Herinner je deze nog? Alle 13 goed! Lp’s? Een begrip in de seventies. In plaats van een serie 45-toerenplaatjes kocht je 13 recente (soms bijna) hits op een Lp. En ongekend verkoopsucces. Slimme marketing van de platenmaatschappij Phonogram/Philips. Net als hun hitsongs uit de top40 dreigden te verdwijnen, brachten ze hem uit op deze verzamel-Lp’s om zo de laatste lucht er nog even uit te persen. Zo’n succes probeerden andere labels natuurlijk snel te kopiëren, helaas soms op een misleidende manier.
Neppers
Ik herinner me nog goed dat mijn toen 12-jarige zus voor het eerst een Lp wilde gaan kopen. Ik adviseerde haar zo’n Alle 13 goed! Lp te kopen. Trots kwam ze thuis met de Lp in de hand. “Kijk eens? Ik heb een nog betere gevonden! Alle 16 zeer goed!” Wat bleek, het was een Lp waarop de songs niet door de oorspronkelijke artiesten waren ingespeeld. Oplichters! Als je de Lp niet liet verzegelen kon je hem ook niet meer terugbrengen. Wie durft er nog te zeggen dat vroeger alles beter was?
In een nostalgische bui ging ik even zoeken op Spotify maar deze albums blijken nooit op Spotify te zijn uitgebracht. Er staat wel een grappige nepper op: Alle 13 goed van The Dublicators met 14 nummers . Goed materiaal voor een popquiz trouwens.
Jammer dat de echte Alle 13 goed! albums niet beschikbaar zijn. Het zou zo’n leuke trip down memory lane zijn, ook al zijn sommige songs niet bepaald voor fijnproevers. Ik heb daarom besloten ze maar zelf op Spotify te zetten in de vorm van een playlist.
Huh, ik kan niet alle nummers afspelen!
Als je de playlist opent zul je zien dat sommige nummers niet afspelen. Die staan namelijk niet echt op Spotify, maar als je de playlist compleet wilt hebben is dat met een kleine ingreep op te lossen. De ontbrekende songs kun je hier downloaden Sla ze op in een map die je hebt toegevoegd aan de Lokale Bestanden in Spotify (desktopversie) en je hebt het album compleet. Op je mobiel is het simpeler. Je downloadt de bestanden op je mobiel en zet in de instellingen van de Spotify app de optie “Audiobestanden van dit apparaat tonen” aan. Voor meer uitleg over deze procedures, klik hier.
Hier is de eerste aflevering:
Alle 13 goed! uitgebracht 8-5-1971
Tracklist en trivia
Voor de liefhebbers nog wat aanvullende info per track:
01 Sandra & Andres – Those words
Those Words werd in 1971 uitgebracht. Het was een grote hit en bereikte in week 12 de tweede plaats in de Nederlandse Top 40. Het nummer werd geschreven door Hans van Hemert en Harry van Hoof.
Sandra Reemer en Dries Holten vormden samen Sandra & Andres. Ze begonnen hun carrière in 1966 en waren in de jaren ’70 erg succesvol in Nederland en daarbuiten. Ze vertegenwoordigden Nederland op het Eurovisie Songfestival, in 1972 met “Als het om de liefde gaat” en haalden de 4e plaats.
Sandra Reemer ging later solo en nam nog twee keer deel aan het Eurovisie Songfestival, in 1976 en 1979. Vanaf 1986 was Sandra Reemer de assistente van Jos Brink bij het televisieprogramma Wedden, dat..? Door Jos werd ze liefkozend als “kroepoekje” aangesproken. Zou nu niet meer kunnen. Ze overleed in 2017 op 66-jarige leeftijd. Dries Holten overleed in 2000 op 84-jarige leeftijd..
02 Dalida – Darla Dirladada
In Frankrijk een nummer één hit, maar in Nederland heeft deze song de Top 40 nooit gehaald. Andere nummers zoals Gigi L’amoroso (#2) en J’attendrai (#8) haalden de Top 40 wel. Haar meeste bekende liedje is met dank aan Mart Smeets misschien wel Buenas Noches Mi Amor. De vaste afsluiting van de Avondetappe.
Dalida (In Cairo geboren als Iolanda Cristina Gigliotti) maakte in de nacht van 2 op 3 mei 1987 in Parijs met pillen een eind aan haar leven. Ze liet een briefje na met de woorden: «la vie m’est insupportable, pardonnez-moi» (het leven is ondraaglijk voor mij, vergeef me)
03 Lally Stott – Chirpy Chirpy Cheep Cheep
“Chirpy Chirpy Cheep Cheep” werd geschreven door de Schotse singer-songwriter Lally Stott en werd voor het eerst uitgebracht in 1970. Het nummer werd later gecoverd door verschillende artiesten en groepen, waaronder Mac and Katie Kissoon. Bekendste uitvoering is van Middle of the Road. Het was de tijd van de hotpants. Ik krijg het er nog warm van.
In Nederland bereikte de versie van Lally Stott de hoogste notering in de Top 40 op nummer 6 in week 8 van 1971. Het bleef in totaal 12 weken in de Top 40 staan.
Lally Stott begon zijn carrière als zanger en songwriter in de jaren ’60 en bracht verschillende singles en albums uit. Hij was vooral bekend in de Schotse muziekscene en trad regelmatig op in lokale clubs en bars.
Na het succes van “Chirpy Chirpy Cheep Cheep” bleef Lally Stott actief als songwriter en bracht hij nog enkele singles uit. Hij overleed in 1977 op 33-jarige leeftijd door een ongeval waarbij hij op zijn fiets door een auto werd aangereden..
04 Ronnie Tober – Rozen voor Sandra
Je zou het door zijn Amerikaanse accent niet verwachten, maar Ronnie werd toch echt in Nederland geboren. Hij verhuisde als kind van 3 met zijn ouders naar de VS. In 1974 keerde Ronnie terug. Met Rozen voor Sandra haalde hij in 1971 de 16e plaats in de Top 40. Zijn grootste hit als soloartiest was Iedere Avond, (#11). In 2021 werkte hij nog mee aan een hilarische sketch in Even Tot Hier
05 Samantha Jones – No Regrets
De Engelse vertaling van Non, je ne regrette rien van Edith Piaf. Deze Engelse versie haalde nooit de Top 40 maar kwam tot positie 12 in de Tipparade. Samantha Jones haalde in 1970 met het overbekende My Way wel plek 4 in de Top 40.
06 Casey and The Pressure Group – The Heart of a Woman
Casey ( Cees Schrama) met zijn Pressure Group haalde met dit instrumentale nummer in 1971 plek 18 in de Top 40. Misschien is hij wel bekender van de jingles van radio Veronica. Luister maar eens naar deze. Op zijn LP Crazy Casey – The Beast and I (1967)- jammer dat deze niet op Spotify staat – wordt hij begeleid door Rinus Gerritsen, George Kooymans en Jaap Eggermont van de Golden Earrings, in datzelfde jaar speelt hij mee op de Earrings-LP Winter Harvest.
07 Een Irish Coffee of Drie – Conny Vink
Een Nederlandse versie van het nummer Jack in the Box, de Engelse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1971. Het heeft de hitlijsten nooit gehaald. Haar grootste hit was de Toeteraar, Top 40 nummer 25 in 1969. Conny maakte vooral vrolijke humoristische liedjes en is bij het nu oudere publiek nog steeds redelijk bekend. Ze deed mee aan de revues van Andre van Duin. Conny is nog steeds actief en treedt vooral op in het bejaardenhuiscircuit.
08 Zing , Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk, en Bewonder – Ramses Shaffy
Een iconische song, vaste gast in de Top2000. Werd door Ramses zelf geschreven. In 1999 werd ZVHBLW&B door Het Parool uitgeroepen tot mooiste Nederlandstalige lied van de 20ste eeuw. Kwam echter nooit verder dan een nummer 6-notering in de Top 40.
De tekst zou zijn geïnspireerd d0or de tekst van Joan Baez in haar song Oh Happy Day (die ken je vast in de uitvoering van de Edwin Hawkins Singers) maar misschien was Ramses helemaal niet zo van God los als je zou verwachten. Ook de bijbel bevat een stukje tekst dat heel goed de inspiratie kan zijn geweest.
09 Nana Mouskouri – Le tournesol
Deze Griekse zangeres met haar iconische zwarte bril heeft in de periode 1961 tot 2011 een ongelofelijk aantal albums en singles uitgebracht. Meer dan 2000! Ook nog in meerdere talen: Grieks, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Welsh, Hebreeuws, Chinees en zelfs Nederlands. Ze zong de Nederlandse vertaling van Amazing Grace: Waarheen waarvoor. In de uitvoering van Mieke Telkamp, jarenlang de nummer 1 in de Uitvaart top 10.
Op YouTube staat een opname van een optreden tijdens het Grand Gala du Disque waar destijds de Edisons werden uitgereikt.
Le Tournesol was in 1971 een bescheiden hit in Nederland: nr 35 in de Top 40. Meer succes had ze later in 1985 met Only Love, een dikke nummer 1 hit.
Naast haar muzikale carrière was Nana ook politiek actief en diende ze van 1994 tot 1999 als lid van het Europees Parlement.
10 Elton John – Your Song
Your Song werd in 1970 uitgebracht als zijn debuutsingle. De muziek is van Elton John zelf, de tekst van zijn vaste tekstschrijver Bernie Taupin, Het nummer werd opgenomen in de legendarische studio’s van de Franse muziekproducent Michel Legrand en was oorspronkelijk bedoeld als een demo voor andere artiesten om te coveren. Het werd echter zo goed ontvangen dat het werd uitgebracht als de eerste single van Elton John.
Elton John zelf beschouwt Your Song als een van zijn beste nummers.
In de Top 40 kwam Your Song echter nooit hoger dan plek 10. In de Top 2000 staat deze song constant in de lijst met als hoogste notering 137 in 2021.
11 Lenny Kuhr – Hij hoort bij mij
Een Nederlandse vertaling van het thema uit de film Love Story. Hij is nooit op Spotify uitgebracht. Ze is natuurlijk het meest bekend door De Troubadour, waarmee ze in 1969 een eerste plaats haalde op het Eurovisie Songfestival. Ze moest die nummer 1 positie echter wel delen met drie andere landen. op zich al uniek maar het jaar daarvoor was ook uniek. Ronnie Tober samen met de Finse Kristina Hautala de gedeelde laatste plaats.
12 Bryan Hyland – Gipsy Woman
De naam Bryan Hyland doet wellicht niet direct een belletje rinkelen, maar “Sealed with a Kiss” en “Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini”, heb je ongetwijfeld wel eens gehoord. “Gypsy Woman” was in Nederland gek genoeg zijn enigeTop 40 hit, 27 in de Top 40 in 1971. Het gaat over een mysterieuze zigeunervrouw die de verteller achtervolgt en betovert, en het heeft een pakkend refrein dat gemakkelijk in het hoofd blijft hangen.
Gypsy Woman werd geschreven door Curtis Mayfield, en werd eerder opgenomen door The Imprerssions. O0k Ry Cooder heeft het nummer nog gecoverd in 1982. Bryan Hyland nam het op met producer Del Shannon, die ook bekend stond om zijn hits uit de jaren ’60, zoals “Runaway”. “Gypsy Woman” is een van de minder bekende nummers van Hyland.
13 Saskia en Serge – Tijd
Deze song is bijna nergens op het internet te vinden. Vreemd, want het was de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in 1971. Alleen op YouTube heb ik een opname kunnen vinden. Grappig ze traden op met een live orkest en de geluidsman ging zwaar in de fout. De microfoon van Saskia stond in het begin te zacht. Hij gooit de schuif open, maar iets te veel, waardoor de boel gaat rondzingen. Desondanks haalden ze de 6e plaats.
Update 18-12-2023:
Ik heb toch nog een MP3 van de originele track kunnen scoren. Via de Facebookgroep Weetjes over Popmuziek kwam ik in contact met Peter Hockx die zo vriendelijk was mij de MP3 te sturen. Deze MP3 is nu aan de te downloaden bestanden toegevoegd, zodat jij de playlist ook compleet kunt maken, Dankzij Ed Adams in hetzelfde forum heb ik wat foutjes in de oorspronkelijke info kunnen verbeteren.