Meer over uitbetalingen Spotify en iTunes


Posted 06 sep 2011 — by
Category Spotify

Naar aanleiding van mijn vorige artikel over de uitbetalingen van Spotify kreeg ik de vraag of er ook iets te merken is van de beperkingen in luisteruren en plays die per 1 mei van toepassing zijn. Met andere woorden: het is fijn dat de uitbetalingen per stream zijn gestegen, maar als er beduidend minder wordt geluisterd schiet een artiest er weinig mee op.

Ik heb er even een grafiekje van gemaakt, waarin ik meteen de verdiensten via iTunes heb opgenomen (alles in Eurocenten), zodat we die ook kunnen vergelijken.

Van een opvallende daling van het aantal plays is geen sprake. Er spelen daarbij echter zoveel factoren dat ik aan dit beeld geen conclusies durf te verbinden. De totale opbrengst van de streams is echter wel wat gestegen en duidelijk constanter dan de opbrengst via iTunes. Dat zou best eens kunnen gaan betekenen dat op de lange duur streams kunnen zorgen voor een redelijk constant inkomen.

Voor conclusies is het nog te vroeg en mijn bronmateriaal is natuurlijk wel erg beperkt. Mochten er onder de lezers muzikanten zijn die hun uitbetalingsoverzichten met mij willen delen, graag!

Verkopen via Spotify
Sinds mei dit jaar kunnen we de muziek ook als MP3 bij Spotify kopen. Wat brengt dat op? Spotify keert 30 cent per verkochte MP3 uit. Dat is iets meer dan iTunes USA (26 cent) en beduidend minder dan iTunes Europe (50 cent). Maar ik vraag me af: koopt er wel iemand muziek bij Spotify?

In december nieuwe cijfers
Begin december krijg ik de nieuwe statements binnen. Dan kunnen we ook zien wat het effect is van de introductie van Spotify in de Verenigde Staten.