Tomahawk vult de gaten in Spotify


Posted 13 apr 2012 — by
Category Muziek, Spotify

Bij toeval stuitte ik op een artikeltje over Tomahawk, een muziekspeler die je eigen MP3-verzameling combineert met onder andere Spotify, Grooveshark, Last.fm, Soundcloud en YouTube. Dat klonk al fantastisch maar de werkelijkheid bleek nog mooier. Je kent vast het probleem dat je bij elke muziekdienst weer te maken krijgt met gaten in de catalogus. Geen Beatles, Pink Floyd, Adele 21 op Spotify maar weer wel op bijvoorbeeld YouTube. Tomahawk maakt daar een einde aan. Het vult de gaten uit de ene dienst met de voorraad van andere muziekleveranciers en als dat niet genoeg is ook met de eigen MP3’s van je vrienden! De naam Tomahawk klinkt misschien als een botte bijl, maar het is in feite een Zwitsers zakmes van de online muziek.

Het herbergt zoveel opties dat ik eigenlijk niet goed weet waar ik moet beginnen. Laat ik daarom maar beginnen met de meest elementaire stap. Ga naar www.tomahawk-player.org, download en installeer het programma. (Windows, OS X of Linux). Het programma zal als het goed is meteen zoeken in mappen als Mijn Muziek. In de Settings -> Configure Tomahawk->Collection kun je meer mappen met muziek toevoegen.

Om naast je eigen MP3’s ook de muziek van de diverse streaming diensten te spelen, maakt Tomahawk gebruik van zogenaamde Resolvers. Die zijn niet voorgeïnstalleerd, dat moet je zelf even regelen.

Ga daarvoor naar de Settings -> Configure Tomahawk-Services. Je krijgt dan een lijstje met beschikbare diensten.

Om nu te voorkomen dat je denkt “daar heb je hem weer met zijn Spotify”  gaan we eerst een paar andere diensten toevoegen.Vink YouTube,Soundcloud maar zeker ook Dilandau, met name die gaat je nog een hoop plezier opleveren.

Even uittesten? Laten we even kijken naar de Charts. Tomahawk heeft de lijsten van o.a. Billboard, Last.fm, iTunes ingebouwd.  Ga naar de Charts en zoek maar een album uit.

Even dubbelklikken op een album en de tracks worden opgezocht.

Je begrijpt nu vast waarom Dilandau een aanrader is 😉

Spotify toevoegen
Zullen we ook Spotify nog even toevoegen? Je hebt dan wel een Spotify Premium account nodig. (Geen Premium? Geen paniek, sla dit stukje even over en lees verder bij de Vkontakte resolver.)

Er staat al een Resolver voor Spotify in de lijst. Even aanvinken en de Spotify resolver configuren door op de “steeksleutel” te klikken.

Daarna kun je je login gegevens van Spotify invoeren en meteen “High Quality Streaming” instellen . Klik op OK.

Het verdient aanbeveling Tomahawk nu even opnieuw te starten, soms werkt de Spotify resolver pas na een herstart van het programma. Doe dat via Controls->Quit anders blijft het programma op de achtergrond lopen.

Even uittesten? Ga naar de Charts en zoek maar een album uit.

Hierna dubbelklikken op een album en kijk of de tracks door Spotify worden geleverd.

Dat ziet er goed uit. Alle tracks zijn op Spotify beschikbaar. De koppeling werkt.

Nu een voorbeeld van een playlist. Zie je de verschillende bronnen (Origin) die deze lijst compleet maken? Dat zou je met alleen Spotify (helaas) niet voor elkaar krijgen.

Nog steeds veel gaten in de collectie? Installeer de Vkontakte resolver.
Dan gaan we een dienst toevoegen die niet in de officiële lijst staat. Misschien ken je hem wel de Russische Facebookkloon VK.com (Vkontakte). Die dienst is goed voor tientallen miljoenen songs. Ik heb even een zip-bestandje online gezet met de vkontakte-resolver. Download het bestand pak het uit en voeg vkontakte-resolver.js toe aan de resolvers. Dus naar Settings -> Configure->Resolvers klik op de “+” button en selecteer het bestand “vkontakte-resolver.js

 

Begin je al een beetje enthousiast te raken? Tomahawk heeft nog veel meer opties aan boord. Om er een paar te noemen:

  • delen van locale bestanden op alle computers binnen je thuisnetwerk
  • delen van de locale bestanden met vrienden via Twitter of Google account (SuperCollection)
  • toevoegen van andere resolvers zoals die van VK.com, de Russische Facebook
  • de Tomahawklet om van diverse sites playlists te laden of zelfs af te spelen in je browser
  • direct importeren van playlists o.a. vanuit iTunes, Twitter

Nog niet enthousiast. Kijk dan eens naar de filmpjes in het YouTubekanaal van één van de makers van Tomahawk.

Nog niet alles werkt perfect, soms krijgen treffers op Dilandau voorrang op die bij Spotify en het programma kan nog wel eens crashen. Het is ook niet echt een eenvoudig programma, maar het is de moeite meer dan waard.

Experimenteer je mee?
Ik wil het deze keer eens wat anders aanpakken. Er zijn zoveel opties dat de kans dat ik wat mis redelijk groot is. Heb je zin om mee te helpen met het in kaart brengen van de verdere mogelijkheden van Tomahawk?

Ik wil als eerste de mogelijkheden om te luisteren naar de catalogus van vrienden eens uitdiepen Heb je zin om mee te doen? Kunnen we samen een SuperCollection proberen op te bouwen

Heb je een twitteraccount en/of een Google account? Stay tuned!

  • R.B.

    Ziet er goed uit inderdaad, maarrr hoe zit het met de deel-met-vrienden-functie, is deze uit te schakelen? Dit omdat ik nogal eens wat bestanden onder embargo heb en het niet de bedoeling is dat het opeens wereldwijd geshared wordt 😉

  • Jaap

    voor dit soort artikelen blijf ik de site bezoeken!
    Tof stukje Hans!

  • Hans

    De deel met vrienden functie staat standaard uit. Je kunt aangeven welke mappen je wilt delen. Geen probleem dus.

  • Is Dilandau dan ook legaal? Ken die dienst helemaal niet.

  • Hans

    Dilandau is een MP3-zoekamachine. Zie http://www.dilandau.eu Als aanbieder waarschijnlijk niet helemaal legaal, maar het gebruik is in het kader van de Thuiskopie regeling toegestaan. Mooie van Tomahawk is dat je de dienst kunt
    uitschakelen als je daar liever geen gebruik van maakt. Dan kom je met inschakelen van YouTube ook een heel eind.

  • Arno

    Hele fijne tip weer Hans. Duidelijk beschreven ook. Bedankt! En ik blijf je nieuwsberichten volgen.