iTunes gaat een klein beetje op Allofmp3 lijken

Alle discussie over de legaliteit daargelaten, Allofmp3 is in ieder geval uniek waar het gaat om de vrije keuze in formaat en kwaliteit van de muziekbestanden. En uiteraard worden alle liedjes aangeboden zonder kopieerbeveiliging (DRM).”That’s the way, aha aha, I like it”.

iTunes, het vlaggeschip van de betaalde downloads, was tot dusver niet zo flexibel. Eén formaat (AAC), alles dezelfde kwaliteit (128 kbps bitrate) en met kopieerbeveiling. Dat laatste is de keiharde eis van de platenindustrie, die als de dood is voor illegale verspreiding van kopieën. iTunes gaat nu toch het model van Allofmp3 een ietsepietsie volgen. Muziek van artiesten uit de stal van EMI wordt binnenkort aangeboden in twee kwaliteitsniveau’s, 128 kbps en 256 kbps. Uiteraard alleen in het AAC-formaat, want het blijft Apple. Uniek is wel dat de 256 kbps-versies met toestemming van EMI worden geleverd zonder kopieerbeveiliging. Klein minpuntje, de DRM-vrije versies gaan 1,29 Euro kosten. De 128 kbps-versie met DRM blijft 99 cent. Koop je een heel album dan is er geen prijsverschil, albums gaan met of zonder DRM voor 9,99 Euro de deur uit. Dat heeft een reden, daarover straks meer. De verkoop begint volgende maand. Eerder gekochte bestanden kunnen tegen een vergoeding geüpgrade worden.
 

Instortingsgevaar
De eerste scheuren in de DRM-vesting zijn zichtbaar. Niet alleen iTunes gaat de muziek van EMI zonder DRM leveren, ook andere wederverkopers krijgen van EMI toestemming de muziek zonder beveiliging aan te bieden en dat mag ook in MP3 of WMA.
EMI gaat min of meer uit nood is als eerste schaap over de dam, want het gaat slecht met ze. De resultaten lopen terug en dan moet je wat riskeren om de consument te winnen.

Albums zijn uit
Maar het gaat niet alleen slecht met EMI, het gaat ook bij iTunes slecht met de verkoop van albums als download. Het publiek kiest steeds meer voor downloaden van losse nummers. Itunes is daarom de actie “Complete my album” gestart. Heb je een los nummer gekocht dan krijg je de mogelijkheid tegen gereduceerde prijs het volledige album aan te schaffen. Ik heb ooit als testje een keer een liedje van Guus Meeuwis bij iTunes gekocht. Nu mag ik twee albums van hem downloaden voor slechts €9,00. Jammer Guus, ga ik niet doen, maar maak je geen zorgen. Ik haal ze ook niet gratis of via de Russen binnen.
Vandaar dat de DRM-loze versies van de EMI albums ook voor de bekende 9,99 Euro worden aangeboden. Er moet meer omzet gemaakt worden door verkopen van complete albums. Waarom is het album eigenlijk uit de gratie bij de iTuneskopers? Komt het misschien door de prijs? Dat zou heel goed kunnen want in de P2P wereld en het grijze Russische circuit zijn volledige albums nog steeds hot. Als het niks of weinig kost, pak je graag nog een paar extra nummertjes mee. Loopt het in de papieren dan gaat de consument calculeren.

Als het hele model van Allofmp3 nu eens schaamteloos wordt gekopieerd zijn er toch meteen diverse vliegen in één klap gevangen? Of redeneer ik nu teveel op basis van de tunnelvisie van een consument? Dan is het toch fijn om een simpele consument te zijn.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “iTunes gaat een klein beetje op Allofmp3 lijken

  1. Tja, 1,29 per nummertje bij Itunes of 3 Euro voor een volledig album bij Allofmp3, dan is de keuze vlug gemaakt.
    Het drm-vrije aanbod is een stap in de goede richting, nu nog de prijs aanvaardbaar maken en iedereen is gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *