Online afspelen - streamen

Spotify

Waarschijnlijk de beste muziekdienst ter wereld. Meer dan 20 miljoen tracks in de catalogus en er komen er dagelijks zo'n 10.000 bij.

Streams worden aangeboden in het Ogg-formaat 160 Kbps. Ogg wordt vaak gezien als superieur aan de MP3. Laten we daar niet over gaan discussiëren, de geluidskwaliteit is zonder meer prima.

Spotify werkt met een eigen programma dat zich soepeltjes laat installeren. Het lijkt sterk op iTunes en is ook net zo gebruiksvriendelijk. De zoekfunctie werkt snel en intuïtief.

 

 

Met Spotify op je PC of Mac heb je ineens miljoenen songs onder handbereik die afspelen alsof ze op je harde schijf staan, een unieke ervaring. Moet je echt eens proberen.

meer over Spotify

vergelijk Spotify met andere diensten

Deezer

Sinds december 2011 is de Franse muziekdienst Deezer ook in Nederland officieel beschikbaar.

Nog niet zo bekend misschien als Spotify, vreemd want Deezer heeft een aantal duidelijke voordelen.

Deezer Discovery (Gratis)
Bij deze gratis versie kun je een jaar lang onbeperkt en zonder reclameboodschappen luisteren op de computer. Na een jaar wordt het gratis luisteren ingeperkt tot 2 uur per maand. Groot voordeel van Deezer is dat je ook je eigen MP3′s kunt uploaden in de afdeling Mijn Muziek/Mijn MP3′s.Ook kun je je favoriete tracks op Soundcloud importeren.

Deezer Premium (€4,99 per maand)
Met Deezer premium kun je alle tracks van de catalogus volledig afspelen met geluidskwaliteit van 320 kbps.

Betalen kan via iDEAL

Deezer Premium+ (€ 9,99 per maand)

Voor een tientje in de maand kun je Deezer ook op je smartphone gebruiken via de gratis apps. Je kunt online afspelen via Wifi of mobiel internet maar ook albums en playlists opslaan voor offline gebruik.

Betalen kan via iDEAL

Deezer is minder bekend, maar heeft ten opzichte van Spotify een aantal voordelen, zoals uploaden van eigen MP3's zodat je ze met een Premium+ account ook op andere apparaten en via mobiel internet kunt afspelen. Meer weten?

meer over Deezer

vergelijk Deezer met andere diensten

Rdio

Op 6 december 2012 konden we een nieuwe en veelbelovende streamingdienst aan de lijst toevoegend. Rdio werd in 2010 in de V.S. geïntroduceerd door Janus Friis één van de oprichters van KaZaA en Skype, niet bepaald onbekende diensten. Gaat Rdio net zo’n succes worden en is dit een serieuze concurrent van Spotify en Deezer?

De webversie ziet er strak en bijzonder overzichtelijk uit. Aanmaken van een account kan ook zonder Facebook. Rdio heeft een gratis proefperiode van 7 dagen en gelukkig hoef je niet meteen creditcardgegevens in te voeren. Dat hoeft pas als je echt een abonnement neemt. De prijzen van een abonnement zullen geen verrassing zijn  5 Euro per maand voor gebruik op de PC en 10 Euro als je ook op je mobiel of tablet van Rdio wil gaan genieten. Dat is zo langzamerhand standaard. Betalen kan overigens alleen met een creditcard.

Rdio

Op de computer kun je Rdio in je browser afspelen, voor degenen die liever muziek via een aparte applicatie draaien zijn ook Apps voor Windows en Macicon

Catalogus

 Rdio heeft 18 miljoen songs aan boord. Uiteraard ontbreken net als op Spotify bijvoorbeeld The Beatles. Toch zijn op Rdio weer wel alle albums Pink Floyd beschikbaar.

Een verslag van de eerste ervaringen met Rdio

 

Xbox Music

Deze muziekdienst van Microsoft is beschikbaar gekomen op 26 oktober 2012. De gratis versie (met reclame) is vooralsnog alleen beschikbaar voor PC's en tablets met Windows 8. Voor 10 Euro per maand kun je de dienst ook gebruiken op een smartphone met Windows Phone 8 en de Xbox. De betaalde versie is ook vrij van reclames.

Xbox Music heeft momenteel de grootste muziekvoorraad van allemaal. Maar liefst 30 miljoen tracks.

De dienst ziet er fantastisch mooi uit, al is de bediening even wennen

Xbox Music

Een verslag van de eerste ervaringen met Xbox Music

Juke

De streaming muziekdienst van de Media Markt. Juke kent anders dan bijvoorbeeld Spotify en Xbox Music, geen gratis versie. Je kunt de dienst wel 7 dagen gratis uitproberen. Wil je daarna abonnee blijven dan betaal je het gebruikelijke tarief van €9,99 per maand. Betaal je per kwartaal of halfjaar dan wordt het omgerekend naar maandbedragen iets goedkoper (€9,83 resp. €9,63). Betalen kan alleen met creditcard of PayPal.

De catalogus is in orde. Volgens Juke zijn er 18 miljoen tracks in voorraad.

Juke

Er is een app voor iPhone en Androïd, Een echte iPad App is er niet. De app laadt standaard alle songs van je playlists en “MyJuke” op je smartphone zodra je een WiFi verbinding hebt. Zo heb je altijd offline toegang tot je favoriete muziek, handig.

Meer info over Juke

 

Grooveshark

Bij Grooveshark kun je niet alleen van alles luisteren, maar ook je eigen MP3's uploaden. Zo bouw je mee aan de grootste muziekvoorraad ter wereld.

Hoe Grooveshark dat allemaal juridisch kan volhouden is ons een raadsel, maar profiteer er van zolang het kan.

De werking van de site is aanvankelijk misschien een beetje lastig te doorgronden, maar heb je het eenmaal door dan zul je er uren luisterplezier mee beleven.

Omdat het grootste deel van de muziek door andere gebruikers is geplaatst is de geluidskwaliteit nogal wisselend.

De radiofunctie is een aanrader. Heb je geen zin steeds zelf een nieuw liedje uitzoeken, dan zorgt Grooveshark voor een passend vervolg. Ook fraai zijn de widgets waarmee je de muziek op je eigen website kunt aanbieden.

Grooveshark is helemaal gratis, maar als je bereid bent 6 dollar per maand te betalen voor Grooveshark Plus is de site vrij van reclame. Voor 9 dollar per maand ben je de trotse eigenaar van Grooveshark Anywhere en kun je de songs ook via je mobiele telefoon afspelen.  Het werkt op de iPhone (jailbreak nodig), Blackberry, Android, Nokia en Palm. Zelfs opslaan voor offline gebruik op je mobieltje is mogelijk.

 Grooveshark

vergelijk Grooveshark met andere diensten

Rara

Deze dienst werd in december 2011 is gelanceerd.

Geen gratis variant
Spotify, Grooveshark en Deezer hebben een gratis versie. Bij Rara zul je direct de creditcard moeten trekken om muziek te kunnen afspelen.

Verder kent ook Rara net als de concurrenten de bekende structuur: €4,99 per maand voor onbeperkt luisteren op de computer (eerste 3 maanden € 0,99). Voor € 9,99 per maand (eerste 3 maanden € 1,99) kan dat ook op je mobiel (nu alleen nog Android). Als je afspeelt op je telefoon worden deze tracks direct opgeslagen, zodat je ze later ook offline kunt luisteren. Er is geen maximum voor het opslaan van tracks, dus net zoveel als er nog op je mobiel passen.

Mooie en duidelijke site
Volgens Rara is de site zo simpel dat zelfs je oma moeiteloos muziek kan afspelen. In deze opzet zijn ze redelijk geslaagd. De site is erg overzichtelijk en de functies zoals afspelen zoeken, playlists maken zijn eenvoudig te vinden. De hele site is Nederlandstalig. Je kunt zelfs de achtergrond van de site aanpassen. Niet echt nodig natuurlijk, maar wel leuk. De hele dienst is webbased, afspelen gebeurt in je browser. Je hoeft geen programma te installeren. Makkelijk voor op werk, school etc.

Catalogus
Rara heeft 14 miljoen songs in voorraad, minder dan Deezer (20 miljoen) en Spotify (14 miljoen). Rara heeft anders dan genoemde concurrenten alleen muziek van de 4 grote platenlabels. Alles van Coldplay is beschikbaar, behalve het laatste album. Geen Beatles uiteraard, maar verrassend genoeg wel veel van Pink Floyd. Op Spotify zul je die weer niet vinden.

www.rara.com

vergelijk Rara met andere diensten

Sony Music Unlimited

Sinds april 2012 ook in Nederland beschikbaar. Bij Sony Music Unlimited is het niet mogelijk gratis hele liedjes af te spelen zoals bij Spotify en Grooveshark. Als je niet wilt betalen moet je het doen met 30 seconden previews.

Voor € 3,99 per maand (Basis abonnement) krijg je iets meer functionaliteiten. Je kunt radiostations aanmaken op basis van een artiest of genre. Sony Music Unlimited speelt wel hele tracks af, maar kiezen welke tracks is niet mogelijk. Dat kan pas als je € 9,99 per maand neertelt voor een Premium account. Met dit Premium account kun je dan ook luisteren op Android telefoons, Sony BRAVIA TVs, Sony audionetwerksystemen, Playstation en de Walkman.

De catalogus is prima in orde (15 miljoen tracks) net zoals de geluidskwaliteit. Opvallend is wel dat er op de website nauwelijks informatie is te vinden.

Nieuwe abonnees kunnen dertig dagen gratis gebruik maken van het premium-abonnement van Music Unlimited.

www.unlimited.com

vergelijk Sony Music Unlimited met andere diensten

Tomahawk

Een geweldig programma dat meerdere online muziekdiensten combineert in één speler. Met Tomahawk speel je de muziek van o.a. Spotify, Grooveshark, Last.fm, Soundcloud en YouTube af. Het combineert al deze diensten tot één grote voorraad aan online muziek. Daar bovenop komen niet alleen je eigen MP3-bestanden, maar ook de MP3's op andere computers binnen je (thuis)netwerk en de MP3's van je vrienden op Twitter, Google en Jabber. Alles wat je bijvoorbeeld op Spotify niet vindt haalt Tomahawk bij een andere dienst of één van je vrienden. Nooit meer last van onvolledige playlists.

Geweldig, maar niet echt makkelijk te bedienen. We hebben een korte handleiding voor je.

 

Blip.fm

Blip is misschien wel de leukste dienst. Je kunt gratis muziek afspelen van vrijwel alle artiesten. Als gebruiker ben je meteen een online DJ. Andere gebruikers kunnen jouw Blippagina openen en alle liedjes luisteren die jij afspeelt of hebt afgespeeld. 

Je kunt "on demand" luisteren. Je kiest helemaal zelf wat je wilt horen. Vul een naam in van een song of artiest, laat Blip zoeken en luister even naar de preview. Is de de song ok dan kun je deze "Blippen" eventueel met een persoonlijk bericht. Je berichtje verschijnt dan meteen in de lijst op de homepage. Maar je hoeft niet te blippen, je kunt ook een eigen "radiostation" aan maken door een paar favoriete Blip DJ's te kiezen. Die schotelen je dan vanzelf muziek voor, met eventueel een korte boodschap. Geweldig om nieuwe dingen te ontdekken.

De voorraad muziek is geweldig want Blip.fm maakt gebruik van muziek die op YouTube staat. De kenners weten, daar staat vrijwel alles. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van vrij op het internet beschikbare MP3's. Zo ontstaat een immense voorraad. De geluidskwaliteit is door het gebruik van verschillen bronnen wel wat wisselend.

Blip.fm

Jango

Jango is een interactief radiostation. Je geeft de naam van een artiest op en Jango gaat een nummer van deze artiest afspelen gevolgd door meer songs van vergelijkbare artiesten die je desgewenst ook weer zelf kunt opgeven. Zo bouw je je eigen radiostation op. Door wat door te klikken op gebruikers in artiesten kun je zelfs songs uitzoeken en toevoegen. Goed voor vele uurtjes muziek luisteren en ontdekken.

Unieke van Jango is dat via een klik op Lyrics ook de songtekst direct beschikbaar is.

Ook grappig dat je zo af en toe een track van een nog onbekende artiest krijgt voorgeschoteld die je dan mag beoordelen. Op basis van deze beoordelingen krijgen ze meer of minder airplay. Leuke manier van promoten.

Wil je je station opslaan voor hergebruik, moet je wel even een (gratis) account aanmaken. Je krijgt dan ook meteen toegang tot stations van andere gebruikers en kunt een eigen profiel aanmaken, vrienden maken, foto's uploaden enz.

www.jango.com

Seesu

Muziek die je bijna nergens anders kunt luisteren vind je meestal wel op Seesu.me.

Dat is makkelijk te verklaren de muziek komt namelijk de Russiche Facebookvariant vkontakte www.vk.com. Leden van deze site kunnen alle muziek uploaden en dan vervolgens online afspelen. Daarnaast is er een koppeling met Soundcloud (zie hieronder). Helaas verstoort Soundcloud de zoekresultaten nogal eens. Gebruik je Google Chrome als browser, dan is de Seesu extension een aanrader, die heeft geen koppeling met Soundcloud en werkt beter.

Je kunt playlists maken en gebruik maken van de gegevens op je last.fm-account. Zelfs downloaden van de tracks behoort tot de mogelijkheden.

De site werkt trouwens ook op je iPhone, iPod Touch en iPad.

Meer over Seesu in ons blog

last.fm

Deze site heeft twee gezichten. Het is ten eerste een interactief radiostation. Je geeft de naam van een artiest op en last.fm gaat muziek van deze en vergelijkbare artiesten afspelen. Dat is gratis voor een periode van 30 dagen.

Daarnaast is Last.fm vooral een sociaal netwerk. Je kunt er vrienden maken en discussiëren over muziek. Last.fm geeft bijvoorbeeld aan welke andere gebruikers een muzieksmaak hebben die veel op die van jou lijkt en doet zelf ook aanbevelingen. Een mooie methode om nog onbekende muziek te ontdekken.

Aan de hand van de muziek die jij luistert en op ook via andere programma?s op de pc afspeelt houdt de software van last.fm jouw profiel bij.

Neem je een betaald account (3 Euro per maand) dan kun je op last.fm ook muziek on demand afspelen.

Een standaard account is gratis, alleen voor afspelen van muziek is een betaald account nodig.

www.last.fm
 

 

 

Meer aanraders

Een aantal muziekdiensten die misschien niet tot de top behoren, maar die we je toch niet willen onthouden.

Luisterpaal

Hoe ze het doen doen ze het maar de jongens van de VPRO spelen het steeds weer klaar om de laatste albums online te zetten.

Als je een nieuw album nog niet op Spotify kunt vinden, moet je het zeker eens proberen op de Luisterpaal.

Ook mobiel kan er geluisterpaald worden op de iPhone, iPod Touch en de iPad.

Spotify en de Luisterpaal, meer heeft een muziekliefhebber niet nodig.

 

luisterpaal.nl

Musicuo

De Grooveshark lookalike uit Argentinië.

Was eerst alleen Spaanstalig beschikbaar maar de site is nu (grotendeels) in het Engels vertaald  Ook zonder een Spaanse talenknobbel kom je er dus nu wel wel uit.

Helemaal gratis en met een geweldige voorraad Musica!

 

 

musicuo.com

ListAndPlay

De grootste muzieksite is eigenlijk YouTube. Daar kun je vrijwel alle muziek als videootje vinden. Het zoeken is alleen een heel gedoe en een playlist aanmaken kan wel maar is ook niet echt simpel. Dat vond Jonathan Bouwman ook en daarom zetten hij Listandplay.com op. Het resultaat mag er zijn!

Playlists aanmaken en delen was nog nooit zo simpel en de presentatie van de clips is zoals het hoort: Groot en duidelijk op een zwart scherm. Je wilt na een bezoek aan Listandplay nooit meer terug naar YouTube.

Mooie feature is ook "Generate your own MTV". Je zoekt een artiest uit, kiest een song en Listandplay zoekt er meteen 150 vergelijkbare songs bij op basis van de last.fm gegevens. Sit back and relax. Geweldig!

Listandplay.com

22Tracks

Uniek vanwege het concept. 22 playlists met 22 tracks in meerdere genres. De playlists zijn samengesteld door gespecialiseerde DJ's uit Amsterdam. Deze jongens vullen de lijstjes met de laatste interessante muziek. De plek om nieuwe dingen te ontdekken.

Je kunt alles zonder account en gratis afspelen, neem je een account dan kun je ook een playlist voor jezelf samenstellen. Er is ook een app voor de iPhone beschikbaar.

22tracks.com

Soundcloud

Soundcloud is een sociaal netwerk waar je jouw muziek ten gehore kan brengen. Het wordt gebruikt door muzikanten, platenmaatschappijen en vooral door DJ's. Soundcloud is het paradijs van de remixen mashup's en mixtapes.

Je kunt de tracks ook op je eigen site zetten (zie voorbeeld hieronder) en als de maker het toestaat als MP3 downloaden.


Song van het Jaar, The Remixx 2010 by djsandeman

Maar er is meer. Platenlabels en bekende artiesten zetten soms tracks, remixes of bijzondere live-opnames op Soundcloud. Heerlijke plek om bijzondere muziek te ontdekken.

Reverbnation

Muziek van grote namen zul je niet vinden bij Reverbnation maar dat is juist het leuke van deze dienst. Laat je eens verrassen!

Tip! Ontdek artiesten in de buurt via ReverbRadio. ->>

 


Shuffler

Shuffler is net als 22tracks en de Luisterpaal een Nederlandse dienst waar we trots op mogen zijn.

Je kiest je genre en shuffler begint vervolgens aan een ontdekkingsreis langs allerlei muziekblogs.
Het speelt de muziek af en toont de bijbehorende blogpost. Laat je eens verrassen!

shuffler.fm

Songa.nl

Ook Songa.nl maakt gebruik van de muziek op YouTube, dus qua aanbod zit het met deze dienst wel goed.

Songa maakt het allemaal veel makkelijker en overzichtelijker en playlists aanmaken is een stuk eenvoudiger dan op YouTube zelf. De site ziet er erg strak uit. Waarom deze site nog steeds niet echt populair is geworden blijft een raadsel. Nog een Nederlands pareltje.

songa.nl