iTunes Music Store


De iTunes Music Store is verreweg de meest succesvolle muziekdienst. 

In de Verenigde Staten werden al miljarden songs via deze muziekwinkel gedownload. Cijfers over de verkopen van de Nederlandse tak zijn helaas niet bekend.

Catalogus

De voorraad van de iTunes Music Store is dik in orde. Er zijn meer dan 13 miljoen songs te downloaden en vrijwel alle grote artiesten zijn vertegenwoordigd. De catalogus laat zich makkelijk doorzoeken, al is dat alleen mogelijk als je het programma iTunes op je PC of Mac hebt geïnstalleerd.


 

Formaat

Alle songs worden aangeboden in het AAC-formaat (.m4p). AAC staat voor Advanced Audio Codec, het eigen formaat van Apple waarvan men zegt dat dit een betere geluidskwaliteit geeft dan MP3.

 

 

AAC heeft als nadeeltje dat de doorsnee portable MP3-speler dit niet kan afspelen. Je bent aangewezen op de  iPod of iPhone.

Voor het afspelen op de PC of Mac moet je iTunes gebruiken. Dat hoeft niet echt een probleem te zijn want iTunes is een uitstekend programma waarmee je ook je MP3-collectie kunt afspelen.

Sinds januari 2009 verkoopt iTunes alle bestanden zonder kopieerbeveiliging en met een bitrate van 256 kbps.
 

Prijs

Songs kosten tussen de € 0,69 (ouder materiaal) en € 1,29 (nieuwe releases).
Voor een heel album moet je tot € 9,99 neertellen.

In de afdeling Albums onder de €7 vind je de koopjes.

 

Downloaden

Downloaden kan alleen via het programma iTunes. Als je een nummer hebt uitgezocht ben je verplicht eerst een account aan te maken. Betaling kan per creditcard of via Click&Buy. Deze hele aanmeldingsprocedure is trouwens Engelstalig.

Daarna kun je verder downloaden wat je wilt, als je wilt worden al je downloads direct afgerekend via je creditcard of Click&Buy. Je hoeft dus niet steeds een betaalprocedure te doorlopen.

Je koopt vervolgens het nummer en na korte tijd staat dit in iTunes onder "Aangeschafte muziek". Ook het hoesje wordt meteen in iTunes opgeslagen, klasse!

Het hele proces van betalen en downloaden loopt bijzonder soepel. Wat dit betreft wint de iTunes Music Store het van alle andere diensten, prima werk van Apple.

Je krijgt ook netjes een e-mail met de bevestiging van de betaling. Anders dan bij een aantal concurrenten worden er geen transactiekosten in rekening gebracht. Apple weet hoe het hoort.  

Conclusies

De iTunes Music Store is qua uiterlijk, catalogus en mogelijkheden terecht de marktleider van de "erkende diensten". Jammer dat er door het AAC-formaat wat beperkingen zijn in het gebruik.

Pluspunten

  • uitgebreide catalogus
  • goede "look and feel"
  • soepel lopende procedures van zoeken, downloaden en betalen
  • geen transactiekosten
  • plaatje van hoesje wordt meegeleverd

Minpunten

  • vrij hoge prijs per song/album
  • extra beperkingen door aac-formaat
  • verplicht gebruik van iTunes

 

www.apple.com/nl/itunes