Kodi Media Center

Kodi (voorheen bekend als XBMC) is vooral populair omdat je er via speciale add-ons  films, series en sport mee kunt kijken Meestal is dat aanbod illegaal maar ook als je op het rechte pad wilt blijven is Kodi de moeite waard, zeker voor muziekliefhebbers. Benieuwd? Probeer het dan gewoon. Via de onderstaande stappen heb je Kodi zo draaien.

Laten we eens beginnen met installeren:

Stap 1: Kodi downloaden en installeren

Ga naar kodi.tv en download de software en installeer deze. Er zijn versies voor Windows, Mac en Linux, dus iedereen komt aan zijn trekken. Je kunt de installatie uitvoeren met de standaard opties, dus wijzigen van de voorgeprogrammeerde keuzes is niet nodig. Gewoon op Volgende/Next blijven klikken en gaan.

Tip! Heb je Kodi geïnstalleerd? Wij hebben een bestandje gemaakt waarmee je alle hier onder genoemde add-ons in één keer kunt installeren. Dat maakt het volgen van stappenplan overbodig. Downloaden, installeren, Kodi starten.Klaar!
Download

 

Stap 2: Omzetten in het Nederlands

Wil je Koldi liever in het Nederlands gebruiken? Dat gaat zo:
Ga naar System (helemaal rechts) >Settings >Appearance >International >Language en zet de taal op Dutch. De schermen springen na een paar seconden over in de Nederlandse versie.

Stap 3: Bestanden toevoegen

Via Bestanden onder Muziek, Video's en Afbeeldingen kun je de bestanden op je computer of netwerkschijf inladen, zodat je via Kodi een fraaie bibliotheek hebt met al je media onder handbereik

Laten we eens starten met toevoegen van je muziekbestanden.

Muziekbestanden toevoegen

Ga naar Muziek > Bestanden > Toevoegen Muziek en blader naar de locatie waar je muziekbestanden staan.

Muziek toevoegen

Geef de locatie een naam. Je zult zien dat deze naam in het overzicht onder Bestanden verschijnt.

Toevoegen aan de bibliotheek

Om het nu helemaal af te maken kun je deze bestanden aan je Bibliotheek toevoegen. Klik rechts op de naam van de locatie en kies voor Aan bibliotheek toevoegen

Kodi Bibliotheek 

Kodi zal alles inladen en voorzien van extra gegevens om het overzicht van je muziek nog mooier en toegankelijker te maken.

Albunms in Kodi 

Op dezelfde manier kun je ook video en plaatjes aan Kodi toevoegen.

Stap 4: Add-ons installeren

Nog niet echt bijzonder misschien? Laten we dan de add-ons eens gaan verkennen.

Add-ons zijn toevoegingen die niet door de makers van Kodi maar door derde partijen zijn gemaakt. Er zijn honderden van deze add-ons. Standaard zijn er al een aantal add-ons in Kodi beschikbaar.

Installeren gaat als volgt:

Ga bijvoorbeeld naar Muziek >Add-ons en klik op Meer verkrijgen... en je krijgt een overzicht van een groot aantal toevoegingen die toegang geven tot online muziek. Installeer bijvoorbeeld de Soundcloud add-on. Klik er op en kies in het vervolgscherm voor Installeren

De add-on wordt gedownload en je krijgt een melding dat deze add-on is ingeschakeld.

Daarna via de home knop rechts onder weer terug naar Muziek >Add-ons en je kunt de Soundcloud add-on starten. Probeer het maar even uit. Zo krijg je de werking van Kodi alvast een beetje in de vingers.

Tip! Heb je een account bij Tidal of Qobuz, installeer dan de add-on van deze dienst.

 

Op dezelfde manier kun je ook via Video > Add-ons uitbreidingen toevoegen. Handige add-ons om mee te beginnen zijn die van Uitzending Gemist, RTL XL en Nederland 24.

Stap 5: Extra Add-ons installeren. 


Installeren vanuit een repository

Er zijn diverse websites die een depot met add-ons onderhouden een zogenaamde repository. Er is zelfs een speciale site voor de Nederlandse markt:TVAddons.nl Laten we die even als voorbeeld gebuiken.

Op deze site staat stap voor stap  beschreven hoe je de TVAddons.nl Repository kunt installeren. Hoeven we dat niet ook uit te leggen.

NL RadioAls deze repository is geïnstalleerd kun je via Systeem > Instellingen > Add-ons ->Installeer van repository de TV Addons Nederland repository add-on openen. Onder Muziek add-ons vind je dan de NL Radio add-on. Deze geeft toegang tot zo'n beetje alle Nederlandse radiostations. Klik er op en kies voor Installeren.

 

Het kan ook anders

Installeren m.b.v. zipbestand

TuneIn RadioJe kunt een add-on ook installeren met alleen een zipbestand. Om bijvoorbeeld de TuneIn Radio add-on te installeren download je dit bestand Je hoeft dit bestand niet uit te pakken.

Ga vervolgens naar Systeem->Instellingen->Add-ons. Kies Addons installeren m.b.v zipbestand.

Zoek het zip-bestand van de add-on op je downloadmap, klik er op en de add-on wordt geïnstalleerd.

Meer muziek add-ons vind je op addons.tvaddons.ag/category/audio/. Op deze site vind je nog een keur aan andere add-ons. Je kunt die allemaal op dezelfde manier kunt installeren.

Het kan nog eenvoudiger. Installeer de Add-on Installer Deze add-on verschijnt dan onder de Programma add-ons. Via de Add-on installer kun je andere add-ons met één klik installeren.

Hou er wel rekening mee dat vooral in de sectie Video  diverse add-ons zijn te vinden die toegang geven tot illegaal aanbod. Gebruik is geheel voor eigen rekening en risico.

Add-on installer 

Stap 6: Nederlandse ondertitels instellen

Kodi kan bij een film of serie de bijbehorende ondertitels opzoeken. Die functie zullen we even activeren. Ga naar Systeem->Instellingen->Video->Ondertiteling.

Zet de taal van de te downloaden ondertitels op Dutch. Ook de voorkeur voor de ondertitelingstaal kun je op Dutch zetten.

Voor de ondertitelingsfunctie kan Kodi gebruik maken van diverse diensten, de belangrijkste is OpenSubtitles.org. Ook dat moeten we nog even instellen.

Ga naar Systeem->Add-ons Klik op installeer van repository en dan op TV Addons Nederland. Zoek in de lijst naar Ondertitels  en klik op OpenSubtitles.org. Kies in het vervolgscherm voor Installeren. Als extra kun je ook meteen Addic7ed installeren