Juke: streaming muziek van de Media Markt

Gisteren is er weer een nieuwe streaming muziekdienst bijgekomen: Juke, een inititatief van de Media Markt Saturn Holding. Het stroomt zo aardig vol op de markt.

Juke kent anders dan bijvoorbeeld Spotify en Xbox Music, geen gratis versie. Je kunt de dienst wel 7 dagen gratis uitproberen. Wil je daarna abonnee blijven dan betaal je het gebruikelijke tarief van €9,99 per maand. Betaal je per kwartaal of halfjaar dan wordt het omgerekend naar maandbedragen iets goedkoper (€9,83 resp. €9,63). Betalen kan alleen met creditcard of PayPal. Nee ook hier geen iDeal. Weer een dienst die een kans voor open doel mist.

Update 02-11-2012: Juke stuurde mij een e-mail met de aanvulling dat er ook Juke kadokaarten kunnen worden gekocht in alle MediaMarkt en Saturn vestigingen. Bovendien is het binnenkort mogelijk met iDeal te betalen!! Daardoor zou Juke wel eens behoorlijk populair kunnen worden.

 

Na al het visuele spektakel van het vorige week geïntroduceerde Xbox Music ziet de site van Juke er wel een beetje simpel uit, maar goed, over smaak valt niet te twisten en het gaat uiteindelijk om de inhoud.

Catalogus

De catalogus is redelijk in orde voorzover ik kan beoordelen. Volgens Juke zijn er 18 miljoen tracks in voorraad. Dat beoordelen van de catalogus is wat lastig, want als je zoekt naar een artiest en wilt kijken welke albums er beschikbaar zijn, krijg je er maar een paar in beeld. Je moet flink doorklikken om de totale discografie te kunnen bekijken. Gelukkig kun je ze wel sorteren op populariteit, verschijningsjaar en alfabetisch.

En je ziet, ze hebben in tegenstelling tot Spotify weer wel Pink Floyd in de catalogus. Verder ontbreken de bekende patiënten met streamingfobie. Rammstein had ik bij deze Duitse dienst eigenlijk verwacht, is er ook niet.

Geluidskwaliteit

Juke gebruikt Dolby Pulse het zelfde audioformaat als concurrent Rara. Een liedje in dit formaat is gemiddeld slechts 1 Mb groot dus je verwacht een wat minder geluid, maar dat valt toch wel mee. Je kunt trouwens ook een hogere kwaliteit inschakelen op je profiel.

“Premium geluidskwaliteit activeren” geldt voor het streamen via de website. Als je hogere kwaliteit op je smartphone of tablet wilt hebben dan moet je de website op je smartphone of tablet openen en het daar instellen. Moet je apparaat wel Flash ondersteunen, dus iPhone- en iPadgebruikers kunnen het vergeten.

Wil je trouwens onderzoeken of jij de verschillen hoort tussen MP3, AAC of Dolby Pulse. Je kunt het hier uitproberen  (Wel een beetje “Wij van WC-eend adviseren WC-eend” natuurlijk).

Mobiel

Er is een app voor iPhone, iPad, Androïd en Windows Phone 8 .De app laadt standaard alle songs van je playlists en “MyJuke” op je smartphone zodra je een WiFi verbinding hebt. Zo heb je altijd offline toegang tot je favoriete muziek en het scheelt lekker in het dataverbruik. Vanwege de geringe bestandsomvang (ongeveer 1 Mb per song) is dat toch al beperkt. Op de app kun je niet de hogere kwaliteit aan- of uitschakelen, zodat het even onduidelijk is of kiezen van hogere kwaliteit op de desktop doorwerkt op de mobiele versie. Ik heb het nagevraagd en wacht op antwoord.

De app ziet er niet bijzonder uit maar alle gebruikelijke functies zijn er. Raar dat de iPhone app deels Franse tekst bevat, maar verder valt er prima mee te werken.

Vreemd dat er zowel op de website als in de mobiele apps geen links zijn om de muziek te kopen. Je zou toch links naar musicdownload.mediamarkt.nl verwachten. Blijkbaar geloof dit bedrijf helemaal in streaming.

Gelijktijdig gebruik op computer en mobiel
Opvallend: als je al luistert op de desktop en je start een track op de mobiel, dan blijft de muziek op beide apparaten gewoon doorspelen. Anders dan bij Spotify of Deezer stopt de muziek dus niet. Zolang Spotify en Deezer nog geen gezinsabonnementen verkopen valt hier een voordeeltje te halen. Kan een tijdelijk bugje zijn, maar is nu even mooi meegenomen.

Er komt ook een app voor Windows 8 en je kunt Juke op de Sonossytemen gebruiken.

Conclusie

Juke moet het niet hebben van de looks, het is als een degelijke Duitse auto zonder opvallende accessoires. De positieve punten zitten vooral aan de mobiele kant: weinig datagebruik, automatisch opslaan op je mobiel. Ontbreken van een gratis versie werpt natuurlijk een grote drempel op, maar je kunt het in ieder geval nog 7 dagen gratis proberen zonder de creditcard te trekken. Als het gelijktijdig afspelen op mobiel en computer geen tijdelijk ongelukje is kunnen we Juke noteren als bespaartip. Ben je toch al van plan €9,99 te betalen voor mobiel gebruik dan is hier een voordeeltje te halen. Helemaal als binnenkort betalen met iDeal mogelijk is.

Ik heb deze dienst inmiddels in het vergelijkend overzicht van streaming muziekdiensten opgenomen zodat je de features kunt vergelijken.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Juke: streaming muziek van de Media Markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *