Na Amazon Music , Apple Music en Deezer zal ik mijn licht eens laten schijnen over Napster.

Napster was in 1999 de reden dat ik deze website ben gaan opzetten. Napster was destijds een revolutie. Je hoefde niet meer allerlei schimmige websites vol reclametrucs te bezoeken om je MP3’s te scoren, maar je haalde ze rechtstreeks vanaf de PC van andere gebruikers. Een ervaring die ik graag wilde delen met andere muziekliefhebbers. Onder de naam Museekster werd mijn website al snel populair. Na Napster verschenen er diverse andere programma’s om muziek uit te wisselen. Ik heb ze allemaal beschreven en vergeleken. De gouden tijden van het illegale filesharing gingen voorbij. Museekster werd omgedoopt tot Digimuziek en ik ging me toeleggen op legale streamingsdiensten. Spotify was daarvoor de aanleiding. Ik vond Spotify een nog grotere sensatie dan Napster. Kijk op Netflix de serie ‘The Playlist’ maar eens dan zie je hoe Spotify tot stand is gekomen. Fascinerend!

Het huidige Napster heeft op de naam en het logo na niets meer te maken met het oorspronkelijke programma. De naam is gekocht door de streamingdienst Rhapsody dat van het sentiment en de gevestigde merknaam van Napster hoopte te profiteren.

Prijzen

Napster heeft geen gratis versie. Je zult dus een abonnement moeten nemen.

Een standaard abonnement kost  €11,- per maand

Voor €15 per maand kun je een Family Account delen met 5 extra personen. Dat is goedkoper dan Spotify die daarvoor 18 Euro rekent.
Je kunt zowel het standaard abonnement als een family abonnement een maand lang gratis uitproberen.

Je kunt de prijs per maand trouwens drukken door meteen een jaarabonnement te nemen. Je betaalt dan €110 en krijgt zo 2 maanden gratis.

Er zou een goedkoop abonnement zijn voor studenten, maar als je een abonnement neemt, kom je die optie niet tegen. Misschien is het in Nederland niet beschikbaar.

Wil je Napster met eigen ogen zien. In de onderstaande video geef ik een rondleiding.

Apps

Er is een webversie, een desktop app  en uiteraard een app voor smartphone en tablet. Napster werkt ook op Android Auto en Apple Carplay. Er is geen app voor Android TV. Voor bepaalde andere merken TV’s is er wel een app.  Je kunt in ieder geval wel op je TV kijken en luisteren via Chromecast.  Alle apps zijn in het Nederlands beschikbaar.

Catalogus

Napster geeft zelf aan dat ze meer dan 110 miljoen songs in de catalogus hebben, het zijn er in ieder geval minder dan in Spotify. Ik heb een aantal van mijn Spotify playlists overgezet. Napster heeft daarvoor zelfs een ingebouwde koppeling met TuneMyMusic.com. Helaas waren er nogal wat hiaten. Van 12 van mijn favoriete songs ontbraken er maar liefst 5 en ook de Undiscovered Weekly en Discovered playlist vertoonde flinke hiaten.

Ook een fijn album van de band Eastwood dat ik heb ontdekt via mijn Undiscovered Weekly is niet te vinden.  Gek genoeg staat mijn door AI via de dienst Boomy gegenereerde track weer wel op Napster. Een schril contrast! Wat catalogus betreft verliest Napster het duidelijk van Spotify.

Liefhebbers van klassieke muziek zitten bij Napster misschien nog redelijk goed. Mijn met Apple Music Classical gemaakte playlist met klassieke muziek kwam wel volledig over naar Napster. Het kan toeval zijn, dus pin me er niet op vast.

Zoekfunctie

De zoekfunctie in Napster is matig. Het werkt vooral wat traag. Dat geldt trouwens voor de totale app. Laden van overzichten en  grote playlists duurt soms lang.

Je eigen MP3’s

Importeren of uploaden van je eigen MP3’s is in Napster niet mogelijk

Podcasts

Podcasts zul je in Napster niet vinden.

Luisterboeken

Napster heeft wel luisterboeken maar de voorraad is beperkt. Er zijn Nederlandse boeken, maar die zijn alleen te vinden via een zoekopdracht op een auteur. Bijvoorbeeld: “Saskia Noort”. Er is ook geen speciale afdeling voor luisterboeken. Spotify heeft ook wat luisterboeken betreft een beperkte catalogus. Een handige optie in Napster is dat je een audiobladwijzer kunt aanmaken, een digitale boekenlegger.Dat heb ik Spotify niet gevonden.

Muziekvideo’s

Video’s zijn in Napster wel prominent aanwezig. Je hebt zelfs een aparte afdeling voor video met de naam Kijken. Het zijn niet alleen videoclips maar ook documentaires en interviews.

Spotify heeft een aantal tracks voorzien van videoclips, maar je moet wel goed zoeken om wat te vinden. Ook het afspelen is nogal omslachtig en het werkt alleen op de desktop en Android TV. Punt voor Napster. Daar kun je – anders dan in Spotify- de clips ook op je mobiel en tablet kijken of via Chromecast op de TV. Jammer dat je dan weer geen playlist van de clips kunt maken.

Radio

Live radio heeft Napster niet. Je kunt wel een “radiostation” starten op basis van een track of een artiestenradio afspelen,die dan wordt opgeslagen in de rubriek Radio.

Bibliotheek

De bibliotheek zit in Napster onder Mijn Muziek .

Een simpele maar duidelijke onderverdeling De inhoud is netjes in de vorm van misschien net wat te grote tegels. Je kunt onder Favorieten ook je recent afgespeelde nummers vinden.

Geluidskwaliteit

Als je in Spotify de hoogste kwaliteit audio instelt krijg je audio met een bitrate van 320kbps. Prima geluid maar Napster gaat een stapje verder.

Napster  biedt :

De eerste drie geluidsopties vind je ook in Spotify al is het daar in het OGG formaat ( minstens net zo goed als MP3 of AAC). De Lossless audio ontbreekt in Spotify. Volgens sommigen is AAC ( een formaat van Apple) beter dan MP3. Ik ga die discussie niet aan.

Of je dat verschil hoort tussen een 320 kbps AAC, MP3 of OGG en een lossless kwaliteit, zoals in Napster, verschilt van persoon tot persoon. Ik hoor het zelf eerlijk gezegd niet.

Dolby Atmos/ 360 reality Audio

Ook in Napster vind je anders dan in Amazon Music en Apple Music geen ruimtelijke audio ( Dolby Atmos of 360 reality Audio).

Connect

Een connectfunctie zoals Spotify Connect ontbreekt in Napster.

Er is ook geen realtime koppeling tussen de afzonderlijke apps zoals in Spotify. Als ik bijvoorbeeld iets afspeel op mijn mobiel weet Napster op de laptop niet wat ik luister. Sterker nog,  ik kan gewoon gelijktijdig op mijn mobiel, tablet en laptop via Napster muziek afspelen. Een gevalletje “elk nadeel heeft zijn voordeel“. Zo heb je geen Family account nodig ;).

Afspelen

Het duurt wat langer dan in Spotify voordat een song gaat afspelen. In Spotify noteerde ik een wachttijd van 0,299 seconde. In Napster werd het 1,556 seconde.

Vooral als er eerst een playlist moet worden geladen kan het even duren. Helaas is er geen gapless playback zodat een album als Abbey Road of Dark Side of the Moon waarin tracks naadloos aan elkaar passen in Napster niet zonder een stukje stilte tussen de tracks kan worden beluisterd.

Realtime updates

Pas ik in Napster een playlist aan op bijvoorbeeld de desktop, dan zie je deze wijziging niet meteen op de mobiele apps. Pas na opnieuw opstarten/laden is de wijziging zichtbaar. In Spotify gebeurt dat allemaal real time. Zelf bij iemand anders die op dat moment jouw playlist open heeft staan.

Android Auto en Apple CarPlay

Android Auto Voice Search via Google assistent werkt met Napster. Ik moet er echter wel expliciet bij vermelden dat ik de muziek via Napster afgespeeld wil hebben. De Google Assistent heeft blijkbaar een voorkeur voor Spotify. Ik heb geen Apple Carplay,  maar verwacht dat het daar via een iPhone en Siri niet veel anders zal werken.

Songteksten

In Napster vind je geen songteksten.

Casten

Zowel met Napster als Spotify kun je vanaf je mobiele apparaten casten naar je Chromecast. Gelukkig ook in High Fidelity, wat gek genoeg in Apple Music weer niet werkt. Daar kom je via Chromecast niet verder dan SD-kwaliteit.

Credits

De credits die Spotify toont zijn minimaal. In Napster ontbreken ze volledig.

Playlists

Playlists zijn er uiteraard ook in Napster. Maar zeker niet zo uitgebreid als in Spotify. Er zijn geen lijsten die zijn gericht op gebruikers in de Benelux en ook geen automatisch gegenereerde playlists als bijvoorbeeld Discover Weekly .

Je eigen playlists kun je  voorzien van een eigen plaatje.Het is echter niet mogelijk een beschrijving toe te voegen. Andere gebruikers uitnodigen om samen de playlist te onderhouden kan evenmin.

Sneltoets naar playlist maken

In de opties voor een playlist vind je de mogelijkheid op het homescreen van je mobiel of tablet een sneltoets te maken naar de playlist.

Je kunt dan ook aangeven of de playlist meteen afgespeeld moet worden bij het openen.

Met Spotify kan dat ook maar daar is het minder eenvoudig.

Aanbevelingen

Spotify staat bekend om de soms uitstekende aanbevelingen. Het algoritme heeft je smaak goed door. Of dat in Napster net zo is ,kan ik nog niet zuiver beoordelen. Ik heb Napster nog niet voldoende tijd gegeven om mijn smaak door te krijgen. Als ik een track afspeel en kies voor de radio functie ‘Track op radio afspelen’, ben ik niet erg onder de indruk van de keuzes die Napster maakt. Nog afgezien van het feit dat die radiofunctie niet altijd makkelijk start.

Ontwikkeling nieuwe functies

Napster staat niet bekend als een dienst die regelmatig nieuwe snufjes toevoegt. Ik heb geen recente nieuwe features kunnen ontdekken.

Opties

De opties in Napster zijn in vergelijking met die in Spotify erg beperkt vooral in de desktop app. Op mobiel en tablet heb je wat meer mogelijkheden om de boel in te regelen. Instellingen voor automix en cross fade zijn er niet. Ook normaliseren ontbreekt.

Artiestenpagina

Ook in Napster is de artiestenpagina veel minder uitgebreid dan in Spotify. Info over aantallen streams, een Merch store en koppelingen met Facebook, Instagram, Twitter (X) en Wikipedia ontbreken evenals een knop om een donatie te doen aan de artiest of een goed doel. Ook een biografie en aankondigingen van concerten zijn er niet te vinden.

Playlists en profielen van andere gebruikers

Je kunt in Napster ook je playlist op prive of publiek zetten. dat kan ook voor je profiel. Een optie om de luisteractiviteit van je vrienden real time te volgen ontbreekt. Playlist van andere gebruikers zijn te vinden. Het is me niet gelukt het profiel van andere gebruikers te openen. Delen van playlists kan door de link te appen of te mailen. Een embed code ophalen kan eveneens.

Aantal plays

Je kunt in de Napster apps niet zien hoe vaak een nummer is gestreamd.

Equalizer

In de desktop app is , anders dan in Spotify, geen equalizer beschikbaar. In de mobiele apps is er wel een uitgebreide equalizer met meerdere presets,bass boost en surround sound. Op dat punt laat Napster Spotify achter zich.

Anoniem afspelen

Bij Napster ontbreekt een optie om bepaalde playlists niet van invloed te laten zijn op je muzieksmaakprofiel. Spotify heeft die optie wel: Niet gebruiken voor je muzieksmaakprofiel.

Autoplay

Automatisch vergelijkbare muziek afspelen als een playlist is afgelopen kan wel, tenminste op mobiele apps. Daar kun je dat in de algemene instellingen onder Eindeloos afspelen blijvend instellen voor alle playlists. Je kunt het desgewenst voor de lijst die je afspeelt weer uitzetten.

Dienst voor artiesten

Napster heeft geen speciale afdeling voor artiesten. Deze kunnen dan ook niet zoals bij Spotify hun artiestenpagina zelf bewerken en inzicht krijgen in het aantal streams.

Dienst voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen ook op basis van Napster hun eigen applicaties bouwen.op Napster for Developers  Ik heb echter  geen applicaties gevonden die met behulp van deze dienst zijn gebouwd.

Uitbetalingen aan rechthebbenden

Met betalingen van meer dan een cent per stream – sommige bronnen geven aan dat het wel tot 2 cent per stream kan oplopen- is Napster één van de best betalende muziekdiensten. Waarom kan Napster dit wel en o.a Spotify niet? Ik vermoed dat het ontbreken van een gratis abonnementsvorm een bepalende factor is. Alle gebruikers storten maandelijks een tientje, daardoor is er meer geld is om te verdelen. De pot wordt vervolgens gedeeld door het aantal streams. Blijkbaar streamen Napstergebuikers minder waardoor het bedrag per stream hoger uitpakt. Op deze site vind je een mooi overzicht van de betalingen per streamingdienst. Deze jongens kunnen het weten want zij zijn een aggegrator, een dienst waar je je muziek kunt laten aanbieden aan de muziekdiensten.

Conclusie

De plussen:
 • Betere geluidskwaliteit ( als je het verschil hoort)
  Napster biedt anders dan Spotify CD kwaliteit audio, maar weer geen Studio kwaliteit zoals Apple Music.
 • Handige manier om een snelkoppeling naar een playlist op je homescreen te zetten.
 • De wetenschap dat Napster bijna 4 keer zoveel betaalt per stream. Dat voelt misschien beter, maar bedenk wel dat Napster veel minder gebruikers heeft dan Spotify, waardoor artiesten per saldo toch meer geld zullen vangen via Spotify. Napster heeft wereldwijd een marktaandeel van slechts 0,8% met 5 miljoen gebruikers. Spotify heeft wereldwijd 31 % van de markt met 602 miljoen gebruikers. In Nederland zelfs een marktaandeel van 86%.
 • Meer aandacht voor video
  Videoclips zijn meer prominent aanwezig, al valt het aanbod wat tegen. Ook vind je in Napster een aanbod van muziekdocu’s.
De minnen:

De dienst komt op vele punten te kort in vergelijking met Spotify en de diensten die ik eerder testte.

 • Ontbreken van opties als gapless playback en crossfade.
 • Geen Dolby Atmos of 360 Reality Audio (net als Spotify trouwens) zoals in Apple Music  en Amazon Music.
 • Ontbreken van een  sociale component. Real time zien wat je vrienden luisteren kan niet.
 • Geen Connectfunctie
 • Geen Podcasts
 • Geen lyrics
 • Langzaam laden vooral op de desktop.
 • Gaten in de collectie.
 • Aanbevelingen zijn minder goed getroffen.

Wil je Napster zelf eens proberen?

Je kunt de betaalde versie een maand lang gratis uitproberen.

Ik hoop dat je wat aan deze uitgebreide vergelijking hebt. Hieronder voor de volledigheid een overzichtstabel met alle door mij gevonden verschillen op een rijtje.

Mis je een aspect wat voor jou belangrijk is? Laat het weten in het commentaar, dan zoek ik het voor je uit.

Vergelijkende tabel

Napster
Spotify
PrijzenGratisGratis met reclame
Maand11 Euro11 Euro
Family 6 gezinsleden15 Euro18 Euro
Duo-15 Euro
Student6 Euro *)6 Euro*) niet in Nederland?
AppsWebversiejaja
Desktop appjaja
Mobiele telefoonjaja
Tabletjaja
Smart TVjaja
Android TVneeja
Apple TVneeja
Sonosjaja
Installeren op apparatenonbeperktonbeperkt
Nederlandstalige versies appsjaja
Catalogus70+ miljoen songs100 miljoen songs
Zoekfunctie
PodcastsneeCompleet aanbod in alle apps
Luisterboekenja, beperktja, beperkt
GeluidskwaliteitEfficiënt 64 kbps AACOGG Vorbis in 4 kwaliteiten
laag 24 kpbs, normaal, 96 kbps hoog 160 kbps , heel hoog 320 kbps
Normaal192 kbps AACnee
Hoog320 kbps AACnee
Lossless1411 kbps FLAC 24 bit (lossless)neeCD kwaliteit
360 Reality Audio *) neenee*) surroundsound van Sony
Dolby Atmosneenee
Connectfunctieapps onderling verbondenneeja
Exclusive Mode geluidskaart *)neenee*) verbetert geluidskwaliteit
Songtekstenneeja
Songteksten met vertalingneenee
Muziek casten via Chromecastjaja
Casten in CD kwaliteitjanee
Creditsneeminimaal
Muziekvideo'sjaja maar incidenteel
Live Videostreamsneenee
Eigen Live Radioneenee
Reguliere Radio Stations binnen de appsneenee
Muziekkwisneenee
Playlists
beheerde playlists voor NL/BE marktneeja
Gepersonaliseerde playlistsneeja
"This is" playlists per artiestneeja
Bewerken playlistEigen plaatje geen tekstEigen plaatje en tekst
Playlist met lokale bestanden makenneeja
Embedden op webpaginajaja
Playlist radioneeja
downloadenja,ja
map maken voor playlistsneeja
Samenwerken aan playlistneeja
niet gebruiken voor je muzieksmaakprofielneeja
Playlists van andere gebruikers zoekenjaja
Playlist prive houdenjaja
Enhance playlistneeja*) uitsluitend op mobiel/tablet.
aangepaste volgordejaja
shufflejaja
Autoplayja jaNa afloop van playlist wordt vergelijkbare muziek afgespeeld
Snelkoppeling playlist maken jaja
Crossfade (nummers in elkaar laten overlopen)nee ja
Gapless playbackneeja
Sleeptimer jaja
Bibliotheeksorteren in bibliotheekneeja
overzichtelijkheid in bibliotheek
Artiesten paginaBio neeja
komende concertenneeja
playlists onderhouden door de artiestneeja
aantal luisteraars per maand en locatieneeja
links naar merchandiseneeja
links naar Facebook, Insta, Twitter (X) en Wikipediapaginaneeja
Donatie mogelijkheidnee ja
InstellingenDatasaverneeja
Videopodcastsneeja
Alleen audio van video afspelen/downloadenneeja
Car modeneenee
Offline modusjaja
Crossfadeneeja
Automixneeja
Bij afspelen downloads voorrang gevenneenee
Explicit songs verbergenneeja
Niet afspeelbare nummers tonenneeja
Normaliserenneeja
Volume per omgevingneeja
Monoweergaveneeja
Automatisch vergelijkbare tracks spelenjaja
weergave bewegend canvasneeja
Verbinden met navigatieappjaja
Sleeptimerjanee
Volgers/volgend tonenneeja
Luisteractiviteit verbergenneeja
onlangs afgespeelde artiesten op profielneeja
Tijdelijke Privé sessiesneeja
Audiokwaliteit instelbaar per verbindingjaja
Automatisch bij sloom internetneeja
Licht/donker modusneenee
Equalizerjaja
Videokwaliteit per verbindingneeja
Downloads met 1 klik verwijderenneeja
Cache legenneeja
Meldingen beherenjaja
Lokale bestanden tonenneeja
Link naar supportjaja
Berekenen vergoedingen rechthebbendenpro rata*)pro rata*)*)Totaal inkomsten gedeeld door totaal aantal streams geeft bedrag dat rechthebbende per stream ontvangt.
Gemiddelde vergoeding per stream€0,02€ 0,004
Luistergedrag vrienden zichtbaarneeja, realtime
Eigen icoon voor accountjaja
Eigen MP3's uploadenneenee
Locale bestanden importerenneeja
Persoonlijke profielpaginaja, beperktja
Streaming kwaliteit regelen per type verbindingjaja

Naschrift

Zo enthousiast als ik was bij het verschijnen van Napster in 1999 kan ik van de legale versie niet worden. Napster schiet tekort op vele fronten en kan niet in de schaduw staan van Spotify. Ik begrijp waarom er weinig gebruikers zijn, dat zal zo niet snel veranderen. Ik vermoed dat Napster vooral gebruikers trekt die niet zoveel eisen stellen. Zij zijn geen grootverbruikers van muziek en tevreden met een simpele dienst. Dat verklaart misschien ook het feit dat Napstergebruikers minder dan gemiddeld streamen waardoor de uitbetaling per stream wordt opgekrikt.

Op naar de volgende dienst: Qobuz. Ik heb er al veel positieve dingen over gehoord, dus ik heb er zin in. Ik ga Qobuz uitgebreid aan de tand voelen.

 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Napster versus Spotify

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *