Uitbetaling Spotify per stream flink gedaald


Posted 07 mrt 2012 — by
Category Spotify

Eindelijk heb ik de afschriften binnen van de uitbetalingen in het laatste kwartaal van 2011. Werd er in september nog 0,47 cent per stream betaald, in laatste maanden van 2011 daalde het naar 0,36 cent.

Dat is behoorlijk minder, maar het komt niet helemaal onverwacht. Waarschijnlijke oorzaak: het aantal gebruikers is eind vorig jaar flink gegroeid, onder andere door de lancering in de Verenigde Staten. Spotify heeft daarvoor het nodige moeten investeren.

Hoe wordt de uitbetaling berekend?
De uitbetaling per stream wordt voor elke maand opnieuw berekend aan de hand van de inkomsten en de hoeveelheid streams in die maand. Voor meer info verwijs ik je graag naar een uitgebreid artikel op MusicThinkTank. Stijgt het aantal streams meer dan de inkomsten, dan kan er ook minder uitbetaald worden. Zo simpel is het eigenlijk.

Geeft het bedrag per stream wel een volledig beeld?
Ik heb me tot op heden vooral gericht op de uitbetaling per stream, maar ik ben er meerdere keren op gewezen dat deze benadering niet helemaal zuiver is. Terecht, want uiteindelijk is het aantal streams belangrijker. Er zijn diensten die meer per stream betalen. Rhapsody betaalt bijvoorbeeld een vast bedrag van 1 dollarcent per stream. Dat lijkt mooi maar deze dienst heeft ook behoorlijk minder gebruikers (zo’n 1 miljoen) die allemaal betalen, want er is geen gratis versie. Spotify heeft 10 miljoen gebruikers, waarvan een groot deel gratis. Dat verklaart de wat mindere uitbetaling per stream maar je zou dus ook 10 keer zoveel streams mogen verwachten. Het rekensommetje kun je dan zelf wel maken.

Ik kan in mijn afschriften geen echte toename in het aantal streams constateren, maar heb ik ook te weinig gegevens. Een paar albums die al langere tijd geleden zijn uitgebracht vormen nu niet bepaald ideaal vergelijkingsmateriaal. Zijn er artiesten of labels die een beter beeld kunnen geven, laat even van je horen.

 

 

 • Je bent wel heel begripvol. Omdat Spotify investeert krijgen artiesten minder geld? Wat is dat voor een contract? Denk je werkelijk dat je ook meer geld krijgt als de omzetten stijgen? Dan ben je dus een soort van aandeelhouder. Volgens mij staat dat nergens in de voorwaarden.
  Ik zou het ook kunnen omkeren: omdat de markt enorm vergroot is en dus het aantal streams krijgen we dus ook meer uitbetaald. Maar je geeft al aan dat je daar te weinig gegevens voor hebt. Ook raar….

 • Hans

  Jij bent wat minder begripvol? 😉 Don’t shoot the messenger. Ik geef weer wat ik heb weten te achterhalen. Jij hebt het over voorwaarden waar dat niet instaat. Ik heb/ken die voorwaarden niet, heb je een link?

  Als het aantal streams stijgt ontvangen artiesten per saldo ook meer, alleen als je het terug rekent naar een bedrag per stream niet. Het is maar net hoe je het bekijkt.

 • Hans

  Als er meer gebruikers komen en er dus meer technische kosten zijn en er een gelijk aantal advertentie inkomsten zijn. Dan is er er dus minder te verdelen. Lijkt me toch een fair deal.

  Ofwel
  100 streamers kosten 10
  1000 streamers kosten 100

  100 streamers leveren op 100
  1000 streamers leveren op 800

  Jouw track heeft ,001% marktaandeel

  In eerste geval dus ,9
  In tweede geval ,7

  Het gaat alleen om variabelekosten dus niet d investeringen.

  Volgens mij zijn het inkomsten die jij van een thorent site niet krijgt, toch? Maak mooiere muziek plug het ook onder spotify luisteraars zodat je marktaandeel omhoog gast, en je hebt meer inkomen. Geweldig toch.

 • Martijn ter Haar

  Volgens mij zijn het inkomsten die jij van een torrent site niet krijgt, toch?

  Nee, maar je verkoopt ook waarschijnlijk ook minder cd’s omdat je muziek op Spotify staat. Eén cd is toch iets van 2 of 3 euro inkomsten? Dat zijn dus een hoop streams.

  Maak mooiere muziek plug het ook onder spotify luisteraars zodat je marktaandeel omhoog gaat

  Labels die een beperkte nichemarkt bedienen zoals minimal techno of death metal zeggen dat de extra inkomsten van Spotify niet opwegen tegen het verlies aan verkochte cd’s. Alle minimaltechnofans of deathmetalfans weten wel van het bestaan van de plaat af via hun favoriete site en een deel daarvan zal hem niet kopen als hij op Spotify staat. En er zijn niet ineens heel veel mensen die ineens besluiten minimal techno of death metal te gaan luisteren omdat het nu kan omdat het op Spotify staat.

 • Hans, zoals je het formuleert lijkt het er op dat artiesten meer aandeelhouders zijn dan dat er een goed contract met een duidelijke prijs (zoveel cent per stream en dan misschien gestaffeld ofzo) is. En dat je daar geen mening over hebt. Ik vind dat een vreemde manier van zaken doen.

  Het contract dat Spotify afsluit zijn de terms and conditions. Bijna niemand leest die, omdat ze ook bijkans onleesbaar zijn. Maar daar zal dan dus wel in staan: “als wij (Spotify) besluiten dat we royalties aan iets anders moeten geven dan doen we dat.”

 • Hans

  Jos, De terms en conditions die jij noemt zijn de voorwaarden van het contract tussen Spotify en de gebruiker van de dienst. Dat is een andere overeenkomst dan die met de digitale distributeur (aggregator) die namens platenmaatschappij of artiest de muziek aan Spotify aanbiedt. Ik heb nog nooit inzicht in de details van die laatste overeenkomst kunnen krijgen. Als iemand me aan die info kan helpen hou ik me aanbevolen.

 • Rene

  opbrengst per cd 2 a 3 euro! Dat is niet erg veel. Waar blijft de rest dan hangen? vraag ik me af. Het maakt misschien wel verschil of de cd €9,99 of € 19.99 kost, toch? Volgens mij zitten er veel te veel schakels tussen die allemaal een graantje meepikken. Dat moet toch eenvoudiger en goedkoper kunnen. De muziekbrance is een gesloten vesting als het om transparantie gaat waar het geld naar toe gaat. Het meeste naar de platenlabels denk ik.

 • tom_beek

  Ik heb de laatste maanden wel degelijk een verhoging gezien van de inkomsten uit Spotify.

 • Mooi, is dat per stream of in totaal? Over welke periode trouwens? Ik krijg de cijfers Q1 2012 begin volgende maand.