Sjako! en het Spotify mysterie


Posted 06 feb 2016 — by
Category Spotify, Streaming

Gisteravond genoten van een geweldig concert van Sjako! Deze band heb ik in een grijs verleden ontdekt via de Twee Meter sessies van Jan Douwe Kroeske en daarna ben ik ze blijven volgen. Dat is trouwens niet eens zo makkelijk want de “online presence” van Sjako! is niet zo geweldig. Vorige week zag ik bij toeval in een Twitterberichtje dat er een nieuw album uit is cialis preis apotheke. Meteen Spotify aangeslingerd en wat een verrassing, niet alleen het nieuwe album The 10th staat er op (moet je zeker even luisteren) maar ook alle vorige cd’s. Geweldig, ik luister al bijna een week bijna alleen maar Sjako! Via wat gegoogel kwam ik er via hun Facebook achter dat ze vrijdag 6 februari in Purmerend speelden. Daar stond ik dan te genieten in de helaas matig gevulde kleine zaal van de P3.

Spotify
Frontman Wouter Planteijdt snijdt tijdens het concert opeens het onderwerp Spotify aan, voor mij persoonlijk een reden om de oren nog eens extra te spitsen. Wouter meldt dat hij kortgeleden een afschrift heeft ontvangen met een afschrijving van 8 Euro met de omschrijving “Spotify correctie” en dat hij van Spotify nooit meer dan bedragen van 60 cent heeft ontvangen. Iemand vanuit het publiek roept ‘Oplichters!‘. Wouter antwoord: ‘Jullie gebruiken die dienst toch?’. Zucht…moeten Spotifygebruikers zich soms schuldig gaan voelen? Ben je dan geen echte fan als je streamt? Lijkt me onzin. Blijkbaar is het betaalsysteem van Spotify nog steeds een groot mysterie voor zowel voor muzikanten als muziekliefhebbers.

De negatieve boeking van 8 Euro is ook voor mij een mysterie (Spotify of de platenmaatschappij van Sjako! moeten dat kunnen verklaren), maar laat ik het systeem van vergoedingen even in een notendop uitleggen. Spotify betaalt 70% van hun inkomsten uit aan rechthebbenden. Meestal is de rechthebbende een platenmaatschappij maar er zijn ook artiesten die zonder tussenkomst van een platenmaatschappij hun muziek op Spotify uitbrengen. Die 70% wordt dan verdeeld op basis van het aantal streams. In de praktijk komt dit neer op een vergoeding van gemiddeld 0,5 cent per stream.

Dat Sjako! van Spotify betalingen van niet meer dan 60 cent ontvangt is snel verklaard. Een blik op hun Spotify pagina verraadt dat hun populairste nummer Hurt tot nu toe 11.088 keer is gestreamd. Geschatte opbrengst 11.088 x € 0,005 = € 55,44. Al hun andere nummers zijn minder dan 1000 keer gestreamd. Spotify is daardoor voor Sjako! zeker geen vetpot. Is het de schuld van Spotify? Dat lijkt me niet, Sjako! wordt gewoon erg weinig gestreamd. Triest, maar het is niet anders.

sjakostreams

Kan ik me de reactie van Sjako! voorstellen? Natuurlijk wordt je niet blij van die minimale bedragen. Sjako! is niet de enige, veel andere bands die niet bij het grote publiek zijn doorgebroken klagen over Spotify. Of je dat tijdens een concert moet doen is nog een tweede, in ieder geval was het voor mij persoonlijk een kleine smet op een verder perfect optreden.

Is er een oplossing om streamen ook voor minder beluisterde bands wat aantrekkelijker te maken? Misschien helpt een kleine aanpassing van het systeem.

Spotifybetalingen maar dan anders
Stel ik luister deze maand alleen maar naar Sjako! In totaal kom ik zo aan 400 streams. Spotify zal Sjako! dan 400 x € 0,005 = € 2 uitkeren. Maar wacht even, 70% van mijn Premium abonnement is € 7,-. Waar blijft die resterende € 5? Tja, dat verdwijnt dus in de zakken van artiesten die ik helemaal niet heb geluisterd of nog erger, van de grote platenlabels. Is dat eigenlijk wel zo eerlijk? Had Sjako! niet gewoon de volle 7 Euro moeten krijgen? Daar valt veel voor te zeggen. Ik hoop daarom nog steeds dat er een dienst komt die op deze manier gaat afrekenen. Ik stap dan direct over.