Suno, de ChatGPT voor songs

Ik ben al een tijdje bezig met allerlei AI-toepassingen die beloven een knap stukje muziek voor je maken op basis van wat instructies, maar de resultaten waren vaak bedroevend. Luister maar eens naar de tracks die Boomy voor mij maakte. Waardeloos toch? Andere diensten kwamen meestal ook niet verder dan een vreemde brij aan geluid.

Die tijden zijn voorbij. Er is nu Suno, een AI-dienst die complete en goed klinkende songs aflevert, tekst en muziek. Het is nog gratis ook als je niet teveel songs aanmaakt! Je krijgt elke dag 50 credits waarmee je 10 songs kunt maken. Elke opdracht levert 2 versies op dus je hebt in feite 5 gratis pogingen per dag. Daar kom je een heel eind mee. Wil je meer dan zul je een betaald abonnement moeten nemen.

Hoe goed klinkt het?

Luister maar eens naar de song die het blad Rolling Stone aanmaakte.

AI of artiest?

Hoor jij het verschil? Dit is toch beangstigend echt? Ik ben uiteraard zelf ook even aan de slag gegaan met een poging een countryliedje te maken over mijn hond Flip. Dat leverde dit op:

AI progrock

Ik heb ook nog een progrock track gemaakt over het noorderlicht.  Ook die is helemaal raak.

Ik had het zelf onmogelijk beter kunnen doen.  Een paar regeltjes tekst een halve minuut wachten en er staan 2 songs voor je klaar. Remixen is mogelijk en je kunt ze als MP3 of video downloaden.

Op site van Sono staan onder Explore nog meer voorbeelden.

Ook in het Nederlands

Het is ook mogelijk om een song met een Nederlandse tekst te genereren, door te vragen om een Nederlandse tekst. Luister dit voorbeeld maar.

Een paar tips:

  • Noem in je opdracht geen artiest maar gebruik een muziekstijl. Het noemen van artiesten mag niet. Suno geeft dan een foutmelding. Je kunt wel een genre noemen, zoals italo disco, funk,  rock & roll. Zelfs termen als smartlap geven prima resultaten.
  • Geef ook aan of het nummer een snel, langzaam of matig tempo moet krijgen. Noemen van bpm kan, maar wordt niet exact gevolgd.
  • Niet helemaal tevreden over de tekst. Gebruik de optie Remix en je kunt de tekst aanpassen of zelf een hele nieuwe tekst schrijven. Je krijgt dan weer twee nieuwe versies die samen 10 credits kosten.
  • Omzetten naar een instrumentale versie kan eveneens via de Remix optie. maar je krijgt dan wel een andere muziektrack.
  • Vind je in de catalogus ( onder Explore) een song waar je wel wat mee zou willen doen? Via de optie Remix kun je er je eigen draai aan geven.
  • Vraag om begeleiding zoals pianobegeleiding of akoestische gitaar. Dat geeft prachtige resultaten.
  • Je kunt de song als mp3 (audio) of als mp4 (video) downloaden. Delen met een link naar de versie op Suno kan ook.
  • Vind je de song te kort? Met de optie Continue from this song kun je er 60 seconden aan toevoegen. Kost je wel 10 credits.

Meer handige tips

Op deze pagina hebben we wat tips verzameld waarmee je nog meer uit Suno kunt halen

Moeten we hier blij mee zijn?

Ik weet het eigenlijk niet. Van de ene kant vind ik het fantastisch, van de andere kant beangstigend. Gaan we al die songs binnenkort op Spotify terugvinden? Ik hoop van niet. Hoe zie jij dit?

 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *