Na Amazon Music is Apple Music aan de beurt om eens flink aan de tand te worden gevoeld. Helaas is wordt het wel een beetje een gemankeerde test, want ik heb zelf geen Mac, iPad of iPhone, zodat ik het met de Windows- en Androidversies moet doen.

Geen zin om het hele verhaal te lezen? Ik heb er ook een video van gemaakt.

Apple Music

In Nederland en de meeste andere landen is Apple Music de grootste concurrent van Spotify al heeft het wereldwijd gezien slechts de helft van het aantal abonnees van Spotify.

Prijzen

Gratis is er bij Apple Music niet bij. Je bent wel verplicht om een abonnement te sluiten. Alleen de radiozender Apple Music 1 is gratis te beluisteren.

Net als Spotify kost een standaard abonnement €11,- per maand.

Voor €17 per maand kun je een Family Account delen met 5 extra personen binnen je gezin.

Studenten zijn €6 per maand kwijt en krijgen er dan gratis Apple TV+ bij.

Apps

Er is een webversie, desktop app (iTunes) en voor Windows staat in de Microsoft Store sinds kort ook een previewversie van de Apple Music app.  Je kunt zowel iTunes als Apple Music Preview downloaden in de Microsoft Store. Helaas kun je iTunes en de Apple Music app niet naast elkaar gebruiken, erg onhandig omdat sommige opties alleen via iTunes werken.

Uiteraard is er ook een app voor smartphone en tablet. Apple Music werkt ook op Android Auto en Apple Carplay.

Of er een app is voor je smart TV hangt af van merk en type. Voor Android TV is er in ieder geval geen app. Je moet dan uitwijken naar een verbinding via Chromecast, maar dat heeft wel als consequentie dat je alleen standaard kwaliteit geluid krijgt, Geen lossless of Dolby Atmos.
Alle apps zijn in het Nederlands beschikbaar. Anders dan in Spotify verschillen de apps qua mogelijkheden, bijvoorbeeld geen Dolby Atmos en lossless audio in de web app, iTunes (Windows) en Apple Music Windows desktop app. In iTunes op de Mac werkt lossless en Dolby Atmos wel. Er moet blijkbaar verschil zijn.

Verbinden met audioapparatuur

Voor de hoogste kwaliteit geluid ben je al gauw aangewezen op een bekabelde koppeling met je surroundset of soundbar. Kabeltje via koptelefoonuitgang tussen mobiel en je afspeelapparaat werkt altijd, maar is verre van handig. Bluetooth en Airplay 2 werken ook. Chromecast kan weer alleen standaard kwaliteit aan. Bezitters van Sonosapparatuur zitten goed. Er is ondersteuning voor alle geluidsformaten ook Dolby Atmos.

Catalogus

Er zijn volgens Apple meer dan 100 miljoen songs beschikbaar. Ik heb een aantal van mijn Spotify playlists overgezet. Er waren geen ontbrekende nummers. Op een aantal punten is de catalogus van Apple zelfs beter. Albums van Neil Young en Joni Mitchel vind je niet of nauwelijks op Spotify, vanwege een boycot door deze artiesten. Apple Music heeft ze wel allemaal.

Liefhebbers van klassieke muziek zitten bij Apple Music goed. Zij kunnen via Apple Music Classical genieten van een enorme catalogus ( 5 miljoen tracks)  aan klassieke muziek zonder dat je beeld wordt vervuild door allerlei andere muziek. Je moet daar wel een aparte app voor installeren, maar hij is gratis voor alle Apple Music abonnees. Op de desktop is Apple Music Classical niet beschikbaar. Playlists die je hebt gemaakt kunnen dankzij de gedeelde bibliotheek weer wel via de desktopapps worden afgespeeld. Via deze omweg kun je dus alsnog van klassieke muziek via de desktop genieten.

Heeft Apple Music meer klassieke muziek dan Spotify?

Je zou het verwachten. Om dat te testen heb ik in Apple Music Classical een playlist gemaakt met 33 willekeurig gekozen nummers. Bij het overzetten van deze lijst via TuneMyMusic bleek Spotify ook al deze nummers in de catalogus te hebben. Verrassend!

Songs kopen

Je kunt de songs in Apple Music catalogus ook kopen. Als je in het rechtermuismenu van een song of album de optie Tonen in iTunes Store kiest, kun je tegen betaling de track of het complete album downloaden. Je kunt het zelfs aan iemand cadeau doen. Spotify had in het verleden ook een optie om de MP3versie te kopen, maar heeft de verkoop stopgezet. Soms ontbreekt de optie “Tonen in iTunes” maar dan staat er “Toon in Apple Music”. Als je daar op klikt zie ik geen directe verschillen maar je hebt dan wel weer de optie “Tonen in iTunes”. Beetje vaag.

Zoekfunctie

De zoekfunctie in Apple Music is prima. Opvallend is vooral dat de resultaten zijn onderverdeeld in diverse categorieën, waaronder ook radio-uitzendingen, video’s, extra videomateriaal en zelfs curatoren en platenlabels. ook de  profielen en playlists van andere gebruikers kom je zo op het spoor.

Lokale bestanden

Lokale bestanden toevoegen kan via iTunes door ze te importeren in je iCloud muziekbibliotheek en  je kunt ze opnemen in playlists. Er verschijnt soms een foutmelding.

Maar als je die gewoon annuleert en het nog een keer probeert werkt het gek genoeg wel. Als je de playlist met lokale bestanden opent in de mobiele app kun je alle tracks streamen. De synchronisatie duurt soms wel even, je ziet de toegevoegde tracks niet direct in de andere apps. Nadeel is wel dat de geïmporteerde tracks alleen op de juiste plaats kunt krijgen als je de playlist in iTunes bewerkt. In de andere apps lukt het niet om ze een andere plek in de lijst te geven. Ze blijven op de onderste posities staan. Pas  na aanpassen in iTunes en opnieuw starten van de app is de juiste volgorde ook daar doorgevoerd. Heel onhandig is ook dat je dat alleen via iTunes kan doen als je niet ook de Windows app hebt geïnstalleerd. Sowieso is de synchronisatie tussen de apps slecht. Aanpassingen in een playlist verschijnen pas na opnieuw opstarten. Ik heb niet gezien dat een lijst na enige tijd automatisch wordt geüpdatet.

Het werkt ook via de Apple Music desktop app, waar je in de instellingen ook een map kunt aanwijzen met muziek op je PC of clouddienst om die muziek in je Apple Music apps beschikbaar te maken.

Een playlist met een compilatie van online en lokale bestanden zoals onze Alle 13 Goed! playlists kun je dus in Apple Music ook maken en zonder gedoe ook op je mobiel of tablet afspelen. Daar kan Spotify nog een puntje aan zuigen, daar heb je er nog wel even een klusje aan wil je dat voor elkaar krijgen.

Podcasts

In de desktop en mobiele Apple Music apps vind je geen podcasts. Je hebt op je iPhome en iPad de Podcast app van Apple nodig- voor Android is er niets eens een app!– en op de  desktop moet je de podcast eerst in iTunes via de Store opzoeken en je kunt ze op de desktop ook alleen in  iTunes luisteren. Podcasts komen na downloaden niet beschikbaar in de Apple Music windowsapp. Dat is allemaal nogal onhandig. Spotify heeft dat veel beter geregeld door de podcasts in alle apps te integreren.

Muziekvideo’s

Apple Music heeft een uitgebreide collectie muziekvideo’s, live opnames en zelfs wat korte muziekdocumentaires. Ik heb daartussen heel wat interessant materiaal gevonden. Zoals de live uitvoering van L’enfer van Stromae op Coachella. Dat is echt genieten. Dikke plus voor Apple Music. Op videogebied laat Spotify het vooralsnog afweten op wat voorzichtige pogingen met o.a.  videopodcasts na.

Je kunt de video’s in Apple Music trouwens ook aan je playlists toevoegen.

Video naar je TV casten via Chromecast is helaas niet mogelijk. Via Airplay kan het weer wel, beetje flauw van Apple. Er is een workaround: gebruik je de web app music.apple.com in Chrome, dan kun je dit tabblad weer wel casten. Zo kun je de video alsnog op je TV-scherm zien. De incidentele videopodcast in Spotify kun je wel zonder probleem casten.

Live radio

In Apple Music vind je ook Live radio. Er zijn meerdere stations en je kunt zelfs de programmering bekijken. Nog een functie die je in Spotify niet zult vinden. Handig is ook dat je nummers vanuit radio direct in je playlists kunt zetten Alleen in iTunes kan dat weer niet.

Bibliotheek

De bibliotheek in de apps van Apple Music is overzichtelijk. Simpel een onderverdeling in Artiesten, Albums, Nummers en Playlists,  In de mobiele apps is het overzicht van playlists wel beperkt tot een lijst. Vooral in de desktop app van Spotify is het moeilijker om een goed overzicht te krijgen, maar je collectie playlists is in de mobiele Spotify app weer wat overzichtelijker en je kunt in tegenstelling tot Apple ook mappen voor je playlists aanmaken.

Geluidskwaliteit

Als je in Spotify de hoogste kwaliteit audio instelt krijg je audio met een bitrate van 320kbps. Prima geluid maar Apple Music heeft duidelijk meer in huis.

Apple biedt voor hetzelfde geld:

 • High Effiency: AAC 128 – 160 kb/s vooral op de mobiel om datagebruik te verminderen.
 • Hoge kwaliteit (standaard):  AAC 256 kb/s
 • Lossless : ALAC 24bit/48kHz
 • Lossless hoge resolutie: ALAC 24bit/192kHz
 • Dolby Atmos. De surroundsound toepassing van de Dolby Corporation die je vooral kent van films.
Windowsgebruikers opgelet!

Er is wel een vervelende beperking voor de Windowsgebruikers: op de desktop heb je zowel in iTunes als de Apple Music app geen toegang tot de lossless en Dolby Atmos versies van de tracks. Je krijgt alleen 256 kbps AAC-bestanden.

Apple Music heeft zo zijn eigen formaten, die naar eigen zeggen superieur zijn aan de formaten die bij andere diensten gebruikelijk zijn. Of je dat verschil hoort verschilt van persoon tot persoon. Ik hoor het zelf eerlijk gezegd niet.

Doe deze blinde test maar eens . Ik ben zelf door de mand gevallen. Als je de scores ziet ben ik zeker niet de enige, De groene balk is trouwens de HD-versie.

Op papier is het geluid in Apple Music dus veel beter dan Spotify, maar met wat haken en ogen .

 • Niet alle tracks zijn in deze formaten beschikbaar. Vrijwel alle songs zijn in Losslesskwaliteit beschikbaar, maar een Dolby Atmosversie is lang niet overal beschikbaar.
 • Windowsgebruikers worden achtergesteld: geen lossless of Dolby Atmos.
 • Dolby Atmos is niet geschikt voor alle apparaten. Je installatie of soundbar moet Dolby Atmos wel ondersteunen. Meer info
 • Koppelen van Apple Music met je audiosysteem via Chromecast is wel mogelijk maar de audio wordt dan alleen in standaard Hoge kwaliteit gecast. Geen lossless of Dolby Atmos. Daarvoor moet je uitwijken naar Bluetooth of Airplay.
Dolby Atmos kent obstakels op Apple Music

Dolby Atmos was een aangename ervaring bij mijn test van Amazon Music. Het formaat werd zonder probleem op mijn mobiel en tablet afgespeeld. Oortjes of koptelefoon inpluggen en genieten maar. Helaas was het met Apple Music niet zo simpel. Op dezelfde Android mobiel werd Dolby Atmos niet afgespeeld en ook op mijn Androidtablet wilde het niet lukken. De Dolby Atmos nummers werden in een playlist gewoon overgeslagen. Ik vermoed dat het op een iPhone of iPad wel netjes werkt. Jammer dat Apple de Androidgebruikers niet volledig wil bedienen.

Connect

Er is bij Apple Music geen realtime koppeling tussen de afzonderlijke apps zoals in Spotify. Zo’n handige functie als Spotify Connect kent Amazon niet. Er is ook geen koppeling tussen desktop en mobiele apps. Als ik bijvoorbeeld iets afspeel op mijn desktop en dat halverwege stop en stap vervolgens in de auto, weet Apple Music in Carplay niet waar ik mee bezig was. Apple Music begint blanco. Spotify ziet in zo’n geval precies waar ik was gebleven en speelt vanaf dat punt verder.

Realtime updates

Pas ik in Apple Music een playlist aan op bijvoorbeeld de desktop, dan zie je deze wijziging niet meteen op de mobiele apps. Pas na opnieuw opstarten is de wijziging zichtbaar. In Spotify gebeurt dat allemaal real time. Zelf als een iemand anders je playlist open heeft staan.

Android Auto en Apple CarPlay

Android Auto Voice Search via Google assistent werkt met Apple Music. Ik moet er echter wel expliciet bij vermelden dat ik de muziek via Apple Music afgespeeld wil hebben. De Google Assistent heeft blijkbaar een voorkeur voor Spotify. Ik heb geen Apple Carplay,  maar verwacht dat het daar via een iPhone en Siri zonder problemen zal werken.

Songteksten

In Apple Music zijn deze ruimschoots beschikbaar. Net als in Spotify zijn de meeste gesynchroniseerd. Fijn dat je via de menuoptie op de mobiele apps de songtekst full screen kan bekijken. Op de desktop heb je de full screen optie weer niet. Je hebt alleen een kleiner venster met de tekst.

Livestreams

Apple Music heeft ook livestreams van bijvoorbeeld festivals. Iets dat je bij Spotify niet gaat vinden.

Casten

Zowel met Apple Music als Spotify kun je vanaf je mobiele apparaten casten naar je Chromecast.  Blijkbaar kan Chromecast geen lossless audio aan, je komt dan niet verder dan SD-kwaliteit. Airplay levert wel lossless en Dolby Atmos.

Credits

De credits die Spotify toont zijn minimaal. In de Apple Music Windows app  en iTunes ontbreken ze volledig. In de mobiele apps zijn de credits daarentegen om te smullen. Nog mooier, uitgebreider en overzichtelijker dan die in Amazon Music. Zo kom je e

r nog eens achter wie nu precies dat lekkere baslijntje speelt.

Heerlijk muzieknerden. Dikke plus voor Apple.

Playlists

Playlists zijn er in overvloed op Apple Music. Op het oog wel wat minder dan in Spotify. Zo heb ik bijvoorbeeld maar een paar op de Nederlandse markt gerichte playlists van Apple Music zelf kunnen vinden. Dat doet Spotify beter.

Je eigen playlists kun je  voorzien van een eigen plaatje ( alleen in iTunes) en een tekst met toelichting. Je playlist laten bewerken door andere gebruikers (Samenwerkers uitnodigen) is niet mogelijk in Apple Music. Automatisch aanvullen (Enhance ) van een playlist is wel een optie in Spotify, niet in de Apple apps.

Na afloop van een playlist speelt Apple net als Spotify vergelijkbare muziek, Autoplay.

Ontwikkeling nieuwe functies

Spotify introduceert regelmatig nieuwe mogelijkheden zoals Blend, en recent Spotify Jam. Apple Music is duidelijk minder bezig met innovatieve toevoegingen aan hun apps. Ik zag wel dat er iets bestaat als SharePlay, meeluisteren via FaceTime, maar heb dat niet kunnen uitproberen.

Artiestenpagina

De info op de artiestenpagina in Apple Music is op zich prima, maar wel veel minder uitgebreid dan in Spotify. Info over aantallen luisteraars, komende concerten , een Merch store en koppelingen met Facebook, Instagram, Twitter (X) en Wikipedia ontbreken evenals een knop om een donatie te doen aan de artiest of een goed doel.

Playlists en profielen van andere gebruikers

Je kunt in Apple Music ook je playlist op publiek zetten. Hetzelfde geldt voor je profiel. Een optie om de luisteractiviteit van je vrienden real time  te volgen ontbreekt Je ziet wel in hun profiel wat ze luisteren. Delen van playlists kan door de link te appen, mailen of embedden op je website. De embedcode ophalen kan trouwens alleen in de desktop apps.

Aantal plays

Je kunt in de Apple apps niet zien hoe vaak een nummer is gestreamd.

Equalizer

In de desktop app en iTunes is , anders dan in Spotify, geen equalizer beschikbaar. In de mobiele apps wordt net als in Spotify doorgelinkt naar de equalizer van je mobiel of tablet. Bijzonder is wel dat je in de eigenschappen van een track een preset voor de equalizer kan vastleggen voor alleen dat specifieke nummer.

Er is ook een optie om het geluid te optimaliseren en het niveau van optimalisatie te bepalen. Het effect van deze optie is mij eerlijk gezegd niet opgevallen.

Anoniem afspelen

Bij Apple is er geen optie om bepaalde playlists niet van invloed te laten zijn op je muzieksmaakprofiel. Spotify heeft die optie wel: Niet gebruiken voor je muzieksmaakprofiel.

Autoplay

Net als Spotify heeft Apple een optie om na het bereiken van het laatste nummer in een playlist, vergelijkbare nummers te blijven afspelen. In Spotify kun je dat blijvend instellen. In Apple Music moet je dat bij het afspelen van de playlist aangeven door de wachtrij te openen. Je ziet dan de optie om het doorgaan met afspelen van vergelijkbare muziek aan of uit te zetten. Helaas is deze mogelijkheid beperkt tot de Apple Music desktop app. Je vindt het niet in iTunes en ook niet in de mobiele Android apps, waar zo’n optie misschien wel het meest op zijn plaats is. Te zien aan deze screenshots heb je die functie weer wel op je iPhone, iPad en iTunes op een Mac.

Extra opties

Als je de eigenschappen van een song bekijkt zie je opties die je in Spotify niet zult vinden. Je kunt bijvoorbeeld de albumplaatjes vervangen, start en eindpunt van een song instellen en zelfs per track een equalizeroptie instellen.

Dienst voor artiesten

Spotify heeft een speciale afdeling voor hun artiesten: Spotify for Artists. Artiesten kunnen via deze dienst 0.a. meer inzicht krijgen in hun streams en hun Artist page beheren. Er bestaat ook een Apple Music for Artists. Aan de beschrijvingen te zien heeft de dienst van Apple wat minder mogelijkheden.

Dienst voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen op basis van Spotify hun eigen applicaties bouwen.Spotify for Developers Dat levert fraaien resultaten als Forgotify.com, Setify en Discover Quickly. Ook Apple Music heeft een dienst voor ontwikkelaars:  Developer Apple.com.  Er zijn diverse apps die daarmee zijn gebouwd. Zoals bijvoorbeeld Tunetrack en MusicHarbor Helaas zijn deze apps alleen voor iPhone en iPad, dus ik heb ze niet kunnen proberen. Interessant is de site Sonophase, die de infrastructuur van Apple Music gebruikt om o.a bij een nummer een aantal vergelijkbare nummers te zoeken. Je kunt via de optie chat zelfs zoeken op basis van een stukje tekst. Leuk speelgoed.

Uitbetalingen aan rechthebbenden

Apple Music betaalt gemiddelde ongeveer €0,007 per stream. Dat is wat meer dan Spotify, dat  gemiddeld €0,005 per stream betaalt. Het verschil is te verklaren door het feit dat Apple geen gratis variant heeft. De pot voor de gratis streams wordt gevuld door reclames, die brengen in verhouding minder op dan abonnementen.  De uitkering per stream wordt berekend door het deel van de inkomsten van de dienst dat voor de rechthebbenden is bestemd ( ongeveer 70%) te delen door het totaal aantal streams van alle gebruikers. Rechthebbenden krijgen dan per gegenereerde stream betaald. (Pro rata)

Conclusie

De plussen:
 • Hogere geluidskwaliteit zonder meerprijs!

Grootste voordeel is de betere geluidskwaliteit.(niet beschikbaar onder Windows !) Als je het verschil tussen een topkwaliteit MP3 en lossless-audio hoort is Apple Music een betere keuze. Hoor je het niet en ben je in het bezit van Apple hardware, dan zijn de Dolby Atmos tracks alleen al een overstap naar Apple Music waard. Ik ben bij de test van Amazon Music behoorlijk onder de indruk geraakt van deze spatial audio ervaring. Helaas heb ik het op Apple Music niet aan de praat kunnen krijgen door mindere ondersteuning van Androidapparaten.

 • Mooi aanbod van muziekvideo’s.

Niet alleen videoclips maar ook studio-, concertopnames en livestreams.

 • Iets betere muziekcatalogus.

Vooral omdat Apple Music niet geplaagd wordt door boycots van sommige artiesten is de catalogus iets uitgebreider dan die van Spotify. Vooral fans van Neil Young en Joni Mitchell komen bij Apple Music beter aan hun trekken.

Ook het vermelden waard is de aparte app Apple Music Classical, gratis voor Apple Music abonnees. Al doet het aanbod van klassieke muziek niet echt onder voor het aanbod in Spotify.

 • Credits

In Apple Music kun je in de mobiele apps vaak wel vinden welke muzikanten en producers hebben meegewerkt aan een track. Heerlijk voor muzieknerds.

 • Geavanceerde opties

Bijvoorbeeld: Equalizersettings per track, start- en stopmoment vastleggen zijn opties die je niet snel in andere diensten zal vinden.

 • Integratie van je locale bestanden op alle apparaten

Dat je door je eigen verzameling muziekbestanden te uploaden naar Apple ook deze tracks kunt streamen naar je mobiel of tablet is een unieke ervaring.

De minnen:
 • Geen podcasts in de mobiele apps en Windows dekstop app.  Via de store wel in iTunes te laden en uitsluitend via iTunes af te spelen.
 • Geen podcast app voor Android
 • Geen lossless en Dolby Atmos in iTunes en Apple Music app in Windows.
 • Mindere sociale component. Samen playlists maken is niet mogelijk evenals real time zien wat je vrienden luisteren.
 • Geen connectfunctie in de apps. Niet alleen ontbreekt iets als Spotify Connect. De afzonderlijke apps synchroniseren niet of traag.
 • Apps verschillen nogal in mogelijkheden. iTunes kan meer maar ook soms minder dan de Apple Music desktop app. Ook opties in de mobiele apps zijn afwijkend.
 • Apple Music beheert nauwelijks op Nederland en België gerichte playlists.
 • Minder innovatief dan Spotify, dat regelmatig nieuwe functionaliteiten toevoegt.
 • Windows- en Androidgebruikers zullen tegen beperkingen aanlopen. Niet netjes van Apple, een minder product voor dezelfde prijs. 

Wil je Apple Music zelf eens proberen?

Je kunt het een maand lang gratis uitproberen:

Ik hoop dat je wat aan deze uitgebreide vergelijking hebt. Hieronder voor de volledigheid een overzichtstabel met alle door mij gevonden verschillen op een rijtje.

Mis je een aspect wat voor jou belangrijk is? Laat het weten in het commentaar, dan zoek ik het voor je uit.

Vergelijkende tabel

Apple Music
Spotify
PrijzenGratisGeen gratis versieGratis met reclame
Maand11 Euro11 Euro
Family 6 gezinsleden18 Euro18 Euro
Duo-15 Euro
Student6 Euro6 Euro
AppsWebversiejaja
Desktop appjaja
Mobiele telefoonjaja
Tabletjaja
Smart TVhangt af van merk en typeja
Android TVneeja
Apple TVjaja
Sonosjaja
Nederlandstalige versies appsjaja
Catalogus100+ miljoen songs100 miljoen songsApple heeft er wat meer omdat artiesten als bijvoorbeeld Neil Young Spotify boycotten.
ZoekfunctieIets minder snelSnel
Podcastsalleen via iTunes of aparte podcast app voor iPhone of iPad *)Compleet aanbod in alle apps*) Er is geen Android app voor Apple Podcasts
Geluidskwaliteit High Effiency AAC 128 - 160 kb/sOGG Vorbis in 4 kwaliteiten
laag 24 kpbs, normaal, 96 kbps hoog 160 kbps , heel hoog 320 kbps
Hoge kwaliteit (standaard)
AAC 256 kb/snee
LosslessALAC 24bit/48kHznee*) beperkt aantal tracks
Lossless hoge resolutieALAC 24bit/192kHznee*) beperkt aantal tracks
360 Reality Audio *) neenee*) sorroundsound van Sony
Dolby Atmos *) janee*) beperkt aantal tracks
Connectfunctieapps onderling verbondenneeja
Exclusive Mode geluidskaart *)neenee*) verbetert geluidskwaliteit
Songtekstenjaja
Muziek casten via Chromecastalleen in standaardformaatja
Creditsuitgebreid en fraai in alle apps, behalve iTunesminimaal
Muziekvideo'sjanee
Live Videostreamsjanee
Live Radiojanee
Playlists
beheerde playlists voor NL/BE marktneeja
Gepersonaliseerde playlistsjaja
"This is" playlists per artiestjaja
Bewerken playlistEigen plaatje *) en teksteigen plaatje en tekst*) alleen in iTunes
Playlist met lokale bestanden makenjaja
Embedden op webpaginajaja
Playlist radioja ja
downloadenjaja
map maken voor playlistsneeja
Samenwerken aan playlistneeja
niet gebruiken voor je muzieksmaakprofielneeja
Playlists van andere gebruikers zoekenjaja
Playlist prive houdenjaja
Enhance playlistneeja
aangepaste volgordejaja
shufflejaja
AutoplayjajaNa afloop van playlist wordt vergelijkbare muziek afgespeeld
Crossfade (nummers in elkaar laten overlopen)jaja
Gapless playbackjaja
Sleeptimerneeja
Bibliotheeksorteren in bibliotheekjaja
overzichtelijkheid in bibliotheekbeterminder
Artiesten paginaBio jaja
komende concertenneeja
playlists onderhouden door de artiestneeja
aantal luisteraars per maand en locatieneeja
links naar merchandiseneeja
links naar Facebook, Insta, Twitter (X) en Wikipediapaginaneeja
Donatie mogelijkheidnee ja
InstellingenDatasaverjaja
Videopodcastsneeja
Alleen audio van video afspelen/downloadenneeja
Car modeneenee
Offline modusjaja
Crossfadejaja
Automixneeja
Bij afspelen downloads voorrang gevenjanee
Explicit songs verbergenneeja
Niet afspeelbare nummers tonenneeja
Normaliserenjaja
Volume per omgevingneeja
Monoweergaveneeja
Automatisch vergelijkbare tracks spelenja, alleen op desktopja
weergave bewegend canvasniet instelbaar. Albumcovers zijn soms geanimeerdja
Verbinden met navigatieappja, ook met
de niet Apple navigatie apps.
ja
Sleeptimerniet in de app zelfnee
Volgers/volgend tonenneeja*) werkt alleen niet
Luisteractiviteit verbergenn.v.t. ja
onlangs afgespeelde artiesten op profielneeja
Tijdelijke Privé sessiesneeja
Audiokwaliteit instelbaar per verbindingjaja
Automatisch bij sloom internetneeja
Equalizerjaja
Videokwaliteit per verbindingjaja
Downloads met 1 klik verwijderenjaja
Cache legenneeja
Meldingen beherenjaja
Lokale bestanden tonenjaja
Link naar supportjaja
Berekenen vergoedingen rechthebbendenpro rata*)pro rata*)*)Totaal inkomsten gedeeld door totaal aantal streams geeft bedrag dat rechthebbende per stream ontvangt.
Gemiddelde vergoeding per stream€ 0,007€ 0,004
Luistergedrag vrienden zichtbaarja, maar niet realtimeja, realtime
Eigen icoon voor accountjaja
Locale bestanden importerenja *)ja*) Nu uploaden op alle apps te streamen!
Persoonlijke profielpaginajaja
Streaming kwaliteit regelen per type verbindingjaja

Naschrift

Het was weer een interessante verkenning, met verrassende resultaten. Ik had hoge verwachtingen van Apple, die op enkele gebieden werden overtroffen, zoals de mogelijkheid om je eigen muziekbestanden meteen ook online beschikbaar te maken. Ook het aanbod aan muziekvideo was verrassend uitgebreid. De verschillen tussen de mogelijkheden iTunes en de Apple Music desktop app, waren ronduit storend. Waarom mag/kan je die niet gewoon naast elkaar gebruiken? Ook de manier waarop je podcasts moet luisteren is een aanfluiting.

Ik had wel wat beperkingen verwacht voor Windows- en Androidgebruikers, maar dat bleek erger dan verwacht. Dat onderscheid tussen Mac- en Windows/Androidgebruikers is triest. De laatste groep krijgt een minder product voor dezelfde prijs. Mijn grootste teleurstelling was wel dat ik op mijn apparatuur – die wel geschikt is voor Dolby Atmos- via Apple Music Dolby Atmos niet aan de praat heb gekregen. Ik heb dat gemeld bij Apple Support, waarna ik vanuit Ierland werd gebeld om alles door te spreken en alle hard- en software gegevens door te geven. Ik was heel blij met zo’n geweldige service. De medewerker van Apple zou het verder laten uitzoeken door de technici en mij terugbellen. Dat is helaas ondanks reminders nooit gebeurd. Zo verdampte een aanvankelijk positieve ervaring.

Ik heb zin in de volgende dienst: Deezer. Kijken wat die aan verrassingen heeft te bieden.

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *