Spotify verliest langzaam mijn vertrouwen

Je hebt vast wel ergens gelezen over die Zweedse muzikant  Johan Röhr die met 15,4 miljard streams op Spotify meer beluisterd wordt dan Michael Jackson (11,8 miljard) , Abba (7,6 miljard) en andere grote sterren.  Hij verdient miljoenen met voornamelijk muzikaal behang, dat hij uitbrengt onder maar liefst 656 fake artiestennamen.

Dat muzikaal behang goed scoort heb ik al eens eerder beschreven. Het Nederlandse Fruits Music boert ook prima met dit genre. In België hebben ze ook zo’n grootverdiener: Tibeau Denamur, die onder zijn alias Tibeauthetraveler miljoenen streams behaalt met zijn lo-fi hiphop tracks.

Hoe kom je aan zoveel streams?

Het ruikt naar fraude, maar het is ook een feit dat er blijkbaar een grote behoefte bestaat aan rustgevende muziek. Dat zegt genoeg over de huidige maatschappij, waarin alles snel en kort moet. De Amerikaanse (veel)schrijver Ted Goia schreef daar een heel interessant stuk over: The Dopamine Culture. Een rake analyse.
Dat er massaal naar rustgevende muziek wordt geluisterd is dus wel te verklaren.

Krijgt Johan hulp van Spotify zelf?

Het wordt echter een stuk vager als blijkt dat de muziek van Johan Röhr ook veel wordt opgepikt door de makers van de officiële playlists van Spotify zelf. De Zweedse krant Dagens Nyheter constateerde dat zijn muziek is te vinden in 144 van die officiële playlists, In elf lijsten is de Zweedse componist zelfs verantwoordelijk voor een ​vijfde van de liedjes!
Zijn dit jongens onder elkaar die elkaar een Zweeds balletje toespelen?

Spotify houdt zich van de domme en hult zich in vaagheden. Dat valt mij flink tegen van deze dienst die toch bekend staat om de hoge mate van transparantie. Ik begin het vertrouwen in Spotify op deze manier een beetje kwijt te raken. Dat is trouwens ook een teken van deze tijd, blijkt uit weer een ander goed stuk van Ted Goia waarin hij beschrijft dat we massaal het vertrouwen in big tech zijn verloren. Hij onderbouwt dit met schokkende cijfers.

Fake artists en  Spotify

Het gerucht dat Spotify onder één hoedje speelt met fake artists gaat al een tijdje rond en Spotify doet niet echt moeite om dit te ontzenuwen.
Er zijn zelfs geruchten dat artiesten met Spotify een lagere vergoeding per stream overeenkomen met als tegenprestatie dat Spotify de muziek in de eigen playlists opneemt! Wat zijn dat voor praktijken.  Kom op Spotify laat eens zien hoe het zit! Kunnen we jullie nog vertrouwen?

Hoe doet Johan het bij de concurrenten?

Hoe zou het bij de concurrenten van Spotify zitten? Komt de muziek van Johan Röhr daar ook zo veelvuldig voor in de playlists met relaxmuziek? Ik ga er eens induiken.

 

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *