Zo maak je met de nieuwe Udio van een muzikale drol een taartje

Heeft Suno net een update uitgebracht, komt ook concurrent Udio met een nieuwe feature en dat is echt een bijzondere nieuwe toepassing.

Je kunt namelijk een stukje audio uploaden en Udio daarmee aan het werk zetten om er zo een complete song van te maken. Het schrijven van een prompt is altijd lastig en geeft vaak resultaten waar je helemaal niet op zat te wachten. Met een stukje muziek kun je beter aangeven welke richting je op wilt.

Writers block?

Heb je een leuk introotje of riffje gemaakt en weet je niet hoe je verder moet. Udio geeft je direct een tweetal opties. Het werkt als een trein. Helaas is deze optie alleen beschikbaar voor betalende gebruikers, voor een tientje kun je een maandje experimenteren. Vergeet niet op tijd het abonnement weer op te zeggen. Ik heb daar bijna een dagtaak aan met al die AI-tooltjes.

Voorbeeld

Ik heb op een keyboardje met een paar simpele presets dit stukje ingespeeld en opgenomen met mijn telefoon. Een slechter begin kan bijna niet! Luister maar.

Kan Udio van deze drol iets fatsoenlijks maken? We gaan het zien. Upload het bestandje via de knop naast Create.

Je moet dan even aangeven dat je zelf de rechten van dit stukje audio bezit en in het scherm daarna zet ik de modus eerst even op Instrumental. Daarna kies ik een genre in dit geval R&B/Soul. Nu op Create klikken en Udio gaat aan de slag.

Je krijgt twee resultaten. Even kijken welke het beste bevalt. Interessant is dat Udio ook de geluidskwaliteit van mijn opname meteen oppoetst. Ik kies er één uit en besluit er een tekst bij te maken. Daarvoor wijk ik even uit naar ChatGPT. Ik krijg bij het beluisteren van het Udio resultaat een beeld van iemand die door de stad wandelt en vraag ChatGPT  daarvoor een songtekst te schrijven.

Terug naar Udio. Ik pak het leukste resultaat en kies voor Extend. Ik zet Crop en Extend aan om met de slider te bepalen waar de zang moet gaan beginnen.

Dan klik ik bij Lyrics Custom aan, zodat ik in het veld daaronder het eerste deel van de ChatGPT tekst kan plakken.

Dan weer op Create klikken en wachten op de resultaten. Pak weer het beste resultaat, klik weer op Extend en plak een volgend stukje van de ChatGPT tekst. Zo ga ik verder tot de song compleet is. Dat is nog wel even een klusje met veel stappen. Zou fijn zijn als Udio net als Suno de lengte per creatie wat zou opschroeven. Nu kan je eigenlijk maar steeds extenden met 1 verse en heb een bibliotheek vol pogingen.

Wat is het uiteindelijke resultaat?

“Garbage in, garbage out” zou je verwachten maar mijn muzikale drol is nog een redelijke song geworden. Je kunt een op audio gebaseerde song niet op Udio zelf publiek maken, dus wijk ik maar even uit naar SoundCloud. Hier is ie, oordeel zelf.

 

Het smaakt naar meer

Deze manier van een song maken bevalt me veel beter dan werken met een prompt. Als je met zo’n minimaal beginstukje een redelijke song kunt maken zijn de mogelijkheden groot. Udio maakt leuke keuzes, die je als muzikant best als inspiratie kunt gebruiken om je ideeën in een song te vertalen. Het smaakt zeker naar meer. Ik ga er nog even lekker mee aan de slag.

Meer voorbeelden in deze video.

https://www.youtube.com/watch?v=r150oOIrMCQ

 

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *