Het bedrijf heeft meer dan een kwart miljard abonnees bereikt en ziet ernaar uit in 2024 voor het eerst winstgevend te worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door een sterke groei in het aantal premium-abonnees en advertentie-inkomsten. De CEO van Spotify, Daniel Ek, is enthousiast over de prestaties en ziet een rooskleurige toekomst voor het bedrijf.
Groei Premium abonnees: Belangrijke factor voor Spotify’s toekomst
De groei van Premium abonnees is een cruciale factor die de financiële prestaties van Spotify beïnvloedt. In het derde kwartaal van 2024 bereikte Spotify’s wereldwijde Premium-abonneebestand meer dan een kwart miljard (252 miljoen) betalende gebruikers. Dit vertegenwoordigt een stijging van 12% jaar-op-jaar en een netto toename van 6 miljoen abonnees ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024.
Deze groei overtrof de verwachtingen van Spotify met 1 miljoen nieuwe abonnees. In de eerste negen maanden van 2024 heeft Spotify in totaal 16 miljoen netto betalende abonnees toegevoegd. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 voegde Spotify 21 miljoen betalende abonnees toe.
De groei van Premium abonnees vertaalde zich in Premium-inkomsten van € 3,516 miljard in het derde kwartaal van 2024. Deze omzet steeg met 24% jaar-op-jaar De stijging van de Premium-inkomsten is van groot belang voor Spotify, aangezien het bedrijf streeft naar winstgevendheid.
Spotify voorspelt dat het totale aantal Premium-abonnees in het vierde kwartaal van 2024 260 miljoen zal bereiken, wat neerkomt op een toevoeging van ongeveer 8 miljoen netto nieuwe abonnees. Deze aanhoudende groei van Premium-abonnees is essentieel voor Spotify om zijn financiële doelstellingen te behalen en zijn positie als marktleider in muziekstreaming te behouden.
Spotify voorspelt dat het totale aantal Premium-abonnees in het vierde kwartaal van 2024 260 miljoen zal bereiken, wat neerkomt op een toevoeging van ongeveer 8 miljoen netto nieuwe abonnees. Deze aanhoudende groei van Premium-abonnees is essentieel voor Spotify om zijn financiële doelstellingen te behalen en zijn positie als marktleider in muziekstreaming te behouden.
Ook de advertentie-inkomsten zijn gestegen
De advertentie-inkomsten van Spotify bedroegen € 472 miljoen in het derde kwartaal van 2024, een stijging van 7% jaar-op-jaar.
De toekomst van Spotify
De toekomst lijkt rooskleurig en als er binnenkort voor een meerprijs een Supremium abonnement met hoge kwaliteit audio wordt aangeboden is de kans groot dat er nog meer geld binnenstroomt. Spotify kan daarbij inspiratie putten uit de Chinese concurrent Tencent die een Super Vip abonnement introduceerde dat 5x duurder is dan een standaard abonnement. Maar liefst 8% van de gebruikers stapte over naar deze behoorlijk duurdere versie. Bron: ( MusicBusiness Worldwide).Super VIP abonnees van de Tencent diensten krijgen daarvoor:
- toegang tot premium audiokwaliteitsopties zoals QQ Music’s Premium Sound, DTS-geluidskwaliteit en Viper Ultra Sound( geen idee wat dat is);
- meer podcasts en luisterboeken;
-
toegang tot een grotere bibliotheek met digitale albums zonder extra kosten;
- toegang tot exclusieve concerten en fan-evenementen.
Zou top zijn als Spotify iets vergelijkbaars gaat aanbieden, maar ik hoop niet voor een 5x duurder abonnement.
What’s in it for me?
Artiesten en auteurs zullen bij het lezen van al die positieve financiële ontwikkelingen waarschijnlijk direct denken: “Leuk allemaal, maar gaat dat voor ons ook hogere vergoedingen opleveren?”.
Ik vrees dat het effect minimaal zal zijn. Meer abonnees betekent meer streams en een duurder abonnement een marginale verhoging van het bedrag per stream. Verwacht er dus niet al teveel van.
Alleen drastische veranderingen kunnen de positie van artiesten en auteurs verbeteren
Zolang Spotify en de andere grote jongens vasthouden aan het pro rata systeem ( vergoeding op basis van totaal inkomsten: totaal aantal streams) zal er niet veel veranderen. Er zijn dan meer drastische wijzigingen nodig, zoals verlaten van het abonnementssysteem en overstappen op een prepaidmodel.
Persoonlijk zie ik daarbij de aanpak van TuneFM als een inspirerend voorbeeld. Wil deze dienst slagen, dan moeten artiesten en labels wel durf tonen door hun muziek op TuneFM uit te brengen. Wat hebben ze te verliezen?