Spotify


Spotify.com is een van oorsprong Zweedse online muziekdienst, met het hoofdkantoor in Engeland. Met een aanbod van meer dan 30 miljoen tracks heeft deze dienst vrijwel zeker bijna alle muziek die jij zoekt. In Nederland is deze dienst sinds 2010 beschikbaar en heeft Spotify inmiddels miljoenen gebruikers.

Streamen
Je kunt met Spotify alles online afspelen, streamen dus.
Dat streamen gaat zo snel en soepel dat het voelt alsof die miljoenen tracks op je harde schijf staan, een unieke ervaring.

Muziek importeren en afspelen
Bovendien kun je je bestaande muziekcollectie in Spotify importeren en afspelen.

Spotify Free
Met deze gratis versie kun je in ruil voor reclame onbeperkt luisteren op je computer of tablet. De artiesten/platenmaatschappijen kregen dan 70% van deze reclameopbrengsten.

Ook op je smartphone kun je gratis luisteren, maar niet on demand. Je kunt dan alleen playlists in de shuffle-modus afspelen.De volgorde van afspelen is zo niet bepalen maar wel liedjes overslaan (skippen) is onbeperkt mogelijk. Wil je van die reclameboodschappen en beperkingen af, dan kun je kiezen voor:

Spotify Premium:
Een Premium account is niet alleen zonder reclame, het heeft nog diverse andere voordelen, zoals off-line opslaan van de muziek op je mobiel en pc en een betere geluidskwaliteit.(320kbps). Ook kun je dan gebruik maken van Spotify Connect. Hiermee kun je bijvoorbeeld met je smartphone regelen wat de Spotify applicatie op je computer afspeelt.
Een Premium abonnement kost €9,95 per maand. Gezinsleden kunnen voor € 5 extra een eigen account krijgen.

Meer over Spotify Premium

 

Prima geluidskwaliteit

Streams worden aangeboden in het Ogg-formaat 160 kbps. Bij de Premium versie is dat zelfs 320 kbps. Ogg is volgens sommigen superieur aan de MP3. Laten we daar niet over gaan discussiëren, de geluidskwaliteit is zonder meer prima. Je kunt je PC rustig aan je stereo-installatie koppelen om zo op de bank te genieten van de immense muziekvoorraad.

Spotify werkt met een eigen programma dat zich soepeltjes laat installeren. Het lijkt sterk op iTunes en is ook net zo gebruiksvriendelijk. De zoekfunctie werkt snel en intuïtief.

Spotify

Streams met P2P-ondersteuning

De songs starten meteen zonder bufferen en ook tijdens het afspelen treden geen haperingen op. Het is echt alsof je de muziek van je harde schijf draait. Om de eigen servers niet teveel te belasten maakt Spotify gebruik van P2P-technologie. Als gebruiker upload je dus ook materiaal om anderen een perfect lopende stream te garanderen. Van dat uploaden merk je overigens niets.
 

De catalogus

Het aanbod is uitstekend. Miljoenen tracks in vele genres, ook het aanbod van Nederlandse artiesten is goed, Blöf , De Dijk vrijwel alles is beschikbaar.

Elke muziekliefhebber zal zich voelen als een kind in de snoepwinkel. Dat hebben wij eigenlijk alleen nog gezien bij de iTunes Music Store, maar in die winkel hangt een duidelijk forser prijskaartje aan de snoep.


 

Extra mogelijkheden

Je kunt je eigen collectie MP3's aan Spotify toevoegen, zodat je ook deze via Spotify kunt afspelen en verwerken in playlists. Een genot want je bestaande MP3-collectie wordt zo door Spotify aangevuld met alle andere muziek van deze artiesten.

Spotify heeft ook een zogenaamde sociale component. Je kunt met andere gebruikers bijvoorbeeld playlists en tracks delen.
 

Conclusie

Spotify is de bijna ideale muziekdienst. Geweldig om zoveel muziek onder handbereik te hebben. Het is net of je je iTunes bibliotheek hebt gevuld met alle muziek ter wereld.

Pluspunten

  • zeer uitgebreide catalogus;
  • uitstekende geluidskwaliteit;
  • streams zonder haperingen;
  • gebruiksvriendelijk;
  • eigen playlists maken en delen;
  • eigen muziekbestanden toevoegen;
  • off-line opslaan van tracks (alleen Premium)
  • apps onderling bedienen met Connect (alleen Premium)

Nadelen

  • labels of artiesten laten niet altijd alle tracks albums aanbieden via Spotify;
  • programma start nogal traag op.

 

www.spotify.com