Door de recente prijsverhoging van Spotify ben ik eens gaan rondkijken naar de prijzen bij andere diensten. Dat is nogal een uitzoekerij. Echte grote prijsverschillen zijn er zo te zien ook niet. De grote concurrenten hebben ook het standaard maandtarief verhoogd naar € 11,-.

Meer in het oog springen zaken als bijvoorbeeld verschillen in geluidskwaliteit, aanbod en functies. Veel diensten leveren voor die 11 Euro een op papier betere geluidskwaliteit dan Spotify, al zal het me niet verbazen als Spotify binnenkort ook met HD-geluid komt.

De prijs zal dus niet snel de reden te zijn om over te stappen. Het gaat meer om de opties en mogelijkheden. Om de voor-en nadelen wat duidelijker in beeld te krijgen heb ik besloten de komende maanden alle Spotifyconcurrenten op de snijtafel te leggen en de mogelijkheden af te zetten tegenover die van Spotify.

Als eerste neem ik Amazon Music eens onder de loep.

Amazon Music

Anders dan is Nederland is Amazon in Amerika vrijwel net zo populair als Spotify als je kijkt naar de maandelijkse gebruikers. Wat maakt deze dienst zo aantrekkelijk?

Prijzen

De dienst is in beperkte mate gratis te gebruiken. Je kunt zonder account een paar playlists afspelen. Ga naar Amazon Music en spelen maar. Je krijgt dan nog alleen 30 seconden previews. Wil je hele songs horen dan moet je een Amazon account aanmaken en als ze dan gaan vragen voor betalingsgegevens kun je onderaan op een link klikken om nog even af te zien van Unlimited.

Heb je al een Amazon Prime account – uitstekende videodienst en gratis verzending in de Amazon webshop voor een habbekrats- dan kun je al wat meer. Alle muziek uit de Unlimited catalogus ( 100+ miljoen songs) is in standaard kwaliteit (SD)beschikbaar ( dus geen HD, Ultra HD, of Spatial Audio) maar dan alleen in shuffle modus. Echter, je kan met dit goedkope abonnement niet zomaar luisteren wat je wil. Ook kan je als Prime-gebruikers bij Amazon Music je eigen afspeellijsten en opgeslagen albums shuffelen. Het is dus niet gehele willekeur of je op een leuk liedje uitkomt.

Een Amazon Unlimited account kost €11,- per maand. Net zo duur als Spotifu dus.

Heb je een Amazon Echo, Echo Dot, Echo Look, Echo Show, Amazon Fire TV, of Amazon Tap dan schijn je een Unlimited Music abo te kunnen sluiten voor 5 Euro per maand voor alleen dat apparaat. Het kan zijn dat dit aanbod niet voor Nederland en België geldt. Ik heb dat niet kunnen achterhalen.

Voor 18 Euro per maand kun je een Family Account delen met 5 extra personen. Spotify kent dit ook maar  heeft als restrictie dat deze 5 personen op hetzelfde adres wonen. ( of en hoe ze dat checken is de vraag) Amazon Music lijkt wat minder streng. Het moeten 5 familieleden zijn, adres doet er blijkbaar niet toe. Je kunt dus waarschijnlijk zonder problemen 5 vrienden een eigen account laten maken en meevaren op jouw Family account. Dat kan dus heel voordelig uitpakken.

Apps

Er is een webversie, desktop app, mobiele app en het werkt ook op Android Auto en Apple Carplay.

Of er een app is voor je smart TV hangt af van merk en type. Voor Android TV is er in ieder geval geen app. Je moet dan uitwijken naar een verbinding via Chromecast, maar dat heeft wel als consequentie dat je alleen SD geluid krijgt, Geen HD Ultra HD of Dolby Atmos. Door het aansluiten van een Amazon Fire TV stick is dit wel op te lossen.
Alle apps zijn trouwens niet in het Nederlands beschikbaar. Anders dan in Spotify verschillen de apps qua mogelijkheden, bijvoorbeeld geen  360 Reality Audio en Dolby Atmos in de desktop app van Amazon. Komt er eigenlijk op neer dat je voor de betere Amazon Music ervaring aangewezen bent op mobiel of tablet.

Om een goed beeld te krijgen heb ik er een video van gemaakt.

Verbinden met audioapparatuur

Omdat je voor de hoogste kwaliteit geluid in Amazon aangewezen bent op de mobiele app kan het koppelen van je mobiel of tablet met je surroundset of soundbar nogal een dingetje zijn. Kabeltje via koptelefoonuitgang tussen mobiel en je afspeelapparaat werkt altijd, maar is verre van handig. Bluetooth en Airplay werken ook. Chromecast kan weer alleen SD kwaliteit aan. Sonos heeft voor Nederlandse en Belgische gebruikers geen optie voor Amazon Music, evenals Apple TV. Vreemd, maar echt waar. Kijk maar eens op deze pagina onder beschikbaarheid.

Catalogus

Er zijn volgens Amazon 100 miljoen songs beschikbaar. Ik heb een aantal van mijn Spotify playlists overgezet via de ingebouwde optie in Amazon Music (die gewoon doorlinkt naar de dienst TunemyMusic ) Er waren geen ontbrekende nummers. Op een aantal punten is de catalogus van Amazon zelfs beter. Albums van Neil Young en Joni Mitchel vind je niet of nauwelijks op Spotify, vanwege een boycot door deze artiesten. Amazon Music heeft ze wel allemaal.

Zoekfunctie

De zoekfunctie van Amazon functioneert duidelijk minder dan die van Spotify. Als je de complete titel hebt ingevuld wordt de track wel gevonden maar in Spotify zijn een paar letters voldoende om de song in de voorlopige resultaten te vinden. Je kunt ook geen playlists en profielen van andere gebruikers vinden in Amazon. Alle playlists in de zoekresultaten zijn “Curated by Amazon’s Music Experts”.

Lokale bestanden

Lokale bestanden toevoegen kan via de desktop app maar ze zijn lastig te vinden in je bibliotheek en je kunt ze niet opnemen in playlists. Er verschijnt op de desktop steeds een foutmelding. Op de mobiele app lukt het al helemaal niet om alle lokale muziek te importeren.

Een playlist met een compilatie van online en lokale bestanden zoals onze Alle 13 Goed! playlists kun je op Amazon dus niet maken.

Podcasts

Vreemd maar waar. In o.a. Nederland en België biedt Amazon geen podcasts. Als de podcast pagina kunt vinden krijg je deze melding.

Je moet voor Podcasts dus uitwijken naar een andere aanbieder bijvoorbeeld Juke.nl (gratis)

Bibliotheek

De bibliotheek in de apps van Amazon is wel een stuk overzichtelijker. Simpel een onderverdeling in Playlists, Songs, Artists en Albums. Je kunt zelfs sorteren op Genre, al vraag ik me af hoe zinvol dat is. Vooral in de desktop app van Spotify is het moeilijker om een goed overzicht te krijgen.

Geluidskwaliteit

Als je in Spotify de hoogste kwaliteit audio instelt krijg je audio met een bitrate van 320kbps. Prima geluid maar Amazon heeft duidelijk meer in huis.

Amazon biedt voor hetzelfde geld:

 • SD: vergelijkbaar met de hoogste kwaliteit in Spotify
 • HD:  lossless audio in CD kwaliteit (FLAC 16 bit) meer info op wikipedia
 • Ultra HD: lossless audio in studiokwaliteit. (FLAC 24 bit)
 • 360 Reality Audio Dit formaat is ontwikkeld door Sony. Op hun website kun je een fraaie demo bekijken en luisteren
 • Dolby Atmos.De surroundsound toepassing van de Dolby Corporation die je vooral kent van films.

Amazon is daarin niet uniek, je vindt deze formaten ook in Apple Music, Deezer, Tidal en Qobuz, al is dat soms alleen bij de duurdere abonnementsvormen. In dit opzicht is Amazon een goedkope leverancier van Hi-fi audio.

Op papier dus veel beter dan Spotify, maar met wat haken en ogen .

 • Niet alle tracks zijn in deze formaten beschikbaar. Vrijwel alle songs zijn in HD beschikbaar, maar de spoeling bij de overige formaten is dunner.
 • Dolby Atmos is niet geschikt voor alle apparaten. Je installatie of soundbar moet Dolby Atmos wel ondersteunen. Meer info
 • Koppelen van Amazon Music met je audiosysteem via Chromecast is wel mogelijk maar de HD audio wordt dan alleen in SD-kwaliteit gecast.
 • Gelukkig zijn de meeste smartphones en tablets wel geschikt om Dolby Atmos af te spelen en is het een kwestie inpluggen van je oortjes of koptelefoon om van Dolby Atmos te kunnen genieten.
Hoor je het verschil tussen MP3 en HD-audio wel?

HD audio lijkt een groot voordeel. Interessant als je het verschil tussen SD en HD echt hoort. Doe deze blinde test maar eens . Ik ben zelf door de mand gevallen. Als je de scores ziet ben ik zeker niet de enige, De groene balk is trouwens de HD-versie.

Op de blog AartJan.nl vind je trouwens nog veel meer nuttige info over HD-audio en aanbevolen apparatuur.

Verschil HD en 360 Reality Audio of Dolby Atmos is wel zonder speciale apparatuur hoorbaar.

Als je de songs afspeelt via je mobiel of tablet met koptelefoon of oortjes in zul je het verschil wel horen tussen Ultra HD en 360 Reality Audio of Dolby Atmos. De mobiele apps hebben daarvoor een handig knopje als je op het icoontje van de geluidkwaliteit klikt.

Het geluid van Dolby Atmos en 360 Reality Audio is duidelijk ruimtelijker. Ik heb het ook even op een Sonos soundbar kunnen uitproberen. Daarop was muziek met Dolby Atmos behoorlijk indrukwekkend.

Op Audioadvice.com vind je een top 10 van Dolby Atmos songs. Ik heb ze in deze playlist gezet. Daar zitten echt hele mooie voorbeelden in van de kracht van Dolby Atmos. Amazon Music scoort met de Dolby Atmos optie heel wat punten.

Zoals al eerder genoemd, de desktop app en de webversie van Amazon Music bieden geen Dolby Atmos en 360 Reality Audio .Wel  HD en Ultra HD.

Connect

Er is bij Amazon geen koppeling tussen afzonderlijke apps zoals Spotify. Zo’n handige functie als Spotify Connect kent Amazon niet. Er is ook geen koppeling tussen desktop en mobiele apps. Als ik iets afspeel op mijn mobiel en dat halverwege stop en ik ga vervolgens naar de desktop app,  weet Amazon niet waar ik mee bezig was. Amazon begint blanco. Spotify ziet in zo’n geval precies waar ik was gebleven en speelt vanaf dat punt verder.

Amazon heeft wel een knopje rechtsonder dat op die van Spotify Connect lijkt, maar dat geeft je de mogelijk te kiezen uit de in- en externe geluidskaarten van je pc/laptop. Interessant is wel de optie Exclusive Mode. Zet je exclusive mode aan dan verwerkt je geluidskaart alleen nog het geluid van Amazon Music en wordt het niet verstoord door andere draaiende toepassingen. Dat verbetert in ieder geval op mijn systeem de geluidskwaliteit duidelijk.

Android Auto en Apple CarPlay

Android auto Voice Search via Google assistent werkt niet op Amazon Music wel op Spotify. Ik heb geen Apple Carplay en geen iPhone dus ik heb niet kunnen testen of en hoe het daar werkt.

Je kunt in de mobiele app wel Alexa als stembesturing inschakelen. Het werkt wel met opdrachten in het Engels maar Alexa onderbreekt vaak ongevraagd de muziek. Je kunt het gelukkig ook uitzetten.

Amazon heeft trouwens een handige functie in de mobiele app: Add to Presets, waardoor je een playlist vastzet op het startscherm van Android Auto of Carplay.

Songteksten

In Spotify vrijwel altijd beschikbaar. In Amazon Music worden voor klanten in o.a. Nederland en Belgie geen songteksten aangeboden.

Livestreams

Als je in Amazon de zoekfunctie gebruikt krijg je bovenin een knopje Live te zien. Niet als je de desktop app gebruikt. Het is weer zo’n “mobile only feature”. Live geeft toegang tot allerlei livestreams van muzikanten, DJ’s, producers. Dit is mogelijk door een samenwerking tussen Amazon en het platform Twitch.

Casten

Zowel met Amazon als Spotify kun je vanaf je mobiele apparaten casten naar je Chromecast.  Blijkbaar kan Chromecast geen HD audio aan, je komt dan niet verder dan SD-kwaliteit. Airplay levert wel HD en surroundgeluid.

Credits

De credits die Spotify toont zijn minimaal. Op de Amazon desktop app is dat niet veel anders. In de mobiele app van Amazon is het daarentegen wel heel mooi gedaan. Klik op X-ray onderaan en je krijgt wat info te zien, een soort ingebouwde Leo Blokhuis.

Klik dan op credits en alle credits scrollen langzaam voorbij.

Jammer dat dit weer niet bij alle songs beschikbaar is.

Playlists

Spotify heeft duidelijk veel meer en ook betere playlists in huis. Echt gepersonaliseerde lijsten als Discover Weekly, Release Radar, Daily Mixes en Jouw Daily zijn er niet bij Amazon. Ook de This is playlists die Spotify van vrijwel iedere artiest heeft zul je op Amazon niet vinden. Er zijn wel door medewerkers van Amazon beheerde playlists maar er zijn er veel minder en zeker niet gericht op Nederlandse gebruikers. Via de zoekfunctie van Amazon zul je ook geen playlists van andere gebruikers vinden. Je eigen playlists kun je in Amazon ook niet voorzien van een eigen plaatje en een tekst met toelichting. Ook je playlist laten bewerken door andere gebruikers (Samenwerkers uitnodigen) is niet mogelijk in Amazon. Automatisch aanvullen (Enhance ) van een playlist is wel een optie in Spotify, niet in de Amazon apps.

Na afloop van een playlist speelt Amazon net als Spotify vergelijkbare muziek.

Artiestenpagina

De info op de artiestenpagina is in Amazon beperkt tot een overzicht van de top albums en songs. Geen bio of info over aantallen luisteraars, komende concerten of  door de artiest gemaakte playlists. Koppelingen met een Merch store,Facebook, Instagram, Twitter (X) en Wikipedia ontbreken evenals een knop om een donatie te doen aan de artiest of een goed doel.

Playlists en profielen van andere gebruikers

Je kunt in Amazon wel een playlist op publiek zetten, maar hij is via de zoekfunctie dan nog steeds niet vindbaar. Hetzelfde geldt voor je profiel. Ook de luisteractiviteit van je vrienden is niet in Amazon te vinden. Spotify wint op dit punt duidelijk. Playlists en profielen van anderen zijn via de zoekfunctie in Spotify eenvoudig te vinden. In Amazon Music ontbreekt de sociale component volledig. Delen van playlists kan alleen buiten de app om, dus door de link te mailen, te posten of te embedden op je website.

Aantal plays

Je kunt in de Amazon apps niet zien hoe vaak een nummer is gestreamd. Er is alleen in de mobiele app een soort populariteitsbalkje te zien.

Equalizer

In de mobiele app van Amazon wel een fraaie equalizer zowel op de tablet als in de telefoonversie.

Helaas in de desktop app van Amazon weer geen equalizer. Bij Spotify  hebben zowel de desktop als de mobiele versie een equalizer op een Android tablet is deze vrij uitgebreid. Op mijn Android telefoon is deze bij Spotify beperkt tot Slim, Film en Muziek. Op de iPad en iPhone is er geen equalizer, maar die apparaten hebben zelf al een prima equalizer aan boord.

Anoniem afspelen

Bij Amazon is er geen optie om bepaalde playlists niet van invloed te laten zijn op je muzieksmaakprofiel. Spotify heeft die optie wel: Niet gebruiken voor je muzieksmaakprofiel.

Autoplay

Net als Spotify heeft Amazon een optie om na het bereiken van het laatste nummer in een playlist, vergelijkbare nummers te blijven afspelen.

Dienst voor artiesten

Spotify heeft een speciale afdeling voor hun artiesten: Spotify for Artists. Artiesten kunnen via deze dienst 0.a. meer inzicht krijgen in hun streams en hun Artist page beheren. Er bestaat ook een Amazon Music for Artists. Aan de beschrijvingen te zien heeft de dienst van Amazon wat minder mogelijkheden.

Dienst voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen op basis van Spotify hun eigen applicaties bouwen.Spotify for Developers Dat levert fraaien resultaten als Forgotify.com, Setify en Discover Quickly. Ook Amazon Music heeft een dienst voor ontwikkelaars:  Amazon Music for Developers. Ik heb nog geen sites of apps gevonden die gebaseerd zijn op deze dienst.

Uitbetalingen aan rechthebbenden

Amazon betaalt net als Spotify ongeveer € 0,004 per stream. Dit bedrag wordt berekend door het deel van de inkomsten van de dienst dat voor de rechthebbenden is bestemd ( ongeveer 70%) te delen door het totaal aantal streams van alle gebruikers. Rechthebbenden krijgen dan per gegenereerde stream betaald. (Pro rata)

Conclusie

De plussen:
 • Hogere geluidskwaliteit zonder meerprijs!

Grootste voordeel is de betere geluidskwaliteit. Als je het verschil tussen een topkwaliteit Mp3 en HD-audio hoort is Amazon een betere keuze. Hoor je het niet, dan zijn de Dolby Atmos en 360 Reality Audiotracks alleen al een overstap naar Amazon Music waard. Ik ben behoorlijk onder de indruk geraakt van deze spatial audio ervaring. Ook de Exclusive Mode zorgt voor een beter geluid dan dat in Spotify.

 • Bibliotheek is wat overzichtelijker

Vooral het overzicht van je playlists is in Amazon wat duidelijker.

 • Iets betere muziekcatalogus.

Vooral omdat Amazon niet geplaagd wordt door boycots van sommige artiesten is de catalogus iets uitgebreider dan die van Spotify. Vooral fans van Neil Young en Joni Mitchell komen bij Amazon beter aan hun trekken.

 • Credits

In Amazon kun je vaak wel vinden welke muzikanten en producers hebben meegewerkt aan een track.

De minnen:
 • Geen podcasts door merkwaardige regiobeperkingen waardoor o.a Nederland en België buiten de boot vallen;
 • Geen songteksten door dezelfde regiobeperking;
 • Geen sociale component. Vinden van playlists en profielen van andere gebruikers is niet mogelijk.
 • Geen connectfunctie in de apps;
 • Nederlandse taal is in de apps niet in te stellen.
 • Duidelijk minder opties.

Als meneer Bezos nu eens een raketje minder de ruimte inschiet en dat investeert in Amazon Music, zou deze dienst meer in de buurt komen van Spotify. Dan kan hij bijvoorbeeld de rechten voor podcasts ,songteksten en Sonos voor Nederland en België afkopen. Spatial Audio in de desktop app implementeren en zeker ook de playlists en profielen van alle gebruikers toegankelijk maken. Dat zou zijn muziekdienst een stuk completer en aantrekkelijker maken. De regiobeperkingen voor songteksten en Podcasts gelden niet voor bijvoorbeeld de VS, dus ik begrijp dat Amazon Music daar behoorlijk populair is.

Wil je Amazon Music zelf eens proberen?

Je kunt het een maand lang gratis uitproberen: Amazon Music

Ik hoop dat je wat aan deze uitgebreide vergelijking hebt. Hieronder voor de volledigheid een overzichtstabel met alle door mij gevonden verschillen op een rijtje.

Mis je een aspect wat voor jou belangrijk is? Laat het weten in het commentaar, dan zoek ik het voor je uit.

Vergelijkende tabel

Amazon
Spotify
PrijzenGratisGratis met zeer beperkte functiesGratis met reclame
Maand11 Euro11 Euro5 Euro voor bezitters van Amazon Fire TV en andere Amazon apparatuur.
Family 6 gezinsleden18 Euro18 EuroBij Amazon 6 familieleden, dus ook op ander adres
Duo-15 Euro
Student6 Euro6 Euro
AppsWebversiejaja
Desktop appjaja
Mobiele telefoonjaja
Tabletjaja
Smart TVhangt af van merk en typeja
Android TVneeja
Apple TVniet in Nederland en Belgiëja
Sonosniet in Nederland en Belgiëja
Nederlandstalige versies appsneeja
Catalogus100+ miljoen songs100 miljoen songsAmazon heeft er wat meer omdat artiesten als bijvoorbeeld Neil Young Spotify boycotten.
ZoekfunctieMinder snelSnel
PodcastsAmazon biedt in o.a.
Nederland en België geen podcasts
Compleet aanbod
GeluidskwaliteitStandaard (SD) 320kbps MP3OGG Vorbis in 4 kwaliteiten
laag 24 kpbs, normaal, 96 kbps hoog 160 kbps , heel hoog 320 kbps
HD *)CD kwaliteit in FLAC-formaatnee*) vrijwel alle tracks
Ultra HD *) Studio kwaltiteit in FLACnee*) niet alle tracks
360 Reality Audio *) Surroundsound van Sonynee*) beperkt aantal tracks
Dolby Atmos *) Surroundsound van Dolbynee*) beperkt aantal tracks
Connectfunctieapps onderling verbondenneeja
Exclusive Mode geluidskaart *)janee*) verbetert geluidkwaliteit
SongtekstenAmazon biedt in o.a. Nederland en België geen songtekstenja
Muziek casten via Chromecastalleen in SD formaatja
Creditsminimaal op desktop app, fraai en uitgebreid op mobiele appsminimaal
Videoclipsneeja
Live Videostreamsjanee
Playlists
beheerde playlists voor NL/BE marktneeja
Discover Weekly, Daily mixes etc.My Soundtrack + gepersonaliseerde stations op de home pageja
"This is" playlists per artiestneeja
Bewerken playlistalleen titel wijzigeneigen plaatje en tekst
Playlist met lokale bestanden makenneeja
Embedden op webpaginajaja
Playlist radioja via play similar musicja
downloadenjaja
map maken voor playlistsneeja
Samenwerken aan playlistneeja
niet gebruiken voor je muzieksmaakprofielneeja
Playlists van andere gebruikers zoekenneeja
Playlist prive houdenjaja
Enhance playlistneeja
aangepaste volgordealleen handmatig verslepenja
shufflevia shuffle of randomize playlistja
AutoplayjajaNa afloop van playlist wordt vergelijkbare muziek afgespeeld
Crossfade (nummers in elkaar laten overlopen)neeja
Gapless playbackjaja
Sleeptimerjaja
Bibliotheeksorteren in bibliotheekalleen op titel of duurja
overzichtelijkheid in bibliotheekbeterminder
Artiesten paginaBio neeja
komende concertenneeja
playlists onderhouden door de artiestneeja
aantal luisteraars per maand en locatieneeja
links naar merchandiseneeja
links naar Facebook, Insta, Twitter (X) en Wikipediapaginaneeja
Donatie mogelijkheidnee ja
InstellingenDatasaverneeja
Videopodcastsneeja
Alleen audio van video afspelen/downloadenneeja
Car modejanee
Offline modusja
Crossfadeneeja
Automixneeja
Bij afspelen downloads voorrang gevenjanee
Explicit songs verbergenneeja
Niet afspeelbare nummers tonenneeja
Normaliserenjaja
Volume per omgevingneeja
Monoweergaveneeja
Automatisch vergelijkbare tracks spelenjaja
weergave bewegend canvasneeja
Verbinden met navigatieappja*)ja*) alleen Waze
Sleeptimerjanee
Volgers/volgend tonenja*)ja*) werkt alleen niet
Luisteractiviteit verbergenn.v.t. ja
onlangs afgespeelde artiesten op profieln.v.t.ja
Tijdelijke Privé sessiesneeja
Audiokwaliteit instelbaar per verbindingjaja
Automatisch bij sloom internetneeja
Equalizerjaja
Videokwaliteit per verbindingn.v.t. ja
Downloads met 1 klik verwijderenneeja
Cache legenjaja
Meldingen beherenjaja
Lokale bestanden tonenjaja
Link naar supportjaja
Berekenen vergoedingen rechthebbendenpro rata*)pro rata*)*)Totaal inkomsten gedeeld door totaal aantal streams geeft bedrag dat rechthebbende per stream ontvangt.
Gemiddelde vergoeding per stream€ 0,004€ 0,004
Luistergedrag vrienden zichtbaarneeja
Eigen icoon voor accountneeja
Locale bestanden importerenja *) , maar niet op te nemen in playlistsja*) Op mobiele apps werkt het niet goed
Persoonlijke profielpaginaja, maar erg beperktja
Streaming kwaliteit regelen per type verbindingjaja

Naschrift

Het was een interessante verkenning, met verrassende resultaten.

Ik heb voor de research veel gebruik gemaakt van de AI zoekdienst You.com Een aanrader!

Voor de voice-over in de video heb ik de AI-dienst Elevenlabs ingeschakeld. Het resultaat is redelijk, maar ik zal kijken of ik nog wat aan de stem kan schaven.
Ik heb zin in de volgende dienst: Apple Music. Kijken wat die aan verrassingen heeft te bieden.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *