Wat betalen Apple Music en Tidal per stream?


Posted 02 dec 2015 — by
Category Spotify, Streaming

Ik ben in een grijs verleden begonnen met het publiceren van de betalingen van Spotify. Inmiddels zijn die bedragen wel zo’n beetje bekend dus ik heb dat niet meer zo bijgehouden. In het afgelopen jaar zijn er twee belangrijke spelers bijgekomen, Tidal en Apple Music. Goed om eens te kijken wat die nu per stream betalen.

Hieronder een overzicht van de gemiddelde betalingen per stream in het derde kwartaal van 2015. Om het overzichtelijk te houden heb ik me beperkt tot de streams van Nederlandse en Amerikaanse klanten.

2015Q3

De streams van Apple brengen nog niet veel op. Deze zijn gegenereerd tijdens de gratis proefperiode van Apple Music. Apple Music wilde daarvoor eerst niets betalen maar Taylor Swift heeft voor elkaar gekregen dat Apple toch ging betalen, al is het een minimaal bedrag. Het is opvallend genoeg wel minder dan de 0,2 dollar cent die destijds werd genoemd. Vraag me niet waarom en ook niet waarom het voor de US minder is dan voor Nederland. Ik heb geen idee.

Tidal betaalt het meest maar blijkbaar kiezen niet veel gebruikers voor de HiFi variant van 19,95 per maand. Het is niet veel meer dan de enige twee diensten die betaald 9,95 per maand kosten en ook nog een gratis variant kennen, Spotify en Deezer. Er wordt veel geklaagd over die gratis versies, Freemium doet het zo slecht nog niet. Opvallend is ook dat Google Play Music, dat alleen een betaalde variant kent, net zoveel oplevert als Spotify.

Wat zeggen deze bedragen nu?

Om eerlijk te zijn, het bedrag per stream zegt geen rate. Zo’n bedrag per stream is het resultaat van een eenvoudige rekensom. Streamingdiensten keren ongeveer 70% van hun inkomsten uit aan artiesten en andere rechthebbenden. Deel die 70% door het aantal streams in een bepaalde periode en daar heb je het bedrag per stream. Je krijgt dus alleen hogere bedragen per stream door een hoger tarief voor je abonnementen te hanteren of het aantal streams te beperken. Iedereen kan een dienst opzetten die een Euro per stream betaalt, de kunst is dan klanten te vinden die 1000 Euro in de maand willen betalen voor onbeperkt streamen of 10 Euro in de maand voor maximaal 7 streams.

Kijk maar eens hoe het totaalplaatje aan opbrengsten via streams er in het derde kwartaal van 2015 uitziet.

perdienst2015Q3

Spotify en dan een hele tijd niets. Je kunt als artiest beslissen om je muziek alleen op Tidal uit te brengen omdat die wat meer betaalt dan anderen, je zult er niet wijzer van worden. Het grote publiek zit op Spotify. Daar moet je als artiest zijn, vrij naar Tröckener Kecks: een voor het geld, twee voor je show en drie voor het publiek. Deze volgorde stel ik overigens direct ter discussie.

Hou er wel rekening mee dat de getoonde cijfers alleen zijn gebaseerd op de gegevens van mijn eigen kleine labeltje, volledig representatief is het waarschijnlijk niet. Mochten er andere labels zijn die hun cijfers met mij willen delen, ik hou me aanbevolen.

Volgend kwartaal gaan we nog eens kijken. Wat zou Apple Music gaan opleveren zodra iedereen betaalt? Gaat Apple een deuk slaan in het aandeel van Spotify?

  • Bjorn

    wanneer nog eens een update?