SoundCloud versus Spotify

Na Amazon Music, Apple MusicDeezer. Napster en Qobuz is nu de beurt aan SoundCloud in de serie “Muziekdiensten getest”.

SoundCloud werd net als Spotify opgericht in Zweden, maar vestigde zich in augustus 2007 in Berlijn.

Het was bedoeld als een platform waar artiesten hun muziek met de wereld konden delen, zonder tussenkomst van een platenmaatschappij.  Gebruikers zetten echter vaak ook hun eigen MP3’s online en zo werden er regelmatig copyrights geschonden. De muziekindustrie dwong SoundCloud om beter te gaan controleren en materiaal met copyrights te verwijderen. SoundCloud heeft daarna toch ook de officiële muziekindustrie aan zich weten te binden, zodat het nu is uitgegroeid tot een volwaardige streamingsdienst. Is SoundCloud een geschikte vervanger voor Spotify?

Geen zin om het hele verhaal te lezen? Ik heb er ook een video van gemaakt.

Prijzen

Er is een gratis versie, die prima mogelijkheden biedt, al moet je af en toe wel even wat reclame slikken, maar de hoeveelheid reclame valt mee.

Wil je liever reclamevrij luisteren, dan kun je kiezen uit 2 abonnementen:

Soundcloud Go

Deze vorm kost slechts € 5,99 per maand maar biedt geen toegang tot de volledige catalogus. Je krijgt hetzelfde aanbod als in de gratis versie, maar dan zonder reclame.

Soundcloud Go+

Dit abonnement kost  €9,99 per maand. Studenten krijgen 50% korting en betalen dus €4,99. Je kunt dan alles in de catalogus luisteren.

Soundcloud heeft geen family- of duo accounts. Dus je kunt geen andere personen laten liften. Iedereen moet voor zijn eigen account betalen.

Is zijn wel speciale accounts voor artiesten die via Soundcloud hun muziek willen aanbieden. Via Soundcloud Next is dat gratis. Stap je over naar Next Pro,dan kun je voor €99,- per jaar of €8,99 per maand o.a. je muziek ook op Spotify en andere diensten laten uitbrengen. Verder zijn er opties als gratis trackmastering. Je kunt zelfs bepalen dat je luisteraars je per stream betalen.  Voor een overzicht kijk op soundcloud.com/artist

Je kunt de abonnementen een maand lang gratis uitproberen.

Apps

Een echte desktop app heeft SoundCloud niet. Je kunt wel via je browser een app installeren, maar dat is in feite de webversie in een afzonderlijk venster  Naast de webversie is er uiteraard ook een app voor smartphone en tablet. Soundcloud werkt op Android Auto en Apple Carplay. Er is een app voor Android TV en je kunt ook op je TV kijken en luisteren via Chromecast of Airplay. De apps zijn  in het Nederlands beschikbaar.

Catalogus

Soundcloud heeft met meer dan 135 miljoen tracks verreweg de grootste catalogus van alle streamingsdiensten. Dat komt vooral doordat iedereen gratis muziek naar de dienst kan uploaden. Muzikanten en makers van remixes en mashups, maken daar dankbaar gebruik van.

Ik heb een aantal van mijn Spotify playlists overgezet via TuneMyMusic. Dat viel niet tegen. Alleen de Undiscovered Weekly en vooral de playlist met klassiek muziek vertoonden – niet geheel onverwacht – wat hiaten. Liefhebbers van klassiek hebben dus bij SoundCloud niets te zoeken.
Geen Beatles!
Ook fans van The Beatles kunnen SoundCloud beter mijden. Het Apple label heeft SoundCloud namelijk nooit toestemming gegeven om hun albums aan te bieden. Ook albums van andere artiesten op het Apple label, bijvoorbeeld “That’s the Way God Planned It” van Billy Preston zul je niet vinden. Apple heeft namelijk problemen met diensten die een gratis variant hebben. Om die reden stonden The Beatles ook eerst niet op Spotify. Later heeft Apple voor Spotify een uitzondering gemaakt.
Gevolg van dit beleid is wel dat SoundCloud vol staat met nep-Beatles en vage covers.

Helemaal vreemd is dat bij sommige albums opeens een enkele track niet beschikbaar is. Waarom is dat nou weer?


Er zijn meer albums die ik op de andere diensten wel kon vinden niet op SoundCloud te luisteren. De catalogus van SoundCloud heeft dus toch de nodige gaten.

Zoekfunctie

De zoekfunctie in SoundCloud is snel.  Toch is het resultaat vaak niet optimaal en krijg je zo af en toe vreemde resultaten. 

Eigen MP3’s

Uploaden van je eigen MP3’s of andere audiobestanden is mogelijk, maar niet als de automatische controle herkent dat er copyrights op rusten. Heb je obscure tracks die nooit op de muziekdiensten zijn uitgebracht, dan is SoundCloud de plek om ze toch met de buitenwereld te delen. De uploadmogelijkheid is vooral bedoeld voor artiesten, DJ’s en makers van mashups en remixes.

Podcasts , luisterboeken en muziekvideo’s

SoundCloud heeft een beperkte voorraad Podcasts en wat luisterboeken in de collectie. Ze zijn echter lastig te vinden. Video zul je er niet vinden, het is “music only”. Radiostations zijn er evenmin.

Bibliotheek

De bibliotheek in SoundCloud.

Playlists kunnen alleen als grote tegel worden weergegeven. Het is helaas niet mogelijk ze als lijst te laten zien. Onhandig als je veel playlists hebt. Het ziet er verder allemaal wel netjes en overzichtelijk uit.

Geluidskwaliteit

Als je in Spotify de hoogste kwaliteit audio instelt krijg je audio met een bitrate van 320kbps. De hoogste kwaliteit in SoundCloud is 256 kbps AAC dat is volgens kenners een min of meer vergelijkbare geluidskwaliteit.  Gratis gebruikers moeten het doen met 128kbps MP3.
SoundCloud is qua geluidskwaliteit zeker geen hoogvlieger. Lossless formaten zoal bij de meeste andere diensten heeft SoundCloud niet.

Dolby Atmos/ 360 reality Audio

Het is daarom des te bijzonder dat SoundCloud weer wel ruimtelijke audio (Dolby Atmos en 360 reality Audio) biedt, zelfs in de gratis versie. Nadeel is alleen dat je de bestanden met ruimtelijke audio niet kunt herkennen. Je bent aangewezen op gebruikers die ze hebben gevonden en in een playlist hebben opgenomen. Deze lijst bijvoorbeeld met Dolby Atmos of zoek even op 360 reality Audio

Connect

Een connectfunctie met een koppeling tussen de afzonderlijke zoals Spotify Connect ontbreekt in Soundcloud.

Er is ook geen realtime koppeling zoals in Spotify. Als ik bijvoorbeeld iets afspeel op mijn mobiel weet Soundcloud op de laptop niet wat ik luister. Gelijktijdig op mijn mobiel, tablet en laptop via Soundcloud muziek afspelen kan niet.

Afspelen

Soundcloud is zelfs een fractie sneller dan Spotify met starten van een song. In Spotify noteerde ik een wachttijd van 0,442 seconde. In Sounddloud was het slechts 0,273 seconde. Netjes

 

SoundCloud zou gapless playback hebben zodat een album als Abbey Road of Dark Side of the Moon waarin tracks naadloos aan elkaar passen zonder een stukje stilte tussen de tracks kan worden beluisterd. In de praktijk valt dat tegen, er zit toch meestal even een “hikje” in.

Realtime updates

Pas ik in SoundCloud  een playlist aan op bijvoorbeeld de desktop, dan zie je deze wijziging niet meteen op de mobiele apps. In Spotify gebeurt dat allemaal real time. Zelf bij iemand anders die op dat moment jouw playlist open heeft staan. Zelfs de synchronisatie van de Bibliotheek laat te wensen over. Playlists die wel in mijn bibliotheek op de desktop staan vind ik soms niet in de mobiele app.

Android Auto en Apple CarPlay

Android Auto Voice Search via Google assistent werkt officieel wel. Ik moet er echter wel expliciet bij vermelden dat ik de muziek via SoundCloud afgespeeld wil hebben, anders start de Google Assistent start gewoon Spotify. Ik heb geen Apple Carplay, maar verwacht dat het daar via een iPhone en Siri niet veel anders zal werken.

Songteksten

In SoundCloud vind je geen songteksten.

Casten

Zowel met SoundCloud als Spotify kun je vanaf je mobiele apparaten casten naar je Chromecast.

Credits

De credits die Spotify toont zijn minimaal. In SoundCloud ontbreken ze volledig.

Playlists

Er zijn veel voorgebakken playlists.  Oook zijn er gepersonaliseerde mixes, vergelijkbaar met de Daily Mixes  in Spotify.

 

In je Bibliotheek vind je een Mixed for playlist, vergelijkbaar met de Spotify Weekly. In SoundCloud wordt deze playlist zelfs dagelijks ververst.

Playlists die je zelf maakt kun je voorzien van een eigen plaatje of een beschrijving. Je kunt zelfs het genre en de releasedatum aangeven.

Sneltoets naar playlist maken

Op het homescreen van je mobiel of tablet kun je een snelkoppeling maken naar een je gelikte tracks en de zoekfunctie. Een specifiek playlist linken is niet mogelijk.

Aanbevelingen

Spotify staat bekend om de soms uitstekende aanbevelingen. Het algoritme heeft je smaak goed door. SoundCloud lijkt daarin ook redelijk goed te slagen.

Ontwikkeling nieuwe functies

SoundCloud loopt niet voorop met het aanbrengen van nieuwe snufjes. Wijzigingen hebben vooral betrekking op de mogelijkheden voor artiesten.

Opties

De opties in SoundCloud zijn in vergelijking met die in Spotify erg beperkt. Instellingen voor automix en cross fade zijn er niet. Ook normaliseren ontbreekt.

Artiestenpagina

De artiestenpagina is in SoundCloud veel minder uitgebreid dan in Spotify. Info over aantallen streams of een Merch store ontbreken. Wel zijn er koppelingen met de website van de artiest, Facebook, Instagram, Discord , TikTok, Twitter (X). Je vindt er soms een uitgebreide biografie.

Playlists en profielen van andere gebruikers

Je krijgt in SoundCloud een uitgebreide profielpagina. Een optie om de luisteractiviteit van je vrienden real time te volgen ontbreekt, maar je kunt wel zien welke tracks ze hebben geupload of gerepost. Delen van playlists kan door de link te appen of te mailen. Een embed code ophalen kan ook.

Bijzonder is dat gebruikers commentaar kunnen geven op de songs, net zoals in YouTube.

Aantal plays

Je kunt in de SoundCloud apps zien hoe vaak een nummer is gestreamd.

Equalizer

In de desktop app is – anders dan in Spotify – geen equalizer beschikbaar. Ook in de mobiele apps ontbreekt een equalizer.

Anoniem afspelen

Bij SoundCloud ontbreekt een optie om bepaalde playlists niet van invloed te laten zijn op je muzieksmaakprofiel. Spotify heeft die optie wel: “niet gebruiken voor je muzieksmaakprofiel”.

Autoplay

Automatisch vergelijkbare muziek afspelen als een playlist is afgelopen kun je aan- of uitzetten als je de wachtrij opent.

Mobiele app

De app op je mobiel of tablet is zo goed als identiek met die in je browser. De opties bij een track zijn op de mobiel wel wat uitgebreider. Zo kun je een track bijvoorbeeld direct op Facebook of Twitter delen.

Dienst voor artiesten

Artiesten worden op SoundCloud in de watten gelegd. Geen enkele andere dienst biedt artiesten zoveel mogelijkheden. Ze kunnen zien welke gebruikers hun muziek luistert en contact leggen. Ook kunnen ze bepalen hoe hun tracks worden betaald, vanuit de grote pot of alleen door hun luisteraars. Het is zelfs mogelijk om via SoundCloud de muziek ook op andere diensten uit te brengen.

Dienst voor ontwikkelaars

Een dienst als SoundCloud for Developers biedt ontwikkelaars de mogelijkheid applicaties te bouwen op basis van de database van SoundCloud.  Ik heb echter nog geen voorbeeld van zo’n applicatie gevonden.

Uitbetalingen aan rechthebbenden

SoundCloud betaalt gemiddeld zo’n beetje de laagste vergoeding per stream. Dat zal vooral komen doordat het grootste aantal gebruikers de gratis versie verkiest. Kijk even op onze Streamsvergelijker. Daar kun je zelf aan de slag met vergelijken van de vergoedingen die muziekdiensten betalen.

Conclusie

De plussen:
 • Uitgebreide catalogus
  Op SoundCloud vind je muziek die je nergens anders vindt.
 • Uitstekende gratis versie
  Veel functionaliteit voor niets, zelfs gratis spatial muziek o.a.  DolbyAtmos .
 • Commentaar van gebruikers
  Elke luisteraar kan de artiest laten weten wat je van hun muziek vindt.
 • Uploaden van eigen muziek
  Voor gebruikers die zelf muziek maken of bewerken is SoundCloud de meest toegankelijke dienst.
De minnen:

Op een aantal punten komt SoundCloud te kort in vergelijking met Spotify en de diensten die ik eerder testte.

 • Mindere geluidskwaliteit;
 • Geen Connectfunctie;
 • Nauwelijks Podcasts;
 • Geen songteksten;
 • Geen credits;
 • Collectie vertoont gaten en is rommelig.

Wil je SoundCloud Go+ zelf eens proberen?

Je kunt de betaalde versie een maand lang gratis uitproberen.

Ik hoop dat je wat aan deze uitgebreide vergelijking hebt. Hieronder voor de volledigheid een overzichtstabel met alle door mij gevonden overeenkomsten en verschillen op een rijtje.

Mis je een aspect wat voor jou belangrijk is? Laat het weten in het commentaar, dan zoek ik het voor je uit.

Vergelijkende tabel

SoundCloud
Spotify
PrijzenGratisGratis met reclameGratis met reclame
Maand Go plus10 Euro11 Euro
Family 6 gezinsledenn.v.t.18 Euro
Maand Go6 Euro15 Euro
Student5 Euro6 Euro
AppsWebversiejaja
Desktop appjaja
Mobiele telefoonjaja
Tabletjaja
Smart TVnee ja
Android TVjaja
Apple TVneeja
Sonosjaja
Installeren op apparatenonbeperktonbeperkt
Nederlandstalige versies appsjaja
Catalogus135+ miljoen songs100+ miljoen songs
Zoekfunctie
PodcastsbeperktCompleet aanbod in alle apps
Luisterboekenneeja, beperkt
GeluidskwaliteitEfficiënt neeOGG Vorbis in 4 kwaliteiten
laag 24 kpbs, normaal, 96 kbps hoog 160 kbps , heel hoog 320 kbps
Laagste128 kbps MP3vanaf 24 kbps OGG
Hoogste256 kbps AAC320 kbps OGG
CD kwaliteitneenee
StudiokwaliteitneeneeStudiokwaliteit
Hoogste Studiokwaliteitneenee
360 Reality Audio *) janee*) surroundsound van Sony
Dolby Atmosjanee
Bestanden kopenneenee
Connectfunctieapps onderling verbondenneeja
Exclusive Mode geluidskaart *)neenee*) verbetert geluidskwaliteit
Songtekstenneeja
Songteksten met vertalingneenee
Muziek casten via Chromecastjaja
Casten in CD kwaliteitneenee
Creditsneeminimaal
CD boekjeneenee
Muziekvideo'sneeja
Live Videostreamsneenee
Eigen Live Radioneenee
Reguliere Radio Stations binnen de appsneenee
Muziekkwisneenee
Playlists
beheerde playlists voor NL/BE marktneeja
Gepersonaliseerde playlistsjaja
"This is" playlists per artiestneeja
Bewerken playlistEigen plaatje en tekstEigen plaatje en tekst
Playlist met lokale bestanden makenneeja
Embedden op webpaginajaja
Playlist radioneeja
downloaden voor offlinejaja
map maken voor playlistsneeja
Samenwerken aan playlistneeja
niet gebruiken voor je muzieksmaakprofielneeja
Playlists van andere gebruikers zoekenjaja
Playlist prive houdenjaja
Enhance playlistneeja
aangepaste volgordeneeja
shufflejaja
Autoplayja jaNa afloop van playlist wordt vergelijkbare muziek afgespeeld
Snelkoppeling playlist maken nee, wel widgetsja
Crossfade (nummers in elkaar laten overlopen)nee ja
Gapless playbackniet vlekkeloosja
Sleeptimer neeja
Bibliotheeksorteren in bibliotheekneeja
overzichtelijkheid in bibliotheek
Artiesten paginaBio ja incidenteelja
komende concertenneeja
playlists onderhouden door de artiestneeja
aantal luisteraars per maand en locatieneeja
links naar merchandiseneeja
links naar Facebook, Insta, Twitter (X) en Wikipediapaginajaja
Donatie mogelijkheidnee ja
InstellingenDatasaverneeja
Videopodcastsneeja
Alleen audio van video afspelen/downloadenneeja
Car modeneenee
Offline modusjaja
Crossfadeneeja
Automixneeja
Bij afspelen downloads voorrang gevenneenee
Explicit songs verbergenneeja
Niet afspeelbare nummers tonenneeja
Normaliserenneeja
Volume per omgevingneeja
Monoweergaveneeja
Automatisch vergelijkbare tracks spelenjaja
weergave bewegend canvasneeja
Verbinden met navigatieappneeja
Sleeptimerneenee
Volgers/volgend tonenjaja
Luisteractiviteit verbergenneeja
onlangs afgespeelde artiesten op profielneeja
Tijdelijke Privé sessiesneeja
Audiokwaliteit instelbaar per verbindingneeja
Automatisch bij sloom internetneeja
Licht/donker modusneenee
Equalizerneeja
Videokwaliteit per verbindingneeja
Downloads met 1 klik verwijderenneeja
Cache legenneeja
Meldingen beherenjaja
Lokale bestanden tonenneeja
Link naar supportjaja
Berekenen vergoedingen rechthebbendenpro rata*)pro rata*)*)Totaal inkomsten gedeeld door totaal aantal streams geeft bedrag dat rechthebbende per stream ontvangt. Meer info over deze materie
Gemiddelde vergoeding per stream€0,003€ 0,004
Luistergedrag vrienden zichtbaarneeja, realtime
Eigen icoon voor accountjaja
Eigen MP3's uploadenjanee
Locale bestanden importerenneeja
Persoonlijke profielpaginajaja
Streaming kwaliteit regelen per type verbindingjaja

Naschrift

SoundCloud is bepaald niet de meest complete en geavanceerde dienst. Op de unieke tracks in de catalogus na heeft deze dienst nauwelijks toegevoegde waarde. Ik blijf SoundCloud daarom met plezier naast Spotify gebruiken. Aan de gratis versie heb ik eigenlijk wel voldoende.

Op naar de volgende dienst: Tidal. Ben benieuwd wat die in petto heeft.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *