Als jij muzikant was zou je waarschijnlijk kiezen voor een streamingdienst waarbij je:

  • per stream een vast bedrag ontvangt dat veel hoger ligt dan bij Spotify;
  • je muziek zonder kosten en tussenpersonen kunt uploaden;
  • release direct online staat zonder weken wachten;
  • direct na elke stream krijgt uitbetaald, zonder maanden wachten;
  • voor elke stream wordt betaald, zelfs als er maar een paar seconden werd geluisterd;
  • volledige transparantie hebt voor wat betreft de opbrengsten per stream;
  • direct contact kunt leggen met je luisteraars, artist-fan connection dus:
  • fans kunt laten meedelen in het succes door een aandeel te kopen;
  • fans via het platform kunt belonen met bijvoorbeeld een backstage pas.
  • fooien van luisteraars kunt ontvangen.

Waar kan ik tekenen?

Het goede nieuws, het is geen luchtfietserij, die dienst bestaat! En hij heet Tune.FM.

Anders dan de grote streamingplatforms draait deze dienst op web3- en blockchaintechnologie. Ze doen ook niet aan abonnementen. Gebruikers kunnen luistertijd kopen door JAM, de eigen crypto valuta van Tune.FM te kopen, prepaid luisteren.

Collectibles

Artiesten kunnen hun song ook als een collectible aanbieden. Je stelt gebruikers dan in staat een aandeel te kopen in een song waarbij zij ook delen in de opbrengsten. Vergelijkbaar met de Nederlandse dienst Sonomo. Verkoop bijvoorbeeld 1000 aandelen voor 6 Euro per stuk en je kunt flink cashen. Je kunt daar zelfs een exclusief item aan verbinden zoals een Vip Backstage Pass.

Je zou verwachten dat horden artiesten zich direct bij Tune.FM melden.

Koudwatervrees?

Blijkbaar hebben vele muzikanten last van koudwatervrees want ik kan op de dienst maar weinig bekende artiesten vinden. De bekendste was voor mij nog Jelle Paulusma frontman van Darryl-Ann. Hij is een ware iceman in het koude water gesprongen en heeft zijn solo album Some How Any How op Tune.FM uitgebracht. Fijn album. Ik luister het met plezier en zie dat elke luisterbeurt hem per geluisterde minuut een cent oplevert. Dat voelt goed.

Tune.FM betaalt per minuut/seconde

Voor het luisteren van een song van 4:03 ontvangt Jelle zo $0,043. Dat is tien keer meer dan een stream in Spotify oplevert. En het geld staat direct in zijn wallet bij Tune.FM.

Vind je het nummer zo goed dat je de artiest wat extra’s wilt geven. Je kunt binnen TuneFM direct een fooi overmaken.

Hoe verdient Tune.FM dan zijn geld?

Van elke transactie via het platform gaat er 10% naar Tune.FM. Ook dat is gunstiger dan Spotify dat 30% inhoudt voor de eigen kosten.

Uploaden die handel!

Als onafhankelijk muzikant zou ik het dus wel weten. Direct al je albums uitbrengen op Tune.FM. Je hebt niets te verliezen. Ik zie alleen maar voordelen.

Het perspectief van de gebruiker

Voor muzikanten een walhalla, maar hoe is het voor de gebruiker? Ik zal mijn ervaringen beschrijven. Je kunt ook zelf zonder verplichtingen even rondsnuffelen op Tune.FM.

Account aanmaken

Het aanmaken van een account gaat als bij elke andere dienst. Je krijgt direct gratis 1000 JAM tokens om te kunnen luisteren.

Extra tokens kopen is wel even een dingetje. Net als bij het openen van een account bij een cryptodienst gaat het gepaard met een uitgebreide verificatie procedure. Heb je die horde genomen dan kun je via een creditcard tokens kopen.  Je bent verplicht minimaal zo’n 380.000 Jams te kopen, dat is zo’n 20 Euro. Het hele betalingsproces is al met al wel een drempel voor gebruikers.

Catalogus

Dat is nog echt behelpen. Er zijn vrijwel uitsluitend onbekende artiesten te vinden. Leuk als je net als ik een muzikale ontdekkingsreiziger bent, maar ben je op zoek naar de populaire artiesten dan kom je nu nog van een koude kermis thuis. Ik dacht even: Hé Beyonce staat er op. Maar het blijkt alleen te gaan om een album met instrumentale versies van een Live album. Heel vreemd.

Apps

Op de desktop kun je via je browser terecht. Voor Android en IOS is er een app beschikbaar. Wat mijn direct opviel is dat er op de Android app geen Chromecast beschikbaar is. Ook liep de app soms vast bij het afspelen. Op de desktop heb je met een Chromebrowser gelukkig nog de optie een tabblad met Tune.FM te casten. De apps zijn wel wat traag. Er zijn alleen basale functies, zoals, afspelen, liken, opslaan in je bibliotheek, playlist aanmaken. Zoeken kun je op diverse manieren met een veelvoud aan filters. Bijzonder is wel dat je via een wereldkaart kunt zoeken. Zo kun je eens kijken welke artiesten in jouw omgeving Tune.FM hebben gevonden.

Contact leggen met de artiest

Een betere Artist fan connection is een veel genoemde manier om de inkomsten van artiesten te verbeteren. Tune.FM is daar klaar voor. Je kunt een review achterlaten.

Fanmail sturen of de artiest een fooi geven kan eveneens.

Het is wel even zoeken naar de diverse mogelijkheden. Wil je bijvoorbeeld zien hoeveel jij hebt betaald voor je streams open dan je wallet. Je vindt die rechts onder in je scherm. Als dan op History kijkt zie je waar je geld naartoe is gegaan. Ook zie je onderin de huidige koers van de JAM. en het bedrag dat voor één minuut streamen wordt gerekend.

Om het even uit te proberen heb ik ook nog even een aandeeltje (collectible) gekocht van de onderstaande song:

Eens kijken hoe dat gaat uitpakken.

Conclusie

Het grootste nadeel is duidelijk het gebrek aan min of meer populaire muziek. Verder is er niets mis met Tune.FM. Er zijn niet zoveel opties als bijvoorbeeld Spotify, maar het belangrijkste werkt. Daarnaast is het een fijne gedachte dat de muzikanten beter en direct worden betaald voor je plays en nog mooier dat je dat ook zelf kunt zien. Volledig transparant dus. Het streamen op een prepaid manier is even wennen, maar ik denk dat dit wel de weg is naar een betere betaling van artiesten. Daar zitten velen op te wachten.

Als Tune.FM er in slaagt grotere bands en artiesten binnen te halen zullen ook de gebruikers eerder toehappen. Als dat lukt zie ik voor  Tune.FM een prima toekomst. Kom op muzikanten, niet langer zeuren over die lage betalingen, toon durf en probeer het eens bij Tune.FM. Het kost niets en je hebt alleen maar te winnen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *