Investeer eens in een klassieker

Je hoort regelmatig dat investeerders de rechten van een artiest opkopen. Bijvoorbeeld Bob Dylan verkocht zijn rechten voor een bedrag van tussen de  300 en 400 miljoen dollar. Een ontwikkeling waar niet iedereen blij mee is. Maar wist je dat jij ook kunt investeren in muziek en er misschien wel wat aan kunt verdienen? Daarnaast biedt je de desbetreffende artiest ook nog een financieel steuntje in de rug.

Een paar jaar geleden las ik een artikel over een nieuwe dienst Sonomo. Je kunt daar  als particulier een aandeel kopen in een song.  Je bent voor een deeltje eigenaar van de rechten en deelt ook in de opbrengsten van de streams. Je voelt het waarschijnlijk wel, dat kan nooit veel opbrengen, tenzij je de mazzel hebt dat je toevallig één van de fake artiesten van Johan Röhr te pakken hebt. Jammer voor je, die zul je op Sonomo niet vinden. Wel heel veel onbekende artiesten.

Ik heb destijds een tientje geïnvesteerd in een paar onbekende muziekmakers.  Toen ik deze week op mij account keek zag ik dat ik toch een Euro had verdiend. Niet veel, maar toch meer dan de rente die op je spaarrekening ontvangt met een saldo van 10 Euro.

Koop een aandeel in een klassieker

Tijdens het rondsnuffelen zag ik dat je ook kunt investeren in nummers die al eens een hit zijn geweest. Tot mijn verbazing zag ik dat je aandelen kunt kopen in “Hé komaan” van Dimitri van Toren. Een klassieker die zowel in 1973 als in 1989 in de Top40 heeft gestaan. Dimitri ( of zijn platenmaatschappij) heeft een deel van de rechten omgezet in 1000 aandelen, die je op het moment van schrijven van dit stukje kunt kopen voor €9,69 per stuk. Dat levert Dimitri al direct een lekker zakcentje op. In Spotify heeft hij nog steeds 58.000 maandelijkse luisteraars dus er zit nog muziek in. Voor een investering van bijna een tientje had ik te weinig saldo op mijn account, dus ik heb maar een aandeeltje in Muzikant gekocht.

Ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Mocht het aandeel zelf in waarde stijgen, dan kan ik het ook weer via Sonomo verkopen, dus op die manier is er ook winst te scoren. Leuk experiment toch?

Ik heb alle liedjes waarin ik aandelen heb gekocht  in een playlist gezet.

Geen probleem als je deze eens aanslingert uiteraard;) Ik  beloof je ik zal alle opbrengsten weer herinvesteren in andere nummers, dus de artiesten varen er wel bij. Ik blijf zo het geld rondpompen.

Steuntje in de rug voor artiesten

Het is best leuk om eens te grasduinen in de catalogus van Sonomo.  Je kunt veel muziek ook direct afspelen. Zit er wat bij dat je aanstaat? Steek er eens een paar Euro in. De artiest schiet er meer mee op dan de 0,4 cent die hij/zij per stream via Spotify ontvangt.

Je kunt je hier aanmelden. Veel succes met je eerste investeringen in muziek!

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *