Downloaden via Nieuwsgroepen

Miljoenen mensen downloaden met P2P-progamma's. Downloaden via nieuwsgroepen is minder populair, maar steeds meer internetters krijgen door dat dit eigenlijk de beste en veiligste methode van downloaden is.

Moeilijk? Welnee!

Downloaden via nieuwsgroepen is bijna net zo makkelijk is als downloaden via LimeWire of BitTorrent. Het is bovendien sneller, veiliger en legaal. Dat maakt nieuwsgroepen een interessant alternatief voor de muziek- en filmliefhebber.

Downloaden via nieuwsgroepen werkt alleen wat anders dan het standaard downloaden. Veel beginners raken hierdoor de weg kwijt, maar als het aan ons ligt hoeft dat jou niet te gebeuren.

Hoe werkt downloaden via Nieuwsgroepen?

We maken we je wegwijs in twee programma's:

SABnzbd+

Spotnet

 

 

 

Wat zijn nieuwsgroepen?

Oorspronkelijk zijn nieuwsgroepen opgezet als forums waar je vragen kunt stellen en discussies kunt voeren. Dit zogenaamde Usenet (User Network) stamt nog uit de begintijd van het internet.

Vrijwel alle internetproviders onderhouden een eigen nieuwsserver. Deze is gekoppeld met de nieuwsservers van andere providers. Als een gebruiker een bericht op de server van zijn provider plaatst, wordt dit doorgegeven aan alle andere nieuwsservers en zo kan iedereen waar ook ter wereld mee discussi?en.

klik hier voor een gedetailleerd plaatje

De nieuwsgroepen waren dus oorspronkelijk bedoeld voor het uitwisselen van teksten. Al snel was men er achter dat je ook bestanden kunt uitwisselen. Heel simpel eigenlijk, je zet een bestand om in tekst en zet het op de nieuwsgroep. Andere gebruikers halen het tekstbestand op en zetten het weer om naar een bestand. Voor het uitwisselen van bestanden zijn toen speciale nieuwsgroepen ingericht, de alt.binaries.

 

Overzicht nieuwsgroepen
Er zijn honderden nieuwsgroepen die elk zo hun eigen specialiteit hebben.
Muziek in alle soorten en (for)maten, video, plaatjes, dvd, humor, hdtv, erotiek, je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een nieuwsgroep voor.

Voor- en nadelen van downloaden via nieuwsgroepen:

Bijzonder materiaal
Het leuke van nieuwsgroepen is dat er ook bijzonder materiaal is te vinden zoals bijvoorbeeld, computerbladen in pdf-formaat, zelfgemaakt mixen, recepten, breipatronen, en opnames van tv-programma's.

Filmliefhebbers zitten helemaal goed. Films worden als DVD aangeboden en heel vaak inclusief Nederlandse ondertiteling
 

Voordelen:

  • supersnelle downloads;
  • muziek en video kan volledig legaal worden gedownload;
  • nieuwe singles en albums zijn meestal direct beschikbaar;
  • regelmatig wordt zeldzaam materiaal aangeboden;
  • kans op nepbestanden of trojans is klein;
  • geen problemen door firewalls en routers.

Nadelen:

  • bestanden zijn gedurende een beperkte periode beschikbaar;
  • minder gebruiksvriendelijk;
  • aanbod is minder makkelijk doorzoekbaar.


Is het gebruik van nieuwsgroepen legaal?

Wij kunnen ons voorstellen dat bij instanties als de Stichting Brein het klamme zweet uitbreekt als ze zien wat er allemaal via nieuwsgroepen te halen valt. CD's, DVDs, games en software in overvloed.

Downloaden van muziek en films is in Nederland legaal
Zolang je je beperkt tot het downloaden van muziek en films blijf je binnen de grenzen van de wet. Voorwaarde is wel dat je de muziek en films alleen voor eigen gebruik aanwendt. Downloaden van software en games is verboden.

Beschikbaar stellen van materiaal met copyrights via nieuwsgroepen is wettelijk niet toegestaan. Er zijn echter talloze gebruikers die het niet zou nauw nemen met de wetgeving, dus er wordt van alles en nog wat aangeboden.

Het blijft vreemd, profiteren van illegale activiteiten van anderen mag. Vraag ons niet hoe dan kan, maar....

Meer informatie over de wetgeving vind je op deze pagina.