niet schermt met de omstreden uitspraak van de Haagsche rechtbank dat downloaden bij een illegale aanbieder onrechtmatig is.

Liever een gaatje in mijn hoofd dan een gat in mijn hand
‘Wie denkt hij rechtmatig handelt als hij een gisteren uitgekomen dvd gratis downloadt, heeft een gaatje in zijn hoofd.’ Pittige uitspraak van Mr Carja Mastenbroek. Jammer dat dit onderuit wordt gehaald door onze eigen overheid die het maken van een thuiskopie juist toestaat. ‘Downloaders verzinnen allemaal ingewikkelde redeneringen waarom wat ze doen wel zou mogen’ voegt ze er aan toe. Waarom doen we eigenlijk, al dat downloaden? Omdat we graag muziek luisteren en films kijken. Liefst zo makkelijk en goedkoop mogelijk. Dan heb ik liever een ‘gaatje in mijn hoofd? dan een gat in mijn hand (of andersom).

Kom maar op met de reacties.

Update 16-1-2009

Het commentaar van Mr Arnoud Engelfriet op het artikel op VK.nl wil ik jullie zeker niet onthouden: Tim Kuik heeft zelf een gaatje in zijn hoofd

 • XDR

  Misschien niet helemaal ontopic maar…

  Dear Jiwa Visitor,

  We are deeply sorry to say that due to licensing constraints, we can no longer allow access to Jiwa for listeners located in your country.
  We will continue to work diligently to realize the vision of a truly global Jiwa,but for the time being we are required to restrict its use.
  We are very sad to have to do this, but there is no other alternative.
  We believe that you are in NL (your IP address appears to be xxxxx).
  If you believe we have made a mistake, we apologize and ask that you please contact us at info@jiwa.fm.

  We share your disappointment and greatly appreciate your understanding.
  Sincerely,
  The Jiwa Team

  Je kunt http://www.jiwa.fm voorlopig wel vergeten denk ik.

  (maar wel direct een reden om geen cent meer aan die maffia uit te geven!)

  BTW: Denken ze nu echt dat ik alles wat ik download had gekocht? Dan was ik nu meer dan €6000,- kwijt, als ik er voor het gemak even vanuit ga dat elk nummer 1 euro kost. Dat is denk ik ook het probleem daar, ze denken dat elke download een verkochte CD minder is.