Waarom zijn artiesten zo boos of bang voor Suno en Udio?

De afgelopen week waren de AI apps Suno en vooral Udio regelmatig in het nieuws. Uit onderzoek door onder andere het AD is gebleken dat de makers hun apps hoogstwaarschijnlijk trainen met stemmen van bekende artiesten, ook Nederlandse artiesten. En dat alles zonder toestemming van de rechthebbenden. In de talkshows worden diverse voorbeelden getoond.

Officieel hebben Suno en Udio het onmogelijk gemaakt bekende artiesten te gebruiken. Als je een liedje wilt maken in Suno of Udio kun je geen naam van een artiest gebruiken, maar dat kun je in Udio makkelijk omzeilen met een opdracht als. “Een song in de stijl van die Engelse zanger die rijmt op Joe Rocker”.

DeWolff verwijt de ketel

Pablo van de Poel, van rockband DeWolff is een van de hardste schreeuwers om maatregelen. Maar is het niet een gevalletje “pot verwijt de ketel”. De muziek van DeWolff leunt sterk op werk van bijvoorbeeld Deep Purple. Is dat niet hetzelfde als wat Suno en Udio doen? Inspiratie halen bij anderen en dan zelf een nummer in die stijl maken. Het is geen enkele muzikant vreemd.

Toch is het een schande volgens vele muziekmakers. Het moet bij wet verboden worden . Udio is niet doof voor deze kritiek en heeft beloofd liedjes waarin een gekloonde stem is te horen te verwijderen.

Maak geld met je stem

Udio komt echter ook met een verrassende tegenzet. Ze bieden artiesten aan om samen te werken, een commerciële samenwerking die het mogelijk maakt inkomsten te genereren door je stem te laten gebruiken. De zangeres Grimes is al op dit aanbod ingegaan. Zij vindt het prima als haar stem wordt gebruikt. Grimes is een zelfs een fanatiek gebruiker van AI voor het produceren van haar albums.

Deze shitzooi gaat muzikanten hun baan kosten!

Is dat nu echt zo? Ik betwijfel het. Suno en Udio zijn nu een geweldige hype en die liedjes die ze genereren zijn verbazingwekkend goed soms, maar dat zijn wel uitzonderingen. De meeste resultaten zijn niet meer dan aardig. Ik denk niemand met zijn AI-creatie een hit gaat scoren. Daarvoor is de kwaliteit toch echt te laag. En wie gaat dat ooit live spelen? Hoor je als muzikant een creatie waarvan je denkt: “Dat lijk ik wel, maar ik kan er wat beters van maken”. Neem het nummer zelf op! Maak daar werk van. Om met BLØF te spreken: Omarm me!

Over een maand hoor je niemand meer over Suno of Udio

Geloof mij, na een paar weken spelen met deze apps is de lol er wel af. Ik merk dat zelf ook al. De hype gaat over en muzikanten maakten zich achteraf druk om niks. AI is voor muziekmakers niet meer dan een nieuwe tool in de gereedschapskist. Niets om boos of bang voor te worden. Doe als Grimes, gebruik de AI-tools als inspiratie om nog betere en verrassende muziek te maken. De ontwikkelingen zijn in volle gang, er komen nog vele AI-toepassingen die voor muzikanten nieuwe mogelijkheden gaan bieden.

Ik kan niet wachten.

 

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *