Alle 13 Goed! Deel 9

Het is inmiddels eind 1975. We moesten bijkomen van een lange hete zomer. Ook toen waren er al problemen met immigratie. Destijds door vluchtende inwoners van Suriname en de Antillen. De Nachtwacht werd ernstig beschadigd met een mes. In Spanje kwam generaal Franco te overlijden en werd Spanje weer een Monarchie onder koning Juan Carlos. Zo konden we weer met een schoon geweten op vakantie naar Spanje. In deze Alle 13 Goed! is van dit alles niets te merken. Toch zul je aan de hand van deze songs weer de nodige herinneringen ophalen uit deze periode.

Tracklist en Trivia

  1. Kamahl – Chanson d’amour
    Deze opvolger van zijn nummer 1 wereldhit “The Elephant Song” haalde de top niet maar was toch goed voor een nummer 13 notering in de Top40. Deze Australische zanger met Maleisische roots brak in 1975 door in Nederland. Mijn vader was een groot fan en noemde hem altijd die kameel van die olifant. Zijn donkerbruine stem blijft herkenbaar. Zowel The Elephant Song als Chanson d’amour werden geschreven en geproduceerd door Hans van Hemert. Wat heeft die man toch  een invloed gehad op de popmuziek. Wist je bijvoorbeeld dat Hans van Hemert de solozang voor zijn rekening nam in het psychedelische nummer Mother No-head van Groep 1850?
  2. Teach In – Goodbye love
    Deze band uit Enschede won eerder dat jaar met Ding a Dong het Eurovisiesongfestival. Dit nummer was de opvolger. Het haalde in Nederland nog wel de Top40 ( 5e plek) maar internationaal deed deze single niets.
  3. MUD – L’L’Lucy
    Alle eerdere hits van Mud werden geschreven door het succesvolle schrijversduo Nicky Chinn en Mike Chapman. Na een ruzie met de platenmaatschappij besloot Mud zelf een nummer te schrijven en over te stappen naar een andere maatschappij. Dat leek een groot succes want ze scoorden een nummer 1 hit met L’L’Lucy. Toch was het meteen hun laatste grote succes. Daarna haalden ze de top 10 nooit meer. De tijden van de glamrock waren voorbij.
  4. Roger Whittaker – The last farewell
    Een wereldhit voor deze zoet gevooisde in Kenia geboren Brit.  Hij was en bleef voor in Duitsland populair. Hij nam ook een Duitse versie van The last farewell op: Du warst mein schönster Traum. Hij sprak toen nog geen Duits en heeft de tekst fonetisch ingezongen.
    Roger draaide flink mee in het Duitse schlagercircuit en verscheen regelmatig in de TV show ZDF-hitparade. Zijn Duitse fans zijn hem trouw gebleven, als je zijn profiel in Spotify bekijkt zie je dat zijn muziek vooral in Duitsland nog flink wordt gestreamd.
  5. 5000 Volts – I’m on fire
    In de vorige editie van deze albumserie verscheen voor het eerst een disconummer. Ook deze track stamt uit de begintijd van de disco. De leadvocal is ingezongen door Tina Charles, bekend van haar hit  I love to love. . Vanwege contractuele zaken  mocht Tina niet in de credits worden genoemd. I’m on fire is gebouwd op een sample van Black is Black van Los Bravos.(1966).
  6. Corry – Geef mij je hart
    Niemendalletje van Corry Konings. Nooit een hit geworden in tegenstelling tot veel van haar andere liedjes. Corry Konings was hier in de regio 30 jaar achterelkaar vaste gast op de Heemskerkse Feestweek.
  7. Bolland & Bolland – Holiday
    Als je deze song hoort zonder te weten wie dit zijn denk je wellicht dan het een onbekende track is van 10CC. Nee hoor het zijn gewoon de Hollandse broers Bolland. Geproduceerd door – ja daar heb je hem weer- Hans van Hemert. Verder dan de tipparade is Holiday nooit gekomen. Ze zullen er niet om treuren, Bolland en Bolland stapelden als componisten internationaal succes op succes met songs voor Falco en Status Quo.
  8. Demis Roussos – Perdóname
    Niet direct het bekendste nummer van deze Griekse zanger, toch haalde Perdóname de 5e plek in de Top40. Zijn stem herken je uit duizenden en schitterde op een flinke serie hits, waarvan ‘My Friend the Wind’ zijn grootste succes werd. Zijn solo carrière begon in 1971 in de Benelux met We Shall Dance .
  9. Conny Vandenbos – Sjakie van de hoek
    Sjakie was een cover van  ‘Next-door neighbor’s kid’ van Jud Strunk. De Nederlandse tekst is van Gerrit den Braber.  Ook haar iets grotere hit uit 1974 ‘Een roosje m’n roosje’ kwam uit de koker van Jud Strunk. Blijkbaar beviel dat goed want met Ome Arie werd ook een nummer van Jud Strunk vernederlandst. Niet zonder succes, ze haalden allemaal de Top40.
    Conny heet eigenlijk Conny Hollestelle, een bekende achternaam in de Nederpop. Haar broer Peter werd vooral bekend als lid  van Cashmere waarin hij samen met Jody Pijper het nummer ‘Love’s what I want ‘ zong. De andere Hollestelles uit de muziek zijn hun achterneven, de broers Hans ( o.a. Ekseption), David (Wild Romance) en Jan ( vooral bekend als sessie bassist).
  10. Big Mouth & Little Eve – Yo-De-Lay-Dee
    Toen Mouth & MacNeal uit elkaar vielen, ging Willem Duyn door als Big Mouth en sloeg hij Little Eve als zangpartner aan de haak. Ze scoorden een nummer 3 hit met Uncle. Producer Hans van Hemert dacht toen blijkbaar: laat ik het kunstje met jolige titels herhalen en schreef Yo-De-Lay-Dee voor het duo. Het werd nog wel een Top40 notering maar verder dan plek 26 kwamen ze niet. In 1978 kwam een eind aan de samenwerking tot in 1986  het duo onverwacht en eenmalig terug kwam onder de naam Adam en Eva met het weinig verheffende ‘Het kriebelt zo‘.
  11. Afric Simone – Hafanana
    Afric Simone komt ujit Mozambique en werd ontdekt door de Franse producer Eddie Barclay, de platenbaas van onder andere Dalida, Charles Aznavour, Mireille Mathieu en Jaques Brel. Met de single Ramaya brak hij door in Nederland, een dikke 2e plek in de Top40. Reden voor Andre van Duyn om er een parodie op te maken: ‘Rammen maar’  De opvolger ‘Hafanana’ deed het ook goed met een 13e plek. Hafana werd in 1996 nog gecoverd door Dennis Ehrhardt als ‘Gewoon een vrolijk liedje’. Na het grote succes verhuisde Afric Simone naar Duitsland waar hij nog steeds optreedt.
  12. Bonnie St. Claire – Rocco (don’t go)
    Bonnie nam deze track op met Unit Gloria en Peter Koelewijn, die dit nummer ook schreef. Ondanks deze topbezetting werd het geen grote hit. Een nette 28e plek meer werd het niet. Het werd ook de laatste samenwerking met ontdekker Peter Koelewijn. Bonnie ging solo en stortte zich op Nederlandstalig repertoire als Dr, Bernard.
  13. Velvet Glove – Last day of summer
    Een nummer dat je waarschijnlijk al lang bent vergeten. Ook de band is duidelijk in de vergetelheid geraakt. Op internet is er vrijwel niets van te vinden. Ze stonden nog wel in TopPop met de voorganger,  het nummer Sweet Was My Rose. Ook geen Top40 hit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *