7 tips om nog meer uit Suno te halen

De AI-tool Suno is verbazingwekkend en eng tegelijk. Nog nooit was het zo makkelijk om een liedje te maken. Met de onderstaande tips haal je er nog meer uit deze muziekmachine.

Tip 1: Gebruik bij voorkeur de custom mode

Je krijgt betere resultaten door eerst aan de tekst te werken. Je voorkomt bovendien dat de woorden in de opdracht (prompt) in de songtekst worden verwerkt.

Lyrics

Wil je zelf geen tekst maken, dan kun je in het veld onder Lyrics het gewenste onderwerp intikken. Gebruik een Nederlandse opdracht voor een Nederlandse tekst. Een Engelse beschrijving geeft een Engelse songtekst. Elke andere taal werkt ook.

Klik op Generate Lyrics en Suno zal een tekst produceren. Je kunt deze tekst dan nog naar eigen inzicht aanpassen/verbeteren voordat je de song laat maken. Suno heeft er ook een handje van om in de tekst tussen haakjes (ohohoh) toe te voegen. Dat geeft vaak een knullig resultaat, dergelijke dingen kun je dan nog  verwijderen. Suno levert altijd een tekst met 2 coupletten en een refrein, zodat het past binnen de beschikbare 2 minuten.  Het is mogelijk de song te verlengen en meer coupletten en refreinen toe te voegen, daarover hieronder meer.

Style of Music

 • Vul in dit veld de gewenste muziekstijl in, Blues, country, rock, of nog beter Mississippi Blues, Alt country, Glamrock, Italo Disco, Hoe specifieker hoe beter het resultaat.  Een uitgebreid overzicht van muziekstijlen vind je op Wikipedia Je kunt ook gebruik maken van het keuzewiel in Explore
 • Zeg ook iets over de gewenste mood, bijvoorbeeld:, dreamy, relaxt, uplifting, happy, scary, raw,
 • Het tempo. Je  kunt het tempo uitdrukken in BPM (beats per minute), dat werkt niet altijd goed, maar binnen de range 70 tot 140 BPM lukt dat redelijk. slow,mid-tempo en fast werkt gegarandeerd.
 • Geef aan of het door een man (male voice) of vrouw (female voice) gezongen moet worden.
 • Optioneel: noem het gewenste begeleidingsinstrument, zoals akoestische gitaar, piano.
 • Optioneel: geef de gewenste maatsoort aan 4/4 (standaard), 3/4 (wals), 6/8
 • Optioneel: Kies de gewenste toonsoort bijvoorbeeld. C major, A minor enz. ( werkt niet altijd)

 

Titel

In de custom mode kun je ook zelf de titel van het lied bepalen.

Tip 2. Maak een liedje van 3 minuten of meer met een intro

Om een langer liedje te maken heb je ook meer tekst nodig. Daarvoor kun je het beste eerst ChatGPT inschakelen. Vraag ChatGPT om een songtekst te maken over het door jou gewenste onderwerp. Resultaat is een songtekst,keurig opgedeeld in coupletten, brug en refreinen.  Kopieer de tekst en plak deze in kladblok of een andere tekstverwerker. Eventueel kun je de tekst nog wat bijschaven.

Intro aanmaken

Meestal begint Suno de song direct met het eerste couplet (verse) zonder intro. Soms is dat opte lossen door voor de tekst [intro] in te typen, maar dat werkt niet altijd. Wil je gegarandeerd een intro krijgen, maak dan eerst een instrumentale versie.

Open Suno, kies voor de Custom Mode en zet Instrumental aan. Vul de gewenste muziekstijl, mood, tempo en eventueel maat-en toonsoort in. Noem geen voice, want Suno wil dan soms toch een random tekst genereren. Geef de song een titel en laat Suno de instrumentale song aanmaken.

Luister welke versie je het meest bevalt en let op waar je het eerste couplet wilt laten beginnen. Bijvoorbeeld na 10 seconden.

Klik op Extend.

 

In de linker kolom vul je bij Extend from het gewenste aantal seconden van het intro in. In dit voorbeeld 10 seconden, Zet Instrumental uit en voeg aan het veld met de Music Style de gewenste stem toe.

Kopieer de eerste 3 delen van de songtekst, bijvoorbeeld verse, chorus en verse2. Plak deze in het veld Lyrics. We doen nog niet de hele tekst want anders past het niet binnen de 2 minuten die Suno aanmaakt. Je krijgt nu twee nieuwe resultaten met de vermelding Part 2. Luister even welke je het meest bevalt. Keuze gemaakt? Klik op de drie puntje daarnaast en kies nu voor Get Whole Song.

Suno voegt de 2 delen nu samen. Het resultaat krijgt de vermelding Full Song. Luister deze even af om te checken of de tekst helemaal is opgepakt. Stopt de tekst bijvoorbeeld halverwege het refrein. Noteer op welk aantal seconden dit gebeurt of waar het vervolg van de tekst moet beginnen.  Of pauzeer het afspelen op dat punt en klik weer de drie puntjes naast de Full Song en kies weer voor Continue from this song. De linker kolom opent weer. Geef aan op welk tijdstip het vervolg moet starten. Plak in het Lyricsveld de volgende 3 delen van de tekst. Alle andere gegevens kun je ongemoeid laten. Klik op Continue en Suno levert weer twee nieuw part 2 songs. Kies de beste uit en kies weer voor Get Whole Song.

Je krijgt weer een nieuwe Full Song.
Is de tekst nog niet compleet? Herhaal de procedure Continue from this song net zo vaak totdat de song compleet is.

Het is even een gedoetje maar het resultaat mag er zijn.

Tip 3: Solo of een effect toevoegen

Simpel. Voeg in de songtekst op de gewenste positie in:

 • [record scratching]
 • [guitar solo]
 • [Piano Solo]
 • [drum solo]
 • [Instrumental]
 • [Trumpets]
 • [Solo Vocal, Outro]
 • [Outro]
 • [Intense Guitar Outro]
 • [Fade Out]
 • (lalala) geeft achtergrond zang met lalala
 • [Spoken] voor een tekst geeft gesproken tekst
 • [Rap] en je krijgt een echte rap.

Het werkt niet altijd, maar altijd leuk om te proberen.

Tip 4: Een karaoke track maken

Suno heeft de optie via Remix een instrumentale versie te maken. Nadeel is alleen dat je dan meteen weer een andere muziektrack krijgt. die niet goed bij de tekst past. Je kunt dat oplossen door de tracks als MP3 te downloaden. Vervolgens kun je op bijvoorbeeld Lalal.ai de track laten splitsen in zang en begeleiding. Bij Lalal zijn daar al gauw kosten aan verbonden. Het kan gelukkig ook gratis op Vocalremover of op GaudioStudio. werkt beter maar duurt alleen iets langer.

Tip 5: Track bewerken

Nu je toch al een MP3 versie hebt kun je die track ook bewerken in een DAW ( Digital Audio Workstation). Mocht je handig zijn in een programma als bijvoorbeeld Ableton, dan kom je daar wel uit. Is audiobewerking nieuw voor je, probeer het dan eens met het gratis programma Audacity. Dit programma werkt redelijk simpel en je kunt er toch fraaie resultaten mee bereiken. De MP3 laden, een couplet kopiëren en plakken om de song wat langer dan 2 minuten te maken, het is zonder al te veel gedoe te doen.  Je kunt ook geluidseffecten toepassen. Op YouTube zijn diverse tutorials voor Audacity te vinden.

Tip 6:  Maak een remix van je track

Je kunt daarvoor te terecht op de site Fadr een dienst waarmee je met behulp van AI van een MP3 een remix kunt maken. Kwestie van je MP3 uploaden en kies maar van R&B tot Tech House. Het is nog gratis ook. Leuk speelgoed.

Tip 7: Plannen om de track op Spotify uit te brengen?

Je mag dat volgens de voorwaarden van Suno alleen doen als je de betaalde versie gebruikt bij het maken van de song. Hoe ze dat denken te controleren is de vraag.

De MP3 die je hebt gedownload via Suno is niet geschikt . Suno levert 192 kbps MP3 , dat is niet voldoende om op de streamingdiensten toegelaten te worden.  Met behulp van Audacity is dat simpel op te lossen. Laad de MP3 in Audacity kies Audio exporteren en sla de track op als een WAV-bestand 44100Hz 16bit. Hogere bitwaarde mag ook.

 

Hoe krijg je je Suno song (gratis) op Spotify?

Daarvoor moet je gebruik maken van een zogenaamde aggregator. Je hebt diverse diensten die dat voor je regelen, meestal tegen betaling, TuneCore, DistroKid, CD Baby, Ditto Music zijn veelgebruikte aggregators. Het kan ook gratis. Je kunt daarvoor terecht bij RouteNote.com. Ze regelen het uitbrengen van je track gratis tegen inhouding van 15% van de inkomsten die je song opbrengt. Prima deal toch? Ze hebben allerlei handige tools en info om je release voor te bereiden. Daar ga je wel uitkomen. Ik heb via RouteNote een song op Spotify uitgebracht. Dit is het resultaat:

Verwacht niet dat het geld meteen binnenstroomt, maar je weet nooit hoe een koe een haas vangt.

Albumhoesje maken

Je hebt uiteraard nog een pakkend plaatje nodig voor de albumcover.  Je kunt op Canva met een paar woorden een schitterende AI afbeelding maken . Ze hebben daar zelfs een speciale tool voor.

Heb je zelf nog een tip of wil je een met Suno gemaakt liedje laten horen? Meld het in de comments hieronder.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *