Qobuz gaat voor volledige transparatie

Wat een streamingdienst per stream betaalt, was altijd een goed bewaard geheim. Er was alleen achter te komen door de uitkeringsspecificaties van bereidwillige artiesten te vergelijken. Nooit was er een dienst die volledige openheid gaf.

Het in Parijs gevestigde Qobuz breekt met deze traditie en heeft het royaltytarief per stream openbaar gemaakt. Qobuz vertelt aan Billboard dat het in het afgelopen jaar een gemiddeld tarief per stream van $0,018732, of 1,8732 cent, heeft betaald. Dat komt neer op $18,73 voor elke 1.000 streams.

Dat is in ieder geval fors meer dan Spotify dat volgens de meeste bronnen gemiddeld, $ 0,004, 0f 0,4 cent betaalt.
1000 streams leveren dan $4 op.

“Vandaag zetten we deze stap voor meer transparantie”, aldus Georges Fornay, adjunct-CEO van Qobuz, in een verklaring. “Onze uitbetalingspercentages zijn nu openbaar. Deze ongekende stap in onze sector is een noodzakelijke eerste stap in de richting van het promoten van een eerlijker en duurzamer streamingmodel. Kiezen voor Qobuz betekent concrete actie ondernemen voor eerlijkere compensatie voor alle artiesten en het ondersteunen van muzikale diversiteit, waarden die onze klanten koesteren.”
Een reden waarom streamingbedrijven hun royaltypercentages per stream niet hebben vrijgegeven, is omdat royalty’s niet op een eenvoudige, per-streambasis worden betaald. In plaats daarvan zijn royalty’s het resultaat van complexe berekeningen op basis van factoren als marktaandeel en gegarandeerde minima. Qobuz geeft dit toe in het persbericht waarin de eerste berekening in zijn soort wordt aangekondigd, die werd uitgevoerd door een groot accountantskantoor. “Opgemerkt moet worden dat de methoden van betaling aan labels en uitgevers niet systematisch zijn gebaseerd op vergoeding per stream”, staat er. “Berekeningsmethoden kunnen per contract verschillen.”

Goede stap van Qobuz, dat met hun hoge uitbetalingen goede sier kan maken. Lost het iets op voor artiesten? Nee, dus. Het gros van de streaminggebruikers zit bij Spotify, Apple Music en YouTube Music. Dat gebruikers massaal vanwege die hogere vergoeding naar Qobuz overstappen zie ik niet gebeuren. Daar moet ik wel aan toevoegen dat Qobuz meer voordelen heeft dan alleen hogere uitbetalingen. Lees mijn review maar eens.

Een echte oplossing voor artiesten ligt eerder in nieuwe initiatieven als TraXs en Tune.FM

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *