Meest gestreamde song: Thinking out loud van Ed Sheeran


Posted 14 okt 2015 — by
Category Spotify, Streaming

Thinking out loud is de eerste song die mijlpaal van 500 miljoen streams heeft gehaald. Tenminste als je alleen de streams van Spotify telt. Via YouTube is er meer dan 750 miljoen keer naar deze track gekeken/geluisterd. Hoeveel streams de andere diensten hebben opgeleverd is onbekend. Veel zal het niet zijn, in de top 10 van streaming is het YouTube, Spotify en dan een hele tijd niets. Geen enkele andere dienst komt in de buurt, zelfs het 3 maanden geleden geïntroduceerde Apple Music lijkt op een fiasco uit te lopen.

The Sheerio Index

Spotify heeft een speciale interactieve kaart online gezet, de Sheerio Index. Je kunt zien in welke landen de songs van Ed het meest worden gestreamd. Hoe roder – deze kleur kan geen toeval zijn – het land des te vaker wordt er geluisterd.

Weer zo’n fraaie toepassing van Spotify Insights.Geweldig hoe Spotify met big data omgaat.

Wat schuift het nu eigenlijk?

Volgens MusicBusinessWorldwide heeft Ed Sheeran aan Spotify nu zo’n 20 miljoen dollar verdient. Dat wil zeggen zijn platenmaatschappij, want die krijgen in eerste instantie het geld binnen. Hoeveel er aan Ed wordt doorgesluisd is onbekend. Nu gaat MusicBusiness uit van een gemiddelde opbrengst van 0,7 dollar cent per stream. Dat is wat aan de hoge kant. Als ik naar de gegevens van mijn eigen label kijk is  0,5 dollar cent per stream meer in overeenstemming met de werkelijkheid. Het zal dus nog wat minder zijn dan 20 miljoen maar ik denk niet dat Ed veel te klagen heeft.

 • ellydisqus

  Misschien moet je eens het volgende in de Spot(ify)light zetten:

  Ik erger mij dood aan het feit dat niet alle tracks op hetzelfde volume worden afgespeeld (op mijn Sonos zowel als op mijn mobiel).
  Je moet eens een playlist aanmaken met daarin nummers van de jaren ’60
  en nummers van nu, die dan afspelen. Je ergert je blauw over hoe vaak je
  het volume moet bijstellen.
  Dat is het geval bij zowel Spotify als Deezer.

  Voor een muziekdienst lijkt mij dat nu echt geen “feature”, maar core business.
  Zo “core” als maar kan zijn.
  Het antwoord van Deezer op mijn mail in verband daarmee: “Onze ingenieurs zijn eraan aan het werken”. Huh?
  Als programma’s zoals MP3Gain er (al jaren) in slagen om MP3’s te “normaliseren”, hoe moeilijk kan het zijn om dat tijdens het streamen te doen? (denk ik dan)

 • Digimuziek

  In de opties van de Spotify app bij Afspelen kunt u “Audionormalisatie” inschakelen